Gündem

2022'de bin 120 tarihi eser, Türkiye’ye iade edildi

27 Aralık 2022 14:59

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı ekiplerinin yaptığı çalışmalarda, bu yıl bin 120 tarihi eser niteliğindeki kültür varlığının yurt dışından Türkiye'ye iadesinin sağlandığı kaydedildi.

Daire Başkanlığı bünyesindeki Yurt Dışı Kaçakçılıkla Mücadele Şubesi ekiplerinin emniyet ve jandarmanın desteğiyle yaptığı çalışmalar sonucu 2022'de Anadolu kökenli bin 120 tarihi eserin yurt dışından Türkiye’ye iadesi sağlandı. Bu yıl getirilen bin 120 eser ile 20 yılda yurt dışından iadesi sağlanan eser sayısı 9 bin 42 olarak kayıtlara geçti.

Öte yandan 393 bin 544’ü 2022'de olmak üzere son 3 yılda yurt içinde toplam 890 bin 158 kültür varlığı ve objenin, yurt dışına kaçırılmadan ele geçirilerek müze müdürlüklerinde muhafaza altına alındığı öğrenildi.

Yakından takip ediliyor

Yurt Dışı Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürü Burcu Özdemir, yurt dışına kaçırılmış eserlerin iadesi için yurt dışında bulunan müzelerin koleksiyonlarının, galerilerin satışlarının ve müzayede evlerinin kataloglarının yakından takip edildiğini belirtti.

Özdemir, Anadolu kökenli olduğu düşünülen eserler için akademisyenler ve müze uzmanları tarafından hazırlanan kapsamlı raporlar, delil niteliğindeki binlerce arşiv belgesi ve kriminolojik veriler incelenerek iade taleplerinin oluşturulduğunu ve bu taleplerin Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla ilgili ülkelere iletildiğini aktardı.

"İkili anlaşma sayısı 12'ye yükseldi"

Özdemir, kültür varlıklarının iadesinde, ülkeler arası anlaşmaların önemli rol oynadığının altını çizerek, “Kültür varlığı kaçakçılığının önlenmesi ve eserlerin köken ülkelere iadesinin sağlanması için Türkiye’nin ikili anlaşması bulunan ülke sayısı 2022 yılında Sırbistan, Ekvator ve İsviçre ile imzalanan anlaşmalarla 12’ye yükseldi” dedi.

Özdemir, “Kültür varlığı ticaretinin yapılabildiği ülkelerin, Türkiye gibi köken ülkelerle son derece şeffaf ve iş birliği halinde çalışması gerekiyor. Bu süreçlere olumlu katkıda bulunan ülkeler var. Son yıllarda ABD’nin savcılık bürolarıyla geliştirilen iş birlikleri, bu sürece çok olumlu katkılar vermekte. Biz bu tür yaklaşımları, kültür varlığı ticareti konusunda pazar oluşturan ülkelerden de bekliyoruz” diye konuştu. (DHA)