Dünya

2018 yılında 11 Yahudi'yi öldüren sinagog saldırganına idam cezası verildi

03 Ağustos 2023 01:05

T24 Dış Haberler

ABD'de federal jüri, Pennsylvanya'daki sinagoga 2018 yılında silahlı saldırı düzenleyerek 11 Yahudi'yi öldüren Robert Bowers'ın idam cezasına çarptırılmasına oy birliğiyle karar verdi. Kararda, Bowers'ın saldırıyı "Yahudi düşmanlığı" ana motivasyonuyla yaptığı ve hiçbir pişmanlık göstermediği belirtildi.

Bowers hakkındaki karar, idam cezasını sona erdirme taahhüdü için kampanya yürüten Joe Biden'ın başkanlığı sırasında verilen ilk federal ölüm cezası oldu.

ABD'nin Pennsylvania eyaletinin Pittsburgh kentindeki bir sinagoga 27 Ekim 2018'de düzenlenen silahlı saldırıda 11 Yahudi ölmüş, aralarında polislerin de olduğu 7 kişi yaralanmıştı.

Pittsburgh Federal Mahkemesi'nde 12 kişilik jüri, iki gün süren müzakereler sonucunda oy birliği ile Bowers'ı ölüm cezasına çarptırdı.

Jürinin ölüm cezası kararında, Bowers'ın saldırıyı "Yahudi düşmanlığı" ana motivasyonuyla yapmasının ve daha sonra bu konuda hiçbir pişmanlık göstermemesinin etkili olduğu belirtildi.

Savunma: Beyazlara soykırımı, Yahudileri öldürerek durdurabileceğine inanıyor

Saldırganın avukatları, Robert Bowers'ın psikolojik rahatsızlığı olduğunu ve "beyazların soykırıma uğramasını Yahudileri öldürerek durdurabileceğine" inandığını için cinayeti işlediğini iddia ediyordu. Kararda, savunma avukatlarının Bowers'ın saldırıyı "akıl sağlığı sorunları" nedeniyle gerçekleştirdiği savını ispatlayamadığı ifade edildi.

Yargıç Robert Colville’in ölüm cezası kararını gelecek günlerde resmen onaylaması gerekiyor.

Ne olmuştu?

Şu an 50 yaşında olan Bowers, 27 Ekim 2018'de Pittsburgh kentindeki bir sinagoga düzenlediği silahlı saldırıda 11 Yahudi'nin ölümüne, 4'ü polis 6 kişinin yaralanmasına neden olmuştu.

Bowers, dini inançların özgürce yerine getirilmesini engelleyerek ölüme sebebiyet vermek, cinayet işlemek için ateşli silah kullanmak ve nefret suçu dahil 63 suçtan suçlu bulunmuştu.

Jüri, 13 Temmuz'da Bowers'ın ölüm cezası almaya uygun olduğuna hükmetmiş, bu karar üzerine duruşmada ikinci aşama olarak, Bowers'ın ölüm mü yoksa müebbet hapis cezasına mı çarptırılacağına dair nihai kararın verilmesi için savcılık ve savunma jüriye daha fazla kanıt sunmuştu.

Ancak Bowers'ın herhangi bir psikolojik ve nörolojik rahatsızlığının bulunmadığı ortaya çıktı. Vanderbilt Üniversitesinden görevlendirilen nörolojist doktor, Bowers'in Yahudi karşıtlığının "ırkçı komplo teorileri" de dahil olmak üzere internette okuduklarından kaynaklandığını belirtti.

Federal savcılar, Bowers'in sağlıklı olduğu ve ölüm cezasıyla yargılanmasını talep etmişti.

TIKLAYIN | 2018 yılında 11 Yahudi'yi öldüren sinagog saldırganına ölüm cezası talebi