Kültür-Sanat

11. Boğaziçi Film Festivali başladı; "Kum Zambağı" filminin dünya prömiyeri yapıldı

8-16 Aralık tarihleri arasında düzenlenen Boğaziçi Film Festivali'nde gösterim sonrası söyleşi yapıldı

13 Aralık 2023 14:30

"Kum Zambağı" filminin dünya prömiyeri, Anadolu Ajansının Global İletişim Ortağı olduğu 11. Boğaziçi Film Festivali'nde yapıldı. Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen festivalin "Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması" bölümünde yer alan yapım, Atlas Sineması'nda gösterildi.

Gösterim sonrası gerçekleştirilen söyleşiye katılan yönetmen Mehmet Demir Yılmaz, filmde anlaşmalı bir evlilik yapmayı planlayan Afife ve Yunus'un karmaşık hislerinin işlendiğini aktardı. Film mekanı olan Adana Yumurtalık Lagünü Milli Parkı'nı bir belgesel yaparken tesadüfen gördüğünü aktaran Yılmaz, "Kafamdaki meseleyi, mekanı görür görmez senaryoya dökmeye karar verdim. Bazı hikayeler mekandan beslenir. Bu da öyle bir film. Kum Zambağı filmi, temel itici gücünü mekandan alıyor. Kadın-erkek meselesindeki açmaza tam bir zemin oluşturdu." dedi.

Oyuncu Mert Turak da senaryonun çekimden 6-7 ay önce eline ulaştığını belirterek, "Kum Zambağı kendinden kısmetli bir iş oldu. Ekip sevmeye çok gönüllüydü. Çok mutluyum bu işte çalıştığım için çok içime sinen bir iş oldu. Özge Borak ile oynamak benim için çok büyük bir şans ve deneyimdi." şeklinde konuştu.

Banu filminin ekibi gösterim sonrası düzenlenen söyleşiye katıldı

Banu filminin yönetmeni, senaristi ve başrol oyuncusu Tahmina Rafaella, "Üzücü ve çok kafa karıştırıcı bir savaş yaşadık. Kadınlar savaş sonucu çocuklarını kaybetti. Tüm kadınların, tüm annelerin mikro ve makro ölçüde çocukları için savaştığını görüyoruz. Filmin temasını birçok kadının savaşta çocuğunu kaybetmesi fikriyle birleştirdim." ifadelerini kullandı.

Banu karakterinin hayatındaki mücadeleyi ve günlük hayatının dışında, yaşanan her şeyden daha büyük bir savaşı filmde ele aldıklarını aktaran Rafaella, şu bilgileri verdi: "Banu karakteri savaş konusunda oldukça çelişkili. Ülkesini seviyor. Savaşın kazanılmasına seviniyor ama bir yandan da birçok insanın hayatını kaybettiği bir savaşın kazanılmasını desteklemekte zorlanıyor. Savaş aklı başında olan kimsenin istemediği, desteklemediği bir şeydir."

Festivalde 3 belgesel seyirciyle buluştu

Festivalin "Ulusal Belgesel Yarışması"nda yer alan "Kedi Adam", "Seyirlik Bir Gariplik: Van Gölü Canavarı" ve "Game Over" belgeselleri de izleyiciyle buluştu. "Kedi Adam"ın AKM Yeşilçam Sinemasındaki gösteriminin ardından, festivalin artistik direktörü Samed Karagöz'ün moderatörlüğünde bir söyleşi düzenlendi. Belgesel İdlip ve Azez'de ambulans şoförlüğü yapan ve bombalama nedeniyle tahrip olan yerlerden kedileri kurtarmaya çalışan Celil'in hikayesini anlatıyor.

Yönetmen Seyid Çolak konuşmasında, Suriye'de çekim yapmanın zorluğuna işaret ederek, "Suriye'de çekim yapmaktan çok daha zor olan, o bölgeye giriş süreciydi. Yardım kuruluşuyla girsen bile çok rahat hareket edemiyorsunuz. Biz de bu yüzden daha rahat olacağımız bir ortam oluşturduk." dedi.

Seyahatnameye konu olan canavarın hikayesi anlatılıyor

"Seyirlik Bir Gariplik: Van Gölü Canavarı" belgeselinin ardından yapılan söyleşiye katılan yönetmen Behçet Güleryüz, Van'da öğretim görevlisiyken filmde de yer alan Mete Kaptan'ın hikayesiyle canavar imgesini düşündüğünü ve 1990'lı yıllardan kalma olguyu değerlendirdiklerini söyledi. Söyleşide senarist Ezgi Bakçay ile belgesel ekibi de yer aldı. Urartu mitolojisine ve Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesine konu olan canavarın göz ardı edilmiş geçmişi, bugünle bağ kurarak belgeselde ele alıyor.

İstanbul'daki bir bodrum katta yaşayan Afgan gençlerin Avrupa'ya gitme hayallerini konu alan "Game Over" belgeselinin söyleşisine, filmi yöneten ve senaryosunu birlikte kaleme alan Miriam Carlsen ve Saeed Mayahy katıldı. Afganistan ile ilgili 2022'de pek çok şeyin yaşandığı dile getiren Mayahy, "İstanbul'daki yasa dışı Afgan mülteci sorununu bilmiyordum. Miriam beni aradı ve bu sorundan bahsetti. Daha sonra birlikte Zeytinburnu'na gittik. Orayı anlamaya çalışmak için keşif yaptık ve sonra bu belgeseli çekmeye karar verdik." diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün desteklediği festivalle ilişkin gelişmelere ve güncel haberlere www.bogazicifilmfestivali.com ve festivalin "@bogaziciff" sosyal medya hesapları üzerinden erişilebiliyor.