Gündem

71 işçinin zehirlendiği altın madeninin Kanadalı işletmecisine “Yılın En İyi Maden Firması” ödülü!

Ödülü mahkemenin uzman görüşü istediği Hacettepe Üniversitesi verdi

23 Mayıs 2024 16:48

Kayseri’de 71 işçinin civadan zehirlendiği altın madeninin sahibi olan Kanadalı Centerra Gold şirketine ait Öksüt Madencilik’e “Yılın En İyi Maden Firması” ödülü verildi. Ödülü, şirket hakkında açılan davada mahkemenin uzman görüşü istediği Hacettepe Üniversitesi verdi.

Kayseri Develi’de Öksüt Madencilik ve Kanadalı Centerra Gold tarafından işletilen altın madeninde 2022 şubat ayında 71 işçi civadan zehirlendi. Onlarca maden işçisinin cıva ile zehirlendiği, altın madeninin altın döküm odasını korumakla görevli 11 güvenlik görevlisinin kan ve idrar testlerinde limitlerin çok üzerinde cıva ve ağır metal tespit edilmesi ile ortaya çıktı. İddiaya göre, işçilerin kan ve idrarlarında yapılan tahlillerle ortaya çıkan bu bilgi uzun zaman işçilerden gizlenirken Şirketin Genel Müdürü Davit Bickford, Proses Müdürü Ömür Yandım ve diğer yöneticiler zehirlenme olayını işçilerden gizledi. Madenin Üretim Danışmanı Metin Demir’in bu olayı öğrenmesinin ardından işçileri meslek hastalıkları hastanesine sevk ettirmesi sonrası işçilerin dördünde kemik erimesi tespit edildi. Zehirlenme skandalının ortaya çıkmasının ardından yapılan incelemelerde civa sızıntısından en az 70 işçinin etkilendiği tespit edilirken, yapılan bilirkişi keşfinde de şirket yöneticilerinin ihmalleri ve olayı gizleme yoluna gitmeleri raporlandı.

Basit yaralama suçundan cezalandırılması istendi

Develi Cumhuriyet Savcılığı tarafından açılan kamu davasında Şirket Yöneticileri David Alan Bickford, Adnan Ulaş, Ercan Esenkaya, Mustafa Kaya, Nizamettin İnsel, Olgun Otyakmaz, Ömür Yandım, Pelin Neriman, Usta Özkayhan, Hayrettin Horasan, Hayal Özmen, Gökhan Şen, Mehmet Sakallı, İlknur Yazıcı, Özgün Öztürk, Özgür Acar’ın basit yaralama suçundan cezalandırılmaları istendi. 

İddianamede “olası kast” vurgusu

Savcılık iddianamesinde, olayın ihmal ve taksir boyutunu aştığı belirtildi. Şirket yöneticilerinin, işçilerin civadan dolayı zarar görebileceklerini öngörebildikleri tespitinin yapıldığı iddianamede, “Buna rağmen tabiri caiz ise çok geç önlem alarak ya da hemen önlem almayarak müştekilerin yaralanması ile sonuçlanan neticeyi kabullendikleri, dolayısıyla şüphelilerin olası kast ile hareket ettiklerinin kabulü gerektiği” ifadelerine yer verildi.

Savcı ek kararla “kasten yaralama suçundan kovuşturulmasına yer yok” dedi

İddianamede olayın ihmal ve taksir boyutunu aştığı ve şüphelilerin olası kast ile hareket ettiklerinin kabulü gerektiği yönünde görüş belirten savcının daha sonra ek bir kararla David Alan Bickford, Adnan Ulaş, Ercan Esenkaya, Mustafa Kaya, Nizamettin İnsel, Olgun Otyakmaz, Ömür Yandım, Pelin Neriman Usta Özkayhan, Hayrettin Horasan, Hayal Özmen, Gökhan Şen, Mehmet Sakallı, İlknur Yazıcı, Özgün Öztürk, Özgür Acar’ hakkında kasten yaralama suçundan kovuşturulmasına yer olmadığına karar verildi.

Haklarındaki yargılama devam eden şirket hakkında Çevre Bakanlığı Müfettişleri’nin düzenlediği raporda, 16 ayrı ÇED ihlali tespit edilirken, şirketin maden ruhsatının iptal edilmesi gerektiği belirtildi.

Açılan davanın 30 Nisan’da görülen ilk duruşmasında mahkeme, Hacettepe Üniversitesi’nden uzman görüşü istedi.

Uzman görüşü istenen üniversiteden şirkete ödül

Davanın avukatlarından Ufuk Doğan, uzman görüşü istenen Hacettepe Üniversitesi’nin verdiği Kristal Geyik Ödülleri’nde Öksüt Madencilik’e “Yılın En İyi Maden Firması” ödülü verildiğini duyurdu.