Dünya

6 Ocak ABD Kongresi Baskını Komitesi: Darbe girişimine sebep olan planın merkezinde Trump vardı

10 Haziran 2022 08:12

T24 Dış Haberler

ABD'de 6 Ocak Kongre baskınını soruşturmakla görevli Temsilciler Meclisi komitesi, 2020 Başkanlık Seçimleri sonuçlarını değiştirme girişiminin kalbinde eski ABD lideri Donald Trump olduğunu belirtti.

Komite, Trump'ın merkezinde olduğu kapsamlı komploların, sonunda 6 Ocak 2021'de bir "darbe girişimine" neden olduğunu belirtti.

Komite, perşembe akşamı iki saat boyunca ABD Kongresi'nin maruz kaldığı en büyük saldırılardan biri sırasında ona ev sahipliği yapan Kapitol Binası'nın koridorlarında yaşananları detaylandırdı.

Kongre üyesi ve komitenin başkanı Bennie Thompson, "ABD halkı cevapları hak ediyor; o sebeple bu gece ve önümüzdeki haftalarda size o gün neler olduğunu tüm gerçekliğiyle hatırlatacağız" dedi.

Televizyon kanallarının canlı yayınladığı oturumda komite başkan yardımcısı Cumhuriyetçi Liz Cheney de, "6 Ocak sabahında ABD Başkanı Donald Trump'ın niyeti 2020 seçimlerinin yasal sonuçlarına rağmen başkan kalmaya devam etmekti" dedi.

Komitenin sunumu sırasında Joe Biden'ın başkanlığının resmileşmemesi için baskının yapıldığı geceden daha önce hiç paylaşılmamış video ve fotoğraflar gösterdi.

Cheney, 6 Ocak'ta Trump'ın yardımcılarının ABD liderine, "Baskını yapanlar Başkan Yardımcısı Pence'i asmak istiyorlar" dediğini; Trump'ın ise "Belki hak etmiştir" yanıtını verdiğini aktardı. Pence, Biden'ın başkanlığını engellemek için yürütülen girişimlere destek vermemişti.