Sağlık

99 milyon kişinin katıldığı küresel bir çalışmada çok nadir görülen iki Covid aşısı yan etkisi tespit edildi

Sonuçlar, bilinen olumsuz etkilerin oldukça nadir olduğunu teyit ederken, araştırmacılar aşıların faydalarının hala 'risklerden çok daha ağır bastığını' söylüyor.

23 Şubat 2024 19:23

T24 Dış Haberler

Sekiz ülkede (Avustralya, Arjantin, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Yeni Zelanda ve İskoçya) 99 milyondan fazla insan üzerinde yapılan küresel bir araştırma, Covid-19 aşılarının iki yeni zararlı ancak çok nadir görülen yan etkisini tespit ederek, aşılanan kişilerin sağlık durumlarının daha iyi izlenmesini sağlayabilecek bir gelişme kaydetti.  

Auckland Üniversitesi'nde düzenlenen Küresel Aşı Veri Ağı (GVDN) adlı uluslararası araştırma projesinin parçası olan araştırmacılar, Covid-19 aşısı aldıktan sonra hastalarda daha büyük bir risk olup olmadığını görmek için nörolojik, fakat aynı zamanda kan ve kalp ile ilgili 13 tıbbi durumu değerlendirdi. Araştırmada bakılan deneklerin kullandığı aşılar arasında Pfizer, Moderna ve AstraZeneca gibi yaygın olarak tercih edilen aşılar da bulunuyor.

The Guardian’ın aktardığına göre; ‘yapılan araştırma, mRNA (Pfizer ve Moderna) aşıları ile nadir görülen miyokardit (kalp kası iltihabı) ve perikardit (kalbi kaplayan ince kesenin şişmesi) yan etkileri arasındaki bilinen bağlantıları yüksek bir doğrulukla teyit etmiş, ayrıca Guillain-Barré sendromu (bağışıklık sisteminin sinirlere saldırması) ve serebral venöz sinüs trombozunu (beyinde bir tür kan pıhtılaşması) da nadir görülen yan etkiler olarak doğrulamıştır.’ Özellikle de AstraZeneca aşısının kullanımı sonrasında görülen yeni ve nadir bir yan etki olan ‘akut yayılmış ensefalomiyelit- beyin ve omurilikte iltihaplanma ve şişme’ de araştırmanın dikkat çekici bulgularından biri.

GVDN’de yönetici pozisyonunda çalışan Prof. Jim Buttery nadir görülenin tespit edilmesiyle ilgili olarak “aşı milyonlarca insanda kullanılana kadar bunları öğrenemiyoruz" diye konuşurken, miyokardit gibi yan etkilerin sıradan bir Covid enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıkma riskinin aşılama sonrası çıkma riskinden daha fazla olduğunu da vurguladı.