Diğer

8. Nazım Hikmet Kampı'nda gençlerden 10 maddelik manifesto: Depremle mücadeleye depremden sonra değil önce başlayın

22 Ağustos 2023 21:06

Nazım Hikmet Yaz Kampı, İzmir Seferihisar’da, başta deprem bölgesi olmak üzere Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen gençlerin bir araya gelmesiyle yapıldı.

Nâzım Hikmet’in oğlu Mehmet Hikmet anısına düzenlenen Nazım Hikmet Yaz Kampı, bu yıl 8. kez 14-20 Ağustos 2023 tarihleri arasında Gündüz Vassaf ve Toplum Gönüllüleri Vakfı işbirliği ile düzenlendi.

Gençler manifestolarını kamuoyuyla paylaştı

Geçen yıl üniversite özerkliği ve akademik özgürlüğü tartışarak talep ve duruşlarını bir manifesto ile kamuoyuna duyuran gençler, bu yıl depremde devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının uygulamalarını masaya yatırdı.

Kampta ayrıca ’Ne yapabilirim?’ başlığı altında iklim krizi, toplumsal cinsiyet ve beklentiler konuşuldu. Ayrıca gençler, Teos ve Klazomenai antik şehir kazıları ve Urla’da Sualtı Arkeoloji Müzesi çalışmalarına yönelik arkeologlardan çalıştıkları alanlarda bilgi edindi.

Kamp oturumlarında gençler Gündüz Vassaf, Utku Perktaş, Mustafa Başoğlu, Duru Uslu, Arkeolog Atilla Turgut, Arkeolog Elif Koparal, Mualla Erkut, Raşit Çavaş, Mehmet Anıl, Hürriyet Turgut Burhan, Mahmut Ekşimez, Ali Nesin ve Sibel Oral ile bir araya geldi.

Nazım Hikmet Yaz Kampı katılımcıları kamp sonunda 10 maddelik bir manifesto kaleme aldı. İşte gençlerin hazırladığı manifestonun tam metni:

-Depremle mücadeleye depremden sonra değil depremden önce başlayın

-Türkiye afet bölgesidir. Herkese asgari düzeyde afet eğitimi verin. Askerin doğal afetlerde yapabileceklerine yönelik düzenli tatbikat yapmasını sağlayın

-Reklamda değil iyilikte yarışın. Çıkar ve logo rekabetine girmeden ortak amaçlar için iş birliğine yönelin

-İnsan canı ranttan değerli. Kendinizi de denetlemekten kaçmayın. Şeffaf olun, özeleştiri yapın, kamuoyunla paylaşın

-Eğitim, sağlık, taşınma, işyeri kurma, iş bulma sorunlarına yönelik danışma merkezleri kurun, maddi ve psikolojik destek verin

-Ölümü bekleme aymazlığına teslim olmayın. Toplumsal örgütlenmenin, STK’ların önünü açın

-Enkazları ekolojiye zarar vermeden kaldırın -Başta deprem bölgesi, ülke çapında akıllı ve yeşil şehirler yapın, modernleşme makyajında eski yapı biçimlerini tekrarlamayın

-Yaşlılar, çocuklar, dezavantajlı bireyler gibi toplumun ayrıcalıklı kesimlerinden gelenlere yönelik afet yönetimi politikaları geliştirin, uygulayın

-Devletin olanakları ve sosyal medya seferberliğiyle, ülke çapında her aileye deprem çantası kampanyası başlatın