Ekonominin nabzı | Finans yazarlarının gündeminde ne var?

Ekonomi yazarlarının piyasadaki gelişmelere ilişkin analizlerini ve değerlendirmelerini, merak edilen sorulara ilişkin cevaplarını sizler için derledik. İşte ekonomi yazarlarının bugün yazdığı yazılardan öne çıkanlar...

10 Mayıs 2024 09:54

14

Alaattin Aktaş - Ekonomim: Merkez Bankası 2024 yılının enflasyon tahminini yüzde 36’dan yüzde 38’e yükseltti ya... Gel de şimdi Neil Armstrong’un Ay’a ilk ayak bastığında söylediği “Benim için küçük ama insanlık için büyük bir adım” sözünü hatırlama! Enflasyon tahmininde iki puanlık revizyon bizim için ne ki; ama bu revizyonu yıllık enflasyonu zaten yüzde 3-4 dolayında olan bir ülke için düşünün... Yüzdenin yüzdesini almak pek doğru değilse de bizim yüzde 36’yı yüzde 38’e çıkarmamızın oransal karşılığı yalnızca yüzde 5.5. Ama yüzde 4’lük bir tahmin yüzde 6’ya çıkarılsa, sapma tam yüzde 50!      

24

Murat Muratoğlu - Sözcü: Gerçek olmaktan çok uzak açıklanan enflasyon rakamlarını doğru veri olarak kabul edip ona göre plan program oluşturmaya çalışan bir kurum ne kadar, daha doğrusu ne zamana kadar idare edebilir? Geçen yıl itibarıyla yüzde 38'den devraldıkları enflasyon rakamlarını yukarı revize edip, 2024 yılı sonunda yüzde 38'e düşüreceklerini vaat ettikleri için kendilerini ayrıca kutlamak gerekir.

34

Erdal Sağlam - 10Haber: Merkez Bankası alışık olduğumuz biçimde kurlarla ilgili somut bir şey söylemekten yine kaçındı. Buna karşılık TL'nin değerlenmeye devam edeceği ve enflasyonla mücadeleye zarar vermeden rezerv artışını sürdürecekleri söylendi.

44

Naki Bakır - Dünya: Türkiye’nin ihracat-ithalat fiyatlarına göre dış ticaretteki satın alma gücü, aylar itibarıyla küçük iniş çıkışlarla birlikte genel olarak yerinde sayıyor. İhraç edilen ürünlerin ortalama fiyatının, ithal edilen malların ortalama fiyatına oranı olan ve dış ticaret faaliyetleri ile ülkeye net sermaye giriş-çıkışını gösteren “dış ticaret haddi”, martta 87,2 ile son altı ayın en yüksek düzeyinde gerçekleşmesine rağmen, geçen yılın aynı ayı düzeyinin sadece 0,5 puan üzerinde oluştu ve 100 sınırına yaklaşamadı.