12 Aralık 2019

İngiltere’nin 'kader' seçimi

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması, (Brexit) ya da ülkenin bir kez daha referanduma gitmesi süreci, bu seçim sonucunda belli olacak

Bugün İngiltere'de son derece önemli bir seçim yaşanacak. Belki de sonucu en çok merak edilen, sadece İngiltere'de değil, tüm dünyanın ilgiyle takip edeceği bir seçim olacak. 

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması, (Brexit) ya da ülkenin bir kez daha referanduma gitmesi süreci, bu seçim sonucunda belli olacak. Eğer seçimi Boris Johnson'un başkanlığını yaptığı muhafazakarlar kazanırsa, 31 Ocak'ta İngiltere, AB'den tamamen kopmuş olacak. Eğer Jeremy Corbyn liderliğindeki İşçi Partisi hükümeti kurabilecek bir sayıya erişirse, 3 ay içinde AB ile yeni bir anlaşma yapılacak ve bu anlaşma eşliğinde altı ay içinde ülkenin AB üyeliği yeniden ülkede referanduma sunulacak.

Muhafazakarlar önde

Yapılan son anketlerde, her ne kadar Muhafazakâr Parti daha yüksek oy oranına sahip görünüyorsa da, mecliste çoğunluğu oluşturamama gibi bir riskle kaşı karşıya bulunuyor. İşçi Parti'nin ise Liberal ve Yeşil Partilerle koalisyon yapma imkânından da söz ediliyor. 650 üyeli Avam Kamarası'nda çoğunluğu elde edebilmek için en az 311 milletvekili sayısına ulaşmak gerekiyor.

Seçim kampanyası boyunca Boris Johnson bol bol vaatlerde bulundu. Ancak bu vaatlerin çoğuna 'halkı kandırma' eleştirisi yapıldı. Corbyn de, ekonomi konusundaki vaatlerine eleştiriler geldi. Bu vaatlerin sterlinin değer kaybetmesine yol açacağı yönünde tepkiler dile getirildi. 

Seçimlerde bir sürprizi liberallerin yapabileceği, Liberal Demokrat Parti lideri Jo Swinson'un Brexit karşıtı olanların oylarını alabileceği söyleniyor. Çünkü bu parti, iktidar olursa Brexit anlaşmasını çöpe atacağını söylüyor. İşçi Partisi'nin bu konuda çok net bir pozisyon almamasının, bu partiye olan güveni azalttığı yorumları yapılıyor. Liberal Parti Brexit konusunda son derece net.

Brexit'in durdurulması ve elde edilecek gelirin 5 yıl boyunca kamu harcamalarının artırılması için kullanılmasını vadediyor.

Sabah 7'den 22'ye kadar

Sonuçta, Brexit konusunda parlamentoda bir uzlaşı sağlayamayan İngiltere'de çözüm, seçimlerin yapılmasında bulundu. 46 milyon seçmen kayıtlı. Ancak, daha önceki seçimlerde göründüğü üzere katılım genelde İngiltere'de düşük oluyor. Bu seçimde de katılma oranının yüzde 65'leri geçmemesi bekleniyor.

Bu sabah 7'de oy kullanma işlemi başlayacak ve saat 22.00'ye kadar sürecek. Kuzey İrlanda'da oylar bir gün sonra sayılacak. Bu nedenle kesin sonuçların ancak Cuma günü akşam saatlerinde belli olacağı söyleniyor.  

 

Yazarın Diğer Yazıları

Altılı masa ve sarsıntılar

Altılı Masa'nın şunu unutmaması gerekiyor: Bu halk masadan kalkan, zayıf karnından vurulan, masaya tekme atan, iktidarın oyununa gelen, sarsıntılara karşı dayanamayıp sallanan ya da yıkılanı hiç ama hiç unutmayacak

Avrupa-Türkiye karşılaştırması ve terazinin kefesi

Bu ülkede yaşayan gençlerin yüzde 80’inin Avrupa’da yaşamak istemesinin nedeni, Türkiye’de yaşanan bolluğu bırakıp, orada kıtlık içerisinde bir dünya kurmak mı? Sorun bakalım bu insanlara, ‘Terazinin kefesi hangi yönde ağır basıyor?’…

İsrail ile normalleşme süreci

Orta Doğu'da şekillenmekte olan yeni dengeler Türkiye'nin normalleşme çabalarına çok uygun bir zemin sunuyor