Dünya

200 yıllık tartışmada gelişme: Yunan yetkililer Elgin Mermerleri'nin Atina'ya dönüşü için Britanya Müzesi'yle görüşüyor

Atina’daki Akropol’ün bir parçası olan 2 bin 500 yıllık Elgin Mermerleri, heykeller, yazıtlar ve mimari parçalardan oluşuyor.

04 Aralık 2022 09:17

Üst düzey Yunan yetkililerin Britanya Müzesi’yle milattan önce 5’inci yüzyıldan kalma Elgin Mermerleri’nin Atina’ya döndürülmesi için ön görüşmeler yaptığı belirtildi. Elgin Mermerleri’nin Atina’ya dönüşünün dünyanın en uzun süren kültürel tartışmalarından biri için ‘ciddi bir dönüşüm’ sağlayacağı belirtiliyor.

The Guardian’da yer alan habere göre, Elgin Mermerleri’nin Yunanistan’a dönüşüne dair görüşmeler ilk olarak Yunan gazetesi Ta Nea’da haberleştirildi. Ta Nea, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in Britanya Müzesi Başkanı George Osborne ile geçen hafta Londra’da bir otelde görüştüğünü aktardı.

Atina’daki kaynaklar, söz konusu görüşmelerin “heyecan verici” olduğunu söyledi.

Yunanistan Devlet Bakanı Giorgos Gerapetritis “Yunanistan hükümeti ile Britanya Müzesi arasında diyalog olduğu doğru. Şu an ön görüşmeler yapıyor ve evet bu meseleyi görüşmek için Britanya Müzesi’nin Başkanı ile görüştüm” dedi.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, haberlerin çıkmasından birkaç gün önce London School of Economics’te yaptığı konuşmada, Elgin Mermerleri konusunda ilerleme kaydedildiğini ‘hissettiğini’ ve ‘kazan-kazan’ bir sonucun mümkün olduğunu söylemişti.

O zamanlar bugünkü Yunanistan'ın da bir parçası olduğu Osmanlı İmparatorluğu'nun büyükelçisi olan Lord Elgin tarafından çekişmeli koşullarda kaldırılan mermerler üzerindeki tartışma 200 yılı aşkın bir süredir devam ediyor. Yunanistan, mermerlerin çalındığını öne sürerken Britanya bu iddiayı yalanlayarak mermerlerin satın alındığını belirtiyor. 

Atina’daki Akropol’ün bir parçası olan 2 bin 500 yıllık Elgin Mermerleri, heykeller, yazıtlar ve mimari parçalardan oluşuyor.