Ekonominin nabzı | Finans yazarlarının gündeminde ne var?

Ekonomi yazarlarının piyasadaki gelişmelere ilişkin analizlerini ve değerlendirmelerini, merak edilen sorulara ilişkin cevaplarını sizler için toparladık. İşte ekonomi yazarlarının bugün yazdığı yazılardan öne çıkanlar...

17 Nisan 2024 08:02

16

EKONOMİNİN NABZI | FİNANS YAZARLARININ GÜNDEMİNDE NE VAR?

26

Alaattin Aktaş - Ekonomi: Merkez Bankası’nın 2023 yılını 818 milyar lira zararla kapatması aslında sürpriz olmadı. Bilançodan hareketle yılın zaten 800-850 milyar lira arasında zararla kapatılacağı görülüyordu. Bu zararın nereden kaynaklandığı da belliydi; kur korumalı mevduattı en büyük etken, hatta temel etken.

36

Naci Bakır - Dünya: Yılın ilk üç ayında merkezi yönetim bütçe giderleri içinde harcama programları bazında en büyük payı faiz ödemeleri alırken, onu sosyal güvenlik transferleri ve yerel yönetimler izledi. Üç aylık bütçe harcamasının yaklaşık üçte biri bu üç alana gitti.

46

Şeref Oğuz - Ekonomi: Körfez’den 50,7 milyar $ geldi mi? Hayır. Kaynak için eski guvernör Hafize Gaye Erkan ile Mehmet Şimşek’in kaynak talebiyle gittikleri Körfez’den tek cent dahi gelmedi. Bize; “siz önce bize maketten pazarladığınız Kanal İstanbul’u teslim edin” dendi ve elimize; 50,7 milyar $’lık olası işbirliği projeleri verdiler. Bir de 50 bin fidan.

56

Noyan Doğan - Hürriyet: Görünen o ki, SGK, emeklilik sisteminde yaşanacak sorunlara karşılık şimdiden önlem alınması gerektiğini ve bunun için de otomatik ayarlama sistemine geçilmesine öneriyor. Hem SGK’nın önerisinden hem de Cumhurbaşkanlığı Programı’nda anlaşılıyor ki, emeklilikte yeni bir reform ufukta gözüküyor.

66

Talha Apak - Dünya: Binek otomobillerin vergi yükü tartışmalı. Binek otomobillerin maliyetine %80 ila %220 gibi yüksek oranda uygulanan ÖTV’den sonrası oluşan maliyete ilave %20 oranında KDV uygulanarak verginin vergisi alınmakta. Ticari işletmeler adına kayıtlı olan binek otomobiller için ödenen ÖTV ile indirimi kabul edilmeyen KDV maliyet veya gider olarak yazılabilmekte, ancak söz konusu araçlara ilişkin yılda iki kez ödenmekte olan MTV hiçbir şekilde gider kabul edilmeyerek kanunen kabul edilmeyen gider olarak işleme tabi tutulmakta.