Gündem

3 yıldır tutuklu olan gazeteci Ziya Ataman'ın, Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru reddedildi

Mahkeme; "kişi hürriyeti ve güvenlik hakkı" için dayanaktan yoksun kararı verirken, "adil yargılanma hakkı" için tüm başvuru yollarının tüketilmediğine karar verdi

02 Mayıs 2019 14:54

3 yıldır tutuklu olan, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Ziya Ataman'ın, Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru reddedildi. 

Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuruda Ataman’ın tutukluluğunun Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) 5. ve 6. maddeleriyle Anayasanın 19. ve 36. maddeleri ile güvence altına alınan "kişi hürriyeti ve güvenlik hakkı" ve "adil yargılanma hakkının" ihlal edildiği belirtildi.

"Açıkça dayanaktan yoksun"

16 Nisan tarihli kararda; başvurunun, “Anayasa'nın 19. maddesinde (kişi hürriyeti ve güvenliği) öngörülen güvenceler kapsamında bir ihlalin olmadığının açık olduğu anlaşılmıştır” denildi. Kararda, “Başvurunun, tutuklamanın hukuki olmaması ve tutukluluk süresinin makul olmaması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği iddiası yönünden açıkça dayanaktan yoksun” olduğu öne sürüldü. Adil yargılanma hakkının ihlal edilmesine yönelik itirazın ise tüm başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez olduğu belirtildi.

"AİHM'den ümitliyiz"

Savunmasını, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) üstlendiği Ataman’ın avukatlarından Barış Oflas “Ziya üç yıldır tutuklu bulunuyor. Kendisinin gazetecilik faaliyetleri nedeniyle hedef alındığı zaten biliniyor. Bu kadar uzun bir tutukluluk süresine rağmen başvurumuzun ‘dayanaktan yoksun’ bulunması gerçekten anlaşılamaz. Ancak bu karar aynı zamanda iç hukuk yollarının tükenmiş olduğu anlamına da geliyor. En kısa zamanda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurumuzu yapacağız” dedi.

Avukat Veysel Ok ise, “Müvekkilimizin tutuklanmasının arkasında yatan sebep bölgede gazetecilik adına yürüttüğü faaliyetlerdir. Dosyasında somut hiçbir delil olmaksızın üç yıldır cezaevinde tutulmaktadır. Bu kararla AİHM’e başvuru yolumuz açılmış bulunuyor. Uluslararası mekanizmaları kullanarak Ziya için adalet arayaşımızı sürdüreceğiz. AİHM’den ümitliyiz” dedi.

Ne olmuştu?

DİHA stajyer muhabiri Ataman, 2015’te Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde meydana gelen olaylarla ilgili olarak hakkında hiçbir delil olmadan tutuklu bulunuyor. Soruşturmada aleyhinde tanıklık eden tek kişinin ifadesini geri çekmesine rağmen bırakılmayan gazetecinin ayrıca ciddi sağlık sorunları var.