Araştırma: Suda neden sadece el ve ayaklar buruşur?

02 Mayıs 2024 16:11

110

Araştırma: Suda neden sadece el ve ayaklar buruşur?

210

Suyun içinde uzun süre vakit geçirildiğinde el ve ayaklarda buruşma yaşanır. Çoğu insanın deneyimlediği bu yaygın durumun altında çok farklı nedenler yatıyor.

310

Birçok insana göre bu kırışıklığın sebebi “cildin suyu emmesi ve bunun sonucunda şişerek bükülmesi” düşüncesi olsa da yıllar önce yapılan bir araştırma bunun öyle olmadığını gösteriyor.

410

Maksimum 30 dakikada ellerin ve ayakların suda buruş buruş olmasının altında ne var?

510

Cildin su altında kaldığında verdiği tepki, aslında evrimsel bir adaptasyonun sonucu. Buruşuk parmaklar, cildin suyla uzun süreli temasının bir sonucu fakat bu tepkinin nedeni sadece suyun cildi yumuşatması değil.

610

1935 yılında yayımlanan bir araştırmaya göre bu durumun sinir sistemi tarafından kontrol edilen aktif bir süreç olduğu keşfedildi. Parmak kesilmesi gibi basit bir örnekte bile eğer sinir yolları hasar görürse su altında kalan parmaklar buruşmuyor.

710

Parmakların buruşmasını yöneten şey, otonom sinir sistemimizin bir parçası. Otonom sinir sistemi; vücut ısısını düzenlemek, kalp atış hızını kontrol etmek ve sindirimi yönetmek gibi bilinç dışı işlevleri yerine getiriyor.

810

Araştırmalar, özellikle parmak uçlarımızdaki küçük kasların su altında kaldığında aktive olduğunu gösteriyor. Bu kaslar da cilt altındaki kan damarlarını çekerek cildin buruşuk bir görünüm almasını sağlıyor.

910

Parmak buruşması aslında evrimsel bir amaç taşıyor. O da “daha iyi tutunma.” 2011 yılında yapılan bir araştırmada, farklı boyutlardaki/cinsteki ıslak ve kuru nesneler, ılık suda 30 dakika bekletildikten sonra kuru ve buruşuk parmaklı katılımcılar tarafından elle tutuldu. Buruşuk parmaklı denekler, nesneyi ele alma konusunda kuru olanlara göre daha hızlıydı. Ancak hareket ettirme noktasında herhangi bir fark görünmedi.

1010

Çalışma sayesinde de aslında buruşuk parmakların ıslak yüzeylerde, nesneleri tutmada daha etkili olduğu ortaya koyuldu. Araştırmacıların ilk düşüncesi de bunun parmak uçlarındaki hassasiyeti azaltabileceği veya nesnelere takılarak hasar riskini artırabileceği yönünde. (Kaynak: Webtekno)