TARİH
06 Eylül 2025
Gastronomik olarak yüzyıllara dayanan derin bir kültürümüz, süper lezzetli yemeklerimiz olmasına rağmen neden bir mahalle lokantasına gittiğimizde dondurulmuş deniz ürünleri, hazır patates kızartmaları, paket soslar, kupkuru çiftlik balıkları, ekşimiş tarator sosları yiyoruz? Neden ama neden böyleyiz!
Devamını OkuTARİH
16 Ağustos 2025
Koku dediğin şey görünmez bir güçtür. Bir anda seni yıllar öncesine ışınlar; anlık bir koku zerresi ile insan unuttuğunu sandığı anıları, burnunun ucunda bulur. Kokunun beyinle olan ilişkisi bence çok ilginçtir. Burnumuza gelen bir kokunun beynimiz ile arasında kurduğu görünmez hat sayesinde zaman yolculuğu yapabiliriz
Devamını OkuTARİH
03 Ağustos 2025
Avrupa’da yemek yemek yalnızca yemek yemek değildir. Bazen çok katmanlı bir deneyim, bazen kültür şoku, bazen garsonla aramızda bir gerilim, bazen de açıkça bir sınavdır. Ve bu sınavın sonunda karnınızın doyması garanti değildir
Devamını OkuTARİH
19 Temmuz 2025
Yaz sofraları, deniz mahsulleriyle övünmenin mevsimidir. Özellikle şehirli, gurme olma yolunda emek veren her birey, en az bir kere şu cümleyi kurmuştur: “Denizden babam çıksa yerim”
Devamını OkuTARİH
29 Haziran 2025
Yaz geldi, mutfakta durmak bile istemiyoruz. Bir de şefleri düşünün! Fırına yaklaşmak bile sauna etkisi yapıyor. Ama neyse ki yazın en güzel taraflarından biri var: soğuk yemekler! Yaz mutfağı demek “fazla uğraşmadan çok mutlu olmak” demek. Soğuk yemekler işte bunun gurme hali. Hem serinletiyor hem şık hem de damakta yaz rüzgârı estiriyor. Bu kez size yazlık soğuk lezzetlerden bahsetmek istiyorum
Devamını OkuTARİH
06 Haziran 2025
Nerede o eski bayramlar nidasını ilk kim kullandı bilmiyorum ama aklımıza yerleşen bir acı-tatlı cümlecik bu. Kokusu, sesi, telaşı, kavurması ve kalabalığıyla bayram; hafızamıza çocukluk anılarımızdan, dedelerimizin anlattıklarından ve mahallenin kasabından ince ince işlenmiştir. O eski bayramların tadı kaldı mı peki yoksa yakında Robot danalar mı kurbanlık olacak?
Devamını OkuTARİH
31 Mayıs 2025
TARİH
26 Nisan 2025
Yaz geliyor, sahillerde rakı balığa çökülecek, Yunan’a gidip uzo ile ahtapotlar hüpletilecek değil mi? Peki bir balıkçı sofrasında ilk akla gelen deniz canlılarından biri olan ahtapotun dünyanın en zeki canlılarından biri olduğunu biliyor muydunuz? Siz onu tabağa koymadan birkaç saat önce bulmaca çözebilir, bir labirentten siz çıkamazken o çıkabilir hatta size nanik yapabilirdi!
Devamını OkuTARİH
12 Nisan 2025
Bir yemek, damakta unutulmaz lezzetler bırakmalıdır, o lezzete bayılmalıyızdır, o lezzet bizi uçurmalıdır! Oysa dünyada çok fazla abartılmış tat vardır
Devamını OkuTARİH
15 Mart 2025
Yapay zekâ bazı meslekleri elimizden alacak diye düşünürken bunlardan biri de aşçılık oldu. Yediği önünde yemediği harddiskinde olan yeni bir gastronomi dünyasına hazır mıyız? Ben değilim
Devamını OkuTARİH
08 Mart 2025
Müzik ruhun gıdasıdır kabul ediyorum ancak müzik, mutluyken bizi besleyen bir gıda. Ya hüzünlüyken? Bir de üzerine hüzünlü şarkılar dinlersek kendimizi göz yaşları içinde yerlerde sürünürken buluruz. Neşeli şarkılar dinlersek hüznümüzü kısa süreliğine unutabiliriz belki ama itiraf edelim ki hüzünlüyken ilk aklımıza gelen müzik açmak değildir, buzdolabına koşmaktır
Devamını OkuTARİH
01 Mart 2025
Yemeklerin birbirine aşkını kimse konuşmuyor. Mesela dönerin ömürlük aşkı kimdir? Peki simidin ruh ikizi? Kuru fasulyenin hayat arkadaşı pilavsa piyaz da köftenin biricik eşidir diyebilir miyiz? İtiraf edelim, günümüzde her lezzeti abuk sabuk şekilde birbirine karıştıran tiktok videoları görmek mümkün ama damak tadımıza göre yemekler tek eşlidir! Geri kalan da birbirine akrabadır zaten. Bana inanmıyorsanız tarihe bir göz atın!
Devamını OkuDaha Fazla