Prof. Dr. Osman Müftüoğlu açıkladı: Eksozom cildimizi nasıl gençleştiriyor?

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, ''Ufukta eksozom hapları mı var'' başlıklı bugünkü yazısında ''Anlaşılan o ki önümüzdeki yılların öncelikli sağlık oyuncularından biri de “eksozom ürünleri” olacak. “Eksozom kremleri” çok yakında eczane raflarında görünmeye başlayacak'' diyerek “eksozom ürünleri”ni anlattı.

23 Mayıs 2024 09:06

110

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu açıkladı: Eksozom cildimizi nasıl gençleştiriyor?

210

Onları farklı sağlık sorunlarının çözümü için üretilmiş “eksozom hapları” izleyeceğini söyleyen Prof. Dr. Müftüoğlu, ‘’Özellikle iç ve dış yaşlanmanın yarattığı sağlık sorunlarının tedavisinde bu doğal “hücresel kargolar” cerrahi bilimlerinin de önemli çözüm araçlarından biri haline gelecek. Cerrahlar da kalp, eklem, beyin sorunlarını çözerken eksozom ürünlerinden faydalanacak. Biraz daha ileri gideyim: Eksozom ürünlerinin KOAH hastalarında solunum ürünleri, kanserler ve enfeksiyonlarda çözüm ortakları olarak kullanılabileceğini bir kenara not ederseniz iyi olur. Peki eksozom tedavisinin arkasındaki bilimsel veriler sağlam mı? En azından şimdilik bu verilerin güvenilir olduğunu söyleyebiliriz. Tabii ki 30-40 yıl önce antiaging fırtınasının üzerine eklenen sahte ürünler ve sahte uzmanlar da ortaya çıkacak -mesala longevity uzmanları gibi- ve bu nedenle zaman zaman canınız sıkılacak’’ dedi.

310

EKSOZOM CİLDİ NASIL GENÇLEŞTİRİYOR: Müftüoğlu, eksozom ürünleri hakkında ‘’Cilt ve saç bakımında eksozom ürünlerinin cilt içi enjeksiyonlarla ya da cilt kremleri ile kullanımları öncelikle cilde daha fazla nem, daha çok kolajen ve elasten materyali, neticede de daha çok yumuşaklık, nemlilik ve gençlik kazandırır. Eksozom ürünlerindeki biyolojik oyuncular/kargolar cildin onarımını, yenilenmesini ve gençleşmesini kolaylaştırır. Hasarlı cilde daha genç ve ipeksi bir yapı kazandırır’’ ifadelerini kullandı.

410

EN DEĞERLİ EKSOZOMLAR HANGİLERİ? Eksozomları yağ kök hücrelerinden, mezenkimal kök hücrelerden, kordon kanından, pıhtılaşma hücresi trombositlerden, hatta farklı vücut salgılarından (sütten, burun salgısından, tükürükten) elde etmenin mümkün olduğunun altını çizen Prof. Dr. Müftüoğlu, ‘’Dahası bitkilerden bile (zerdeçal, dut yaprağı, elma...) eksozom elde edilebiliyor. Ama en kaliteli ve etkili eksozomların kordon kanı plazma eksozomları olduğu anlaşılıyor. Bunun nedeni olarak da kordon kanı kaynaklı plazma eksozomlarının “miRNA”lar açısından daha zengin ve hücresel metabolizma açısından daha hayati öneme haiz olmaları gösteriliyor’’ dedi.

510

EKSOZOM YAŞLI BİR HÜCREYİ GENÇLEŞTİREBİLİR Mİ?:

610

Yaşlı hücrelerin sıklıkla metabolik aktiviteler ve hücresel süreçler için gerekli olan temel bileşenlerden fakir, bu nedenle de biyolojik olarak oldukça yorgun düşmüş hücreler olduğunu belirten uzman, ‘’Bu olumsuzluğun üstesinden gelmek için eksozom ürünlerine hücresel metabolizmayı güçlendiren/hızlandıran besin ve bileşikler de eklenebilmektedir. Örneğin, bir eksozom kremine “niasin amid, hyalüronik asid” gibi yardımcılar ilave edilebiliyor. Böylelikle eksozom aracının gençleştirici etkinin gücü daha da artıyor’’ ifadelerini kullandı.

710

EKZOMORFİK TEDAVİLERİN ETKİNLİĞİNİ DESTEKLEYEN BİLİMSEL KANITLAR VAR MI?: Prof. Dr Müftüoğlu, bilimsel kanıtlar hakkında ‘’Klinik çalışmalar, ekzomorfik tedavilerle, yalnızca 8 hafta sonra kollajen üretiminde altı kat artış, elastinde yüzde 300 artış ve kırışıklıklarda yüzde 107 azalma dahil olmak üzere dikkate değer gelişmeler olduğunu göstermiştir. Ek olarak, ekzomorfik tedavilerin kırışıklık giderme ve nemlendirme konusunda retinolden daha etkili olduğu gösterilmiştir'' açıklamasını yaptı.

810

EKSOZOMLARIN CİLT DIŞINDA DA MARİFETLERİ VAR: Eksozomların yara iyileşmesi, cilt fleplerinin yeniden yapılandırılması, sedef hastalığı ve dermatit gibi durumların yönetilmesi, saç büyümesinin teşvik edilmesi ve saç incelmesi veya kaybıyla mücadele için araştırıldığını söyleyen uzman, ‘’Ayrıca cilt bakımının ötesinde çeşitli tıbbi ve kozmetik müdahalelerde de umut vaat ediyorlar’’ dedi.

910

EKSOZOMLAR KÖK HÜCRE TEDAVİSİ YERİNE GEÇEBİLİR Mİ?: Prof Dr. Müftüoğlu, ''Eksozomlar aslında kök hücrelerin işlerini görebilmek için kullandığı doğal elçilerdir. Dolayısıyla rejeneratif tıp girişimlerinde kök hücreler yerine kullanılabilirler. Bununla birlikte doku yaşlanmasında ve hasarlanmasında ihtiyaç sadece rejenerasyon yani yenilenme değildir. Aynı zamanda yaşlanma sürecinde dokusal kayıp da olduğundan o kaybı gidermek için kök hücre tedavisi hâlâ birinci planda ve önceliklidir. Eksozom tedavisinin avantajı ise cerrahi bir girişim gerektirmemesi, ağrısız, sızısız uygulanabilmesi, ucuzluğu, kolaylığı, hatta evlerde bile kullanılabilen bir çözüm ortağı olmasıdır'' ifadelerini kullandı.

1010

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/ufukta-eksozom-haplari-mi-var-42466109