Gündem

4 milletvekilinin dokunulmazlık dosyası Meclis'te

30 Ekim 2023 17:11

İYİ Parti'li 1, HEDEP'li 3 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin fezlekeler, TBMM'ye gönderildi.

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, HEDEP Siirt Milletvekili Tuncer Bakırhan, HEDEP Antalya Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç ve HEDEP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan'ın dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkereleri, Meclis’e ulaştı.

DHA'nın aktardığına göre fezlekeler, TBMM Adalet Anayasa Karma Komisyonu'na havale edildi. 

Süreç nasıl işliyor?

Karma Komisyon, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin fezlekeleri görüşmek için hazırlık komisyonu oluşturacak. Hazırlık komisyonu fezlekelerle ilgili hazırlayacağı raporunu bir ay içinde Karma Komisyon’a sunacak. Karma Komisyon, Hazırlık Komisyonu raporunu görüşerek karara bağlayacak.

Karma Komisyon, dokunulmazlığın kaldırılmasına ya da kovuşturmanın milletvekilliği sıfatının sona ermesine kadar ertelenmesine karar verebilecek. Dokunulmazlığın kaldırılması yönündeki Karma Komisyon raporları, TBMM Genel Kurulu’nda oylanacak.

Ne olmuştu?

HEDEP'li Ömer Öcalan'ın, “Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması için mücadele etmekteyiz, mücadelemiz sayın Öcalan ve Kürdistan özgür olana dek devam edecektir” sözleri hakkında soruşturma başlatılmış, Öcalan hakkında Cumhurbaşkanlığı tezkeresi hazırlanmıştı.

İYİ Partili Türkkan’ın ise İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile 5 Kasım 2021'de Bingöl'de esnaf ziyareti sırasında, yaşamını yitiren asker yakını olduğu ifade edilen bir kişiye hakaret ettiği gerekçesiyle dokunulmazlığının kaldırılması istenmişti. Türkkan hakkında "şehit yakınına hakaret" ve "basit yaralama" suçlarından dokunulmazlığının kaldırılması talep edilmişti.