TARİH
07 Eylül 2025
Geçmişte balık çeşidi ve pişirme teknikleri daha çokmuş. Ama halk balığa pek yüz vermezmiş. Şimdi hem çeşit azaldı hem de pişirme tekniği. Halk ise yüksek fiyatlar yüzünden balığı iyice terk etti, hatta unuttu gitti
Devamını OkuTARİH
31 Ağustos 2025
Dünya tarihinden edebiyata, botanikten beslenmeye, sanattan kültüre, hayatlarımızla iç içe geçmiş olan sebzeye gereken saygıyı gösterelim lütfen. Onların da çığlık attıklarını, birbirleriyle konuştuklarını, acı çektiklerini aklımızın bir kenarına yazalım!
Devamını OkuTARİH
24 Ağustos 2025
Topaç, fırıldak, fırdöndü ve yanardöner gibi oyunları ve kelimeleri, Aydın’ın “Topuksuz Efe”si sayesinde bir kez daha hatırladık. Özlem Çerçioğlu’na teşekkür ederim!
Devamını OkuTARİH
17 Ağustos 2025
Salyangozun bir tadına bakmakta yarar var. Korkmayın bir şey yapmaz. Tehlikeli olsaydı dünyanın yarısı ölürdü. Ayrıca lezzetli olduğu konusunda size garanti verebilirim
Devamını OkuTARİH
10 Ağustos 2025
Türk mutfağı lezzet zengini olduğu gibi benzetme zenginliğine de sahiptir: Yanıyarma, Göbek Dolması, Ölünün Körü, Yalancı Dolma, Bicibici, Kaçamak, Çaput Aşı gibi... Bir Çin atasözü der ki; "Bir yemeğin ismi ne kadar tuhaf olursa bilin ki o kadar lezzetlidir!"
Devamını OkuTARİH
03 Ağustos 2025
Dünyada çorbası ile övünen şehir sayısı iki elin on parmağını geçmezken, bizim her ilimizin hatta kasabamızın övündüğü, yere göğe sığdıramadığı bir çorbası vardır: “Karına, mideye cila, açlık derdine deva, gıdanın ta kendisi, zenginin dostu, fakirlerin sevgilisidir çorba...”
Devamını OkuTARİH
27 Temmuz 2025
Türk Mutfağı ekşili yemek konusunda çok zengindir. Ekşiden korkmayın, hatta bol bol yiyin, faydası vardır. Asıl haram yemekten korkun. Haram yerseniz hem karnınız ağrır hem bağırsaklarınız kanalizasyona döner...
Devamını OkuTARİH
20 Temmuz 2025
Gittiğim bir lokantada en sevilen yemeğin, kızgın yağda, sarımsak ve sebzelerle kızartılan köpek dili olması beni çok ürkütmüş ve şaşırtmıştı. O lokantada bulunmak beni hem iğrendirmiş hem de ayrıcalıklı bir gezgin konumuna sokmuştu. Çünkü çok az kişi bu deneyimi yaşayabilirdi. Köpek lokantasında bulunmak bana bir farklılık kazandırmıştı sanki!
Devamını OkuTARİH
13 Temmuz 2025
Makarna pişirmek kolay bir zanaat değildir. Emek, bilgi, zaman ister. Ama lezzetli bir makarna pişirmek için harcanan emek karşılığını bulur. Çünkü makarnanın açamayacağı gönül yoktur. Ayrıca insanı mutlu eder
Devamını OkuTARİH
06 Temmuz 2025
“Devrim Mutfağı” son zamanlarda okuduğum, beni en çok etkileyen kitaplardan biri. Size özetinin de özeti olan bazı alıntılar sunacağım. Gerisini siz tahmin edin!
Devamını OkuTARİH
29 Haziran 2025
Tat almayı sadece dil ve burnun tekeline bırakırsak, birçok şeye haksızlık etmiş oluruz. Tat almada, görme duyusu da önemli bir rol oynar. Yemeğin görüntüsü de beynin karar vermesinde etkili olur. Burada anıları da unutmamak lazım. Yediğiniz yemeğin tadı, size hatırlattıklarıyla da lezzetli veya lezzetsiz olabilir
Devamını OkuTARİH
22 Haziran 2025
Rivayete göre; Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u alınca, Bolulu Yakup Usta’yı saraya kâhya olarak atamış, o da Mengen’de ne kadar akrabası varsa, mutfakta iş vermiş, sarayın damağı onlara emanet olmuş. Prof. Dr. Arif Bilgin’in saray mutfakları maaş defterlerine dayandırdığı makalesine bakılırsa, bu konu külliyen rivayetten öte bir iddia değildi
Devamını OkuDaha Fazla