Ekonominin nabzı | Finans yazarlarının gündeminde ne var?

Ekonomi yazarlarının piyasadaki gelişmelere ilişkin analizlerini ve değerlendirmelerini, merak edilen sorulara ilişkin cevaplarını sizler için derledik. İşte ekonomi yazarlarının bugün yazdığı yazılardan öne çıkanlar...

07 Mayıs 2024 10:18

13

Alaattin Aktaş - Ekonomim: Merkez Bankası ikinci enflasyon raporu açıklanırken de dile getirildiği gibi iddialı hedef peşinden gitmek niyetinde. Dolayısıyla yüzde 36’yı revize etmek, bir açıdan bugüne kadar yapılanların yeterli olmadığının itirafı anlamına gelir. O yüzden de enflasyon tahmini değiştirilmez.  

23

Naki Bakır - Dünya: On aylık kesintisiz tırmanışla yıllık bazda yüzde 70’e dayanan tüketici fiyat artışının yaz aylarında “baz” etkisinin de katkısıyla düşüşe geçmesi beklenirken, özellikle dört alanda ivmesini koruyan fiyat artışları enflasyonla mücadeleye karşı direnç oluşturuyor. Enflasyonda düşüş ve sürdürülebilir düzey için, en büyük kaynak olan gıdanın yanı sıra, ulaşım, konut ve lokanta-otel sektörlerindeki yüksek fiyat artışlarının önüne geçilmesi gerektiği belirtiliyor.

33

Şeref Oğuz - Ekonomim: Enflasyon ve para birimi devalüasyonu gibi ekonomik sorunlar yaşandığında, altın yatırımcıları için bir koruma sağlar. Kriz dönemlerinde talep artabilir, dolayısıyla fi yatı yükselir. Gemi; limanda güvendedir ama bunun için tasarlanmamıştır. Yatırımlar, altın limanında güvendedir ama limanda çürümeleri gerekmiyor. Altın limanından çıkıp yatırıma dönüşmeyen kaynak için altın; gömülenmiş servet olabilir.