Ekonominin nabzı | Finans yazarlarının gündeminde ne var?

Ekonomi yazarlarının piyasadaki gelişmelere ilişkin analizlerini ve değerlendirmelerini, merak edilen sorulara ilişkin cevaplarını sizler için derledik. İşte ekonomi yazarlarının bugün yazdığı yazılardan öne çıkanlar...

30 Nisan 2024 08:15

15

FİNANS YAZARLARININ GÜNDEMİNDE NE VAR?

25

Şeref Oğuz - Ekonomim: Gün geçmiyor ki hükümet kanadından “tasarrufa dair” bir demeç gelmesin… Maliye Bakanı’nın zaten dilinden düştüğü yok. Cumhurbaşkanı da tasarruftan söz ediyor. Kamunun doludizgin harcamalarının frenleneceğine dair konuşmayan bakan, kamu yöneticisi kalmadı; “tasarruf tedbirleri almamız şart.” Bu söylemlerin böylesine sıklaşması, kasada paranın bittiğinin en somut işareti… Zombi şirkete, yandaşa, candaşa verecek para yok ama onların iştahında ise asla eksilme yok. Teşvikle beslenen üretimi olmayanların feryatlarını bastırmak için “tasarruf edelim, para bulur veririz” tesellisindeler.

35

Alaatin Aktaş - Ekonomim: Toplum olarak adeta akıl tutulması yaşıyoruz. Enerjide, sanayi üretiminde ve hatta artık tarımsal üretimde bile dışa bağımlı hale gelmiş, dolayısıyla döviz kuru artışını anında fiyat artışı olarak yaşayan bir toplum hep birlikte “Döviz artsın” diye tempo tutuyor. Kimi çokbilmişler de sürekli olarak “Döviz şu tarihte şu olacak, fırladı fırlayacak” diye vatandaşın beklentisini körüklemekten geri durmuyor. Dünyada herhalde ulusal parasının değer yitirmesini böyle dört gözle bekleyen, beklemekten öte bu gerçekleştiği takdirde bundan memnuniyet duyacak olan bir toplum yoktur.

45

Prof. Dr. Ali Hepşen - Dünya: Yeni konutlar için inşaat maliyetleri artacak, arsa tedariki sorun olmaya devam edecek. Dolayısıyla yeni üretilecek konutların bugüne kıyasla fiyatlarında gerileme beklemek doğru olmaz. Artış oranı göreli olarak enflasyonun altında kalabilir ama bu durum fiyatların gerileyeceği anlamını çıkartmamalı. İkinci el konutlarda ise yeni konutlardakine benzer seyir görülebilir; çünkü (pek çok yazımda belirttiğim gibi) talep hâlâ canlı.

55

Osman Ulagay - T24: Şimdi gelenen noktada bütün bunlar kendi içinde tutarlı adımlar gibi görünüyor ama 2017'den beri Türkiye'de yaşanmış olanlar da unutulmuş değil. Özellikle TC Merkez Bankası'ndaki görev değişikliklerinin gece yarısı yapılması, dış finans çevrelerinde olumlu izlenimler bırakan Naci Ağbal'ın aniden görevden alınması, Hazine'nin ve Maliye'nin garip atamalarla deneme tahtası gibi kullanılması ekonomideki çıkmazı derinleştirdi.