Dünya

AB Komisyonu Başkanı: Rusya doğal gaz piyasalarını aktif olarak manipüle ediyor

Rusya, bu haftadan itibaren Kuzey Akım üzerinden Avrupa'ya gaz akışını tümüyle kesti

07 Eylül 2022 13:43

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın doğal gaz piyasalarını "aktif olarak manipüle ettiğini" söyledi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Rusya doğal gaz piyasalarını aktif olarak manipüle ediyor." dedi.

"Elektriğin en yoğun kullanıldığı zamanlarda tüketimi düşürme hedefi belirlenmesini teklif edeceğiz." diyen Ursula von der Leyen: "Düşük maliyetle elektrik üreten şirketlerin gelirlerine tavan uygulanmasını teklif edeceğiz." ifadesini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rus gazına tavan fiyat uygulanmasını teklif edeceklerini söyledi.

Batılı ülkeler, 24 Şubat'ta başlayan Ukrayna işgalinin ardından başta Rus enerji sektörüne yönelik olmak üzere çok sayıda yaptırım kararı almıştı. Rusya ise, bakım ve onarım çalışmalarını gerekçe göstererek Kuzey Akım 1 boru hattından Avrupa'ya gaz akışını son aylarda ikinci kez kesti.

Rusya gaz akışını nasıl kesti?

Gazprom Mayıs ayında Belarus'tan Polonya'ya giden ve oradan da Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine teslimatı sağlayan bir boru hattını kapattı.

Haziran'da da Kuzey Akım 1 üzerinden gaz akışını yüzde 75 azaltmıştı. Temmuz'da bakım gerekçesiyle hattı 10 günlüğüne kapattı.

Açtıktan kısa bir süre sonra da arızalı cihazlar gerekçesiyle gaz akışını kapasitenin yüzde 20'sine indirdi. Bu haftadan itibarense bu hat üzerinden Avrupa'ya gaz akışını tümüyle kesti.