Spor yazarları, Sivasspor - Fenerbahçe maçını değerlendirdi: Alman VAR hakemi Brand, hakem Cihan Aydın’ın vermediği penaltıyı verdi

Süper Lig'in 33. haftasında Sivasspor ile Fenerbahçe karşı karşıya geldi. Yeni 4 Eylül Stadyumu'nda oynanan mücadele 2-2 sona erdi. Ligde 7 maç sonra puan kaybeden sarı lacivertliler şampiyonluk yolunda büyük yara aldı

23 Nisan 2024 07:00

113

SPOR YAZARLARI SİVASSPOR - FENERBAHÇE MAÇINI DEĞERLENDİRDİ: ALMAN VAR HAKEMİ BRAND, HAKEM CİHAN AYDIN'IN VERMEDİĞİ PENALTIYI VERDİ

213

Sivasspor-Fenerbahçe maçının ilk yarı özeti; ev sahibinin 4 net gol girişimi var. Biri gol oluyor ama ofsayta takılıyor. 3’üne ise Livakovic izin vermiyor. F.Bahçe sahada yok. Aşırı top kayıpları yaptılar. Her bölgesi kopuk kopuktu. Beklenmedik anda Fred sahne aldı. Öyle bir gol attı ki deyim yerindeyse köşedeki örümceği aldı. Bu gol uzun süre konuşulur. Fred’in, İsmail Kartal’a koşarak golü paylaşmasının altında Olympiakos maçına bağlı bir sitem olabilir mi ne dersiniz? (Hilmi Türkay | Cumhuriyet)

313

Antrenman maçı temposunda geçen ilk yarının ardından aksayan noktalara bir önlem alınmış mıydı? Pek değil ki hemen Sivas’ın golü geldi, teknik heyeti de kendine getirdi ve İrfan Can hariç komple forvet hattını değiştirdi. Böyle de olmayınca İsmail Hoca tüm tuşlara basayım bari deyip en son 3 Şubat’ta gördüğümüz Joshua King’i ısınmaya yolladı. Neyseki İrfan golünü attı da hoca King fikrinden döndü. Penaltılarla veda edilen Avrupa’nın devam filmi gibi ligde de puan kaybı bir penaltıdan geldi. Yarış henüz bitmiş değil. Ama yönetim, oyuncuların psikolojik olarak yorulduğunu anlar, kalan haftalarda sessiz kalıp şampiyonluğu ancak saha içinde kazanabilecek gerçek kahramanlara sahneyi bırakırsa... (Burcu Kapu | Milliyet)

413

Böylesi görülmedi… Kadıköy’deki Olympiakos rövanşında işi bitirecek adamlar “korumak için” kenara alınıp, uğruna “Avrupa Kupası yarı finali” feda edilen Sivasspor deplasmanı, Fenerbahçe’yi “şampiyonluk aday adaylığından” da etti… Traji-komik!..Lakin durum acıklı… Bundan sonrası Kadıköy’de tufandır!Çünkü, sözlük anlamıyla “yarım yamalak” bir sezon kalmıştır Fenerbahçe’nin elinde. Hem de en umutlu sezonda. Ne Avrupa, ne Lig, ne Kupa, hava sıfırın altında. Bari frene basmasalardı, elini tutmasalardı da… Sistemi, pası, kötücül organizasyonları, bireysel yeteneksizleri dolu dolu protesto edecek Fenerbahçe eylemleri sürüp gitseydi. Yer yerinden oynasaydı. Hiç değilse futbola faydası olurdu belki. Bedelini ödediler, protesto da yarım yamalak kaldı. Bakınız Sivas’ın kazandığı penaltı. (Ercan Güven | Milliyet)

513

Fenerbahçe, son derece temposuz ve yavaş bir oyunla ilk yarıda Sivasspor’u hiç rahatsız edemedi. Hücumda bu kadar hareketsizlikle Sivasspor’un 5-4-1 defansif kurgusunu aşmak mümkün görünmüyordu. Nitekim pozisyon üretmekte çok zorlanan sarı lacivertli ekip, Fred’in şapkadan çıkarttığı tavşan sayesinde 1-0 öne geçti. İlk yarının son anlarında mükemmel bir gole imza atan Brezilyalı top hem ayağında iken hem de rakipteyken sarılacivertliler için ne kadar vazgeçilmez bir oyuncu olduğunu gösterdi. (Güntekin Onay | Hürriyet)

613

Kesinlikle ‘skandal’ denilen kararlar konusunda VAR’ın müdahil olması gerekirken, VAR skandal bir karara imza atarak Cihan Aydın’ı bu pozisyonda izlemeye davet etti. Eğer maçın hakemi, bunu sahada devam ettirdiği gibi penaltı olarak değerlendirse ‘hakem böyle gördü’ denilebilirdi. Ama gerek Djiku’nun gerekse Livakovic’in içinde olduğu pozisyonda VAR’ın hakemi monitöre çağırıp izletmesini gerektirecek bir pozisyon değil. Skandal bir hakem hatası değildi. Dolayısıyla Alman VAR, Türk işi VAR hakemliği yaptı ve Benjamin Brand oldu Bünyamin Brand. (Fırat Aydınus | Hürriyet)

713

Sivas, büyükler için ligin zorlu sınavlarından. Geçen hafta Trabzonspor’la oynadıkları maçı izleyenler zaten Sivasspor’un dünkü stratejisini öngörmüşlerdir. Beş artı dört kişi, dokuzlu bir blokla doğru duruyorlar, kolay kolay pozisyonlarını yitirmiyorlar. Bordo-mavililer geçtiğimiz hafta topa yüz 71’le sahip olmalarına rağmen bu direnci kıramamışlardı. Sivas’ın diğer Anadolu takımlarından farkı, kuş sürüsü misali bir bütünlük içinde hareket etmeleri. Ve temaslı oynamalarına rağmen kolay faule başvurmamaları. Dün ilk 45 dakikanın sonundaki faul sayıları fantastik: Fenerbahçeliler 6 kez faul yaparken, Sivas’ın faul sayısı 0’dı ilk yarıda. (Uğur Meleke | Hürriyet)

813

Fenerbahçe şampiyonluğa oynuyor. Dün akşamki rakibine bakarsak, sarı-lacivertlilerin ne yapıp, ne yapmadığını daha iyi anlarız. Düşünün Sivas, ilk faulünü 64'üncü dakikada yapıyor. Sivasspor rakibe en ufak bir pislik yapmıyor, yere yatmıyor. Oynayabildikleri kadar oynuyorlar. Ancak havaları şu; "Biz unumuzu eledik, eleğimizi astık." Böyle bir takıma karşı Fenerbahçe'nin çok daha farklı, baskılı, istekli, verkaç yaparak, şut atarak kazanması gerekirdi. İki tane şahsi beceri şutuyla gol buldular. Son dakikalara girerken bir penaltı pozisyonu oldu. Hakem göremedi, VAR gördü verdirdi. Kart olur muydu? Kırmızı olmazdı, kaleci açıyı kapattığı için bariz gol şansı olmazdı. Djiku'ya sarı kartı kesin vermesi gerekirdi, vermedi. Çünkü eğer arkadan o darbeyi yemeseydi Sivaslı oyuncu, daha iyi vuruş yapardı ve zaten kaleciye de takılmazdı. (Erman Toroğlu | Sabah)

913

Fenerbahçe'nin şampiyonluğu dün gece gasp edilmiştir. Son dakikada uydurma, hatalı ve taraflı bir penaltıyla yarış dışına itilmiştir. Bana hiç kimse ama hiç kimse son dakikada verilen penaltının penaltı olduğunu anlatamaz. Adam topa vuruyor, her ne kadar Livakovic'in sağ ayağı, Sivassporlu oyuncunun ayağına temas etse bile bu temastan önce Sivassporlu oyuncu, kendini kalecinin önüne doğru yere bırakıyor. Hakem yerli de olsa yabancı da olsa, VAR hakemi nereden olursa olsun sonuçta parçalanan, gasp edilen Fenerbahçe oluyor. (Ahmet Çakar | Sabah)

1013

Geçen sezon da benzer maçlar yaşandı. Takımın üstüne sonuç baskısı geldiğinde kontrol de kayboluyordu. Öne geçtikleri maçlarda skoru tutamayıp, puan kaybettiler. Olympiakos karşılaşmasında da benzer "panik" vardı oyuncuların üstünde. Acele ettiler, doğru karar veremediler, pas şiddetini ayarlayamadılar ve top kayıplarıyla işlerini zora soktular. Bu ruh hali Sivas'ta da devam etti. "Bir an önce gol atalım" derken, oyun planını unuttular. Doğru paslar gelmedi. Ya uzağa vurdular topu, ya da yakına. Yedikleri gol bile üç metreye pası atamayan Ferdi'nin hatasından geldi. Bu durumda ne beklenir? Tadic-Dzeko gibi "takım ağabeylerinin" kontrolü ele alıp, etrafı sakinleştirmesi gerekir. Bakıyoruz; en büyük "panik" onlarda. Doğru kararlar veremiyorlar, pozisyonları değerlendiremiyorlar. (Gürcan Bilgiç | Sabah)

1113

Fenerbahçe dün gece kaybettiği 2 puanla şampiyonluk yolunda onarılması güç çok önemli bir yara aldı. Sezon başından beri İsmail Kartal'ı sadece bir konuda eleştiriyorum. Bu eleştirilerimi herkesin takımı göklere çıkardığı zamanlarda gündeme getirdim. Çünkü gerçeği gören bir teşhis özelliğim var. Yabancı yıldızlardaki fiziki düşüş başlamıştı. 'Eğer İsmail Kartal kondisyon idmanına ağırlık vermezse bu düşüş ivme kazanır' demiştim. Dün geceki maçta Fenerbahçe gerçeğini gözler önüne seren çok ilginç bir olay yaşandı. 62. dakikaya kadar Sivasspor kalabalık savunma uyguluyordu ve bu dakikada Uğur Çiftçi ile maçtaki ilk faulü yapıyor. Bu, dünyada pek benzeri görülmeyen bir olaydır. Nedeni de gayet açık. (Ömer Üründül | Sabah)

1213

Dün oynanan maçın son dakikalarında, “Yabancı VAR”ın müdahalesiyle verilen penaltı büyük oranda şampiyonluk yarışını şekillendirdi. Pozisyon benim açımdan çok net. Djiku’nun da Livakovic’in de müdahalesinde bana göre penaltı yok. Her iki temas da Manaj’ı bozacak etkide değildi. VAR müdahalesi kesinlikle hatalıydı. Pozisyonda kalecinin ayakları zeminde. İki oyuncunun da ayakları hareketli ve zeminde sadece bir temas var. Ama kaleci rakibi süpürmüyor. Manaj sağlıklı şekilde vuruşu yaptıktan sonra, dizini bükerek kendini yere bırakıyor. (Deniz Çoban | Fanatik)

1313

Maçın kaderini yine bir penaltı belirledi. Bu kez karar Fenerbahçe’nin aleyhineydi. Alman VAR hakemi Brand, hakem Cihan Aydın’ın vermediği penaltıyı verdi. Atışı Sivasspor’un süper golcüsü Manaj kullandı, skora tekrar eşitliği getirdi. (Bülent Tuncay | Karar)