5 soruda kirada yeni dönem: Ev sahipleri ve kiracıların hakları neler?

Uzun bir süredir en önemli konulardan birisi kiralar. İki senedir kiralarda uygulanan yüzde 25 zam sınırı temmuz ayında kalkacak. Konuyla ilgili açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Kira artışında yüzde 25 sınırının devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde de yapılan bir çalışma yok” dedi. Peki yeni dönemin etkileri neler olacak? Kiracılar ve ev sahipleri ne gibi haklara sahip? Yeni dönemde kiralar nasıl belirlenecek? İşte konuyla ilgili merak edilenler...

22 Mayıs 2024 10:25

16

Yüzde 25 zam sınırının sona erdiği tarihte ev sahipleri zam yapacak mı? Zam sınırı 2 Temmuz’da sona erecek ancak bu tarihte tüm ev sahipleri zam yapmayacak. Ev sahipleri zamları sadece sözleşme dönemlerinde yapabilecek. Eğer sözleşme dönemi temmuz ayının dışında ise sözleşme döneminin birinci yılında zam yapılacak. 

26

Sınırın kalkması ile ev sahibi istediği kadar zam yapabilecek mi? Kiralar yeni dönemde, tıpkı geçmişte olduğu gibi TÜFE 12 ay ortalamasına göre belirlenecek. Ev sahipleri en fazla TÜFE'ye göre zam yapabilecek. Temmuz ayından itibaren zam oranı için enflasyon ortalaması baz alınacak. 

36

Dava süreci devam edenler ne yapacak? Açılan davaların uzun sürmesinden dolayı henüz sonuçlanmayan davalar var. Bu durumda olan kiracıların da tıpkı diğer kiracılar gibi güncel yasal zam oranına uyması gerekiyor. Eğer bu bir kira tespit davası ise, mahkeme güncel kira değerini açıklayacak, karar kesinleştikten sonra da kira zam döneminde TÜFE 12 ay ortalaması dikkate alınacak.

46

Düzenlemenin bitmesi ev sahibine tahliye hakkı verir mi? Ev sahibi, düzenlemenin bitmesi sebebiyle kiracıyı istediği zaman tahliye isteyemez. Tahliye için haklı bir gerekçe olması şart. Ev sahibi kendisinin ya da bakmakla yükümlü olduğu birinin ihtiyacı varsa, Borçlar Kanunu’nda yazılı haklı tahliye sebeplerinden biri söz konusuysa kiracının tahliyesini isteyebilir. Ancak ihtiyacım var dedikten sonra, evi bir başkasına 3 yıl süreyle kiralayamaz.

56

10 yıl sözleşme uzama süresi dolan kiracı için herhangi bir gerekçe göstermeden tahliye istenebilir. Evin satılması durumunda, mülkü alan kişi eğer kendi yaşayacaksa kiracının tahliyesini talep eder. Tüm bu şartların dışında bir sebep de geçerli bir tahliye taahhüdü. 

66

Ev sahibi yasal oranı az bulursa ne olacak? Bu durumda olan ev sahipleri, 5 yılı dolduran kiracılarına, kiranın yeniden belirlenmesi için tespit davası açabilir. 5 yıldan kısa sürelerde uyarlama davaları mümkün olabilir, ancak bu davada öngörülemeyen mağduriyetin ispatı gerekiyor. Her iki durumda da dava açmadan arabulucuya gidilmesi yasal zorunluluk taşıyor.