Ekonominin nabzı | Finans yazarlarının gündeminde ne var?

Ekonomi yazarlarının piyasadaki gelişmelere ilişkin analizlerini ve değerlendirmelerini, merak edilen sorulara ilişkin cevaplarını sizler için derledik. İşte ekonomi yazarlarının bugün yazdığı yazılardan öne çıkanlar...

01 Mayıs 2024 09:51

15

Alaattin Aktaş - Ekonomim: Merkez Bankası’nın blog sayfasında dün yer alan bir değerlendirmede de geçen yılki zararın ağırlıklı olarak kur korumalı mevduattan kaynaklandığı ifade edildi. Bu zaten bilinen bir gerçek. Söz konusu yazıda dünyadan örnekler verildi; öz olarak merkez bankalarının zarar edebileceği belirtildi. Söylenen doğruydu, elbette merkez bankaları zarar edebilirdi de bu ekonomide hangi yaraya merhem olmak için göze alınırdı, önemli olan buydu. Sahi bizim Merkez Bankamız hangi faaliyetinden dolayı bu kadar zarar etti? Ekonomi için ne yaptı Merkez Bankası? Biz, KKM yanlışının faturasını 2022 ve 2023’te hazineye ve Merkez Bankası’na binen 1 trilyon liranın üstünde bir faturayla ödedik. Bu faturayı ödeyerek dövizi bir ölçüde tuttuk. Peki dövizi tutma ihtiyacına niye yol açtık? Yüzde 19’dan yüzde 8.5’e indirilen faizin faturasıdır bu!    Şimdi faiz yüzde 50 oldu ama bu sefer de yüzde 50’nin başka türlü faturası çıkıyor ekonomiye. Ama o ilacı da içmek zorundaydık; çünkü başta kendi kendimizi zehirledik! 

25

Erdal Sağlam - 10Haber: Nisanda enflasyonun yüzde 3 civarında açıklanması beklenirken dolardaki ortalama artış yüzde 1.1'de kaldı. Euro'yu da kattığınız kur sepetindeki artış ise 0,5'te kaldı. TL'deki değerlenmenin önümüzdeki aylarda süreceği kesin gibi.

35

Murat Muratoğlu - Sözcü: Sağlam paranız var, "Nereye yatırım yapsam?" diye düşünüyorsunuz. Gidip de Nijerya, Togo veya Mozambik'e gönül rahatlığıyla güvenip milyar dolarlık yatırım yapar mısınız? Yapın valla... Oralar, Hukukun Üstünlüğü Endeksi'ne göre Türkiye'den daha iyi sıralamaya sahipler. Hele Zambiya, Kırgızistan, Guatemala, Mali... Bizimle kıyaslanırsa hukukun kaleleri hepsi! Hemen kendimize haksızlık yapmayalım. Kamboçya, Afganistan'dan falan iyi çıktık. Şimdilik...

45

Şenol Babuşçu - 10Haber: Maliye politikasının giderler tarafı etkinleştirilmeden, kritik kurumların bağımsızlığı sağlanmadan, adil bir hukuk sistemi getirilmeden ve milli eğitim sistemi çağdaş normlara kavuşturulmadan ekonomide dengelerin sağlanamayacağını herkes biliyor.

55

Naki Bakır - Dünya: İhracatta aylık bazda yaşanan düşüşe rağmen ithalatın daha fazla daraldığı mart ayında dış ticaret tablosunda iyileşme devam etti. Uygulanmakta olan ekonomik programın enflasyondan sonra ikinci temel mücadele alanı olan cari işlemler açığı için öncü gösterge niteliğindeki dış ticaret açığı, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41,5 oranında küçüldü. Yıllık bazda dış ticaret açığı da mart sonu itibarıyla 92 milyar doların altına inerek, son 19 ayın en düşük düzeyini gördü.