Ekonominin nabzı | Finans yazarlarının gündeminde ne var?

Ekonomi yazarlarının piyasadaki gelişmelere ilişkin analizlerini ve değerlendirmelerini, merak edilen sorulara ilişkin cevaplarını sizler için derledik. İşte ekonomi yazarlarının bugün yazdığı yazılardan öne çıkanlar...

17 Mayıs 2024 10:04

14

Alaattin Aktaş - Ekonomim: Enflasyon yüzde 42 düzeyinde gerçekleşirse bu orana paralel bir kur artışında dolar aralık ayında 41 lira dolayında olacaktır.  Ama kur enflasyonla paralel artmıyor ki!  Biraz önce de aktardım. İşte ilk dört ay, beş ay! Enflasyonun yarısı kadar bir kur artışı var.  Dolayısıyla 2024 enflasyonu yüzde 38 de olsa, 42 de ya da daha yüksek bir gerçekleşme de yaşansa öyle anlaşılıyor ki bu oran bayağı bir iskonto edilerek kur artışı öngörülmelidir. 

24

Naki Bakır - Dünya: Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın “analitik bütçe sınıflaması” bazındaki istatistiklerine göre Mayıs 2023 başı ile bu yılın nisan sonu arasındaki son bir yıllık dönemde bütçede tüketime yönelik mal ve malzeme alım giderleri 247,4 milyar lira olarak gerçekleşti. Devletin bu dönemdeki toplam tüketim harcamalarının 95,4 milyar lira ile en büyük bölümü kamu kuruluşlarının enerji tüketimi için yapıldı.

34

Barış Soydan - 10Haber: İki kamu bankasına ithalat yetkisi verilmesiyle altın ithalatı martta 2.5 milyar dolara yükseldi. Bu kadarlık artış bile yurtiçinde fiziki altın fiyatının düşmesini sağladı. Dünyayla Türkiye arasında kiloda 5 bin dolara kadar çıkan fark kapandı.

44

Murat Muratoğlu - Sözcü: Türkiye, kripto paraya talep konusunda halen Avrupa'da birinci, dünyada dördüncü sırada... Sahi ya bu toprakların insanları neden kripto para birimleriyle bu kadar ilgililer? Asıl sebebi dünyadaki en ileri görüşlü millet olmamızdan değil, şu anki ekonomik durum... Kimi gerçekten şansını deniyor. Emeğin, çalışmanın, zamanın karşılığının çok ucuz olduğu bir coğrafyadaysanız çıkış yolu aramaktan daha doğal ne olabilir? Çalışılarak kazanılan para hiç harcanmayıp biriktirilse bile hayal kurmaya dahi yetmiyor bu ülkede...