Dünya

14 yaşındaki ABD'li öğrenci, cilt kanserini tedavi edecek sabun geliştirerek ödül aldı

30 Ekim 2023 11:48

T24 Dış Haberler

Heman Bekele, güneş altında çalışan Etiyopyalı işçilerden ilham aldığını ve "mümkün olduğunca çok insana" yardım etmek istediğini söyledi.

Ortaokullu genç, ABD'de her yıl yaklaşık 100 bin kişide teşhis edilen ve yaklaşık 8 bin kişinin ölümüne neden olan bir cilt kanseri olan melanomun tedavisinde faydalı olabilecek bir kalıp sabun geliştirdikten sonra "Amerika'nın en iyi genç bilim adamı" seçildi. Annandale, Virginia'dan 14 yaşındaki dokuzuncu sınıf öğrencisi Heman Bekele, diğer dokuz finalisti geride bırakarak ödülün sahibi oldu. 

Sunumunda "Kanseri tedavi etmek için her seferinde bir kalıp sabun" dedi. "Her zaman biyoloji ve teknolojiye ilgi duymuşumdur ve bu bana fikirlerimi sergilemem için mükemmel bir platform sağladı" diye ekledi.

İnsan derisini koruyan dendritik hücreleri yeniden etkinleştirerek kanser hücreleriyle savaşmalarını sağlayan bileşiklerden yapılmış bir sabun ("cilt kanserini tedavi eden sabun") fikrini ortaya attı. Bekele, Genç Bilim İnsanı Yarışması'nda yayınlanan bir videoda "genç beyinlerin dünya üzerinde olumlu bir etki yaratabileceğine" inandığını söyledi.

Bekele, fikrinin Etiyopya'da yaşarken sürekli sıcak güneşin altında çalışan insanları gördüğününde ortaya çıktığını söyledi: "Fikrimi sadece bilim açısından değil, aynı zamanda harika bir şey haline getirmek istedim ki mümkün olduğu kadar çok kişinin erişimine açık olsun." dedi. 

Danışman hocası Deborah Isabelle, genç adamı "henüz tanışmadığı insanlar için dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeye odaklanmış biri" olarak tanımladı. 

Amerikan Kanser Derneği'ne (ACA) göre cilt kanseri tüm kanserler arasında en yaygın olanıdır; melanom yalnızca yüzde 1'ini oluşturur ancak cilt kanseri ölümlerinin çoğunluğuna neden olur.

Toplum, melanom oranlarının son birkaç yılda, özellikle 50 yaş üstü kadınlar arasında hızla arttığını ve beyaz insanlarda siyahlara göre 20 kat daha yaygın olduğunu söylerken, tedavideki ilerlemeler nedeniyle melanomdan ölüm oranları son on yılda azaldı.