27 Mayıs 2022

Festival, cenaze, eylem, doğum günü, dans

Not düşeyim. Bu hafta ortaokuldayken tanık olduğum ilk askeri darbenin 62'inci yılı. 28 Mayıs ise 1968-69'dan bu yana yaşadığım en büyük protesto olan Gezi'nin 9'uncu yılı


Adalet Nöbeti'nde Mülkiyelilerle - Prof. Dr. İlber Ortaylı, 75 yaşına orta halli bir partiyle girdi -
Fox TV'nin ana habercileri öfke krizi gibi görünen duygusal patlamalar yaşıyorlar - Old the rockers never die!

***

Bu hafta 70 plus yaşıma rağmen eylemden cenazeye, cenazeden düğüne, düğünden Cihangir Festivali'ne, her tarafa yetiştim. Sanırım bu yazıdan sonra, iki gün sokağa falan çıkmam.

Önce ciddi haberler...

Karaköy'deki TMMOB İstanbul Şubesi'nin başkanının genç bir kadın olduğunu keyifle öğrendim. Bilmiyordum.
Fotoğraf için Mülkiyeliler Birliği'nden Filiz Mut'a teşekkürler. 

Hepimizin katıldığı Gezi Eylemleri'nden dolayı ceza alan dostlarımıza destek için TMMOB'nin organize ettiği Adalet Nöbeti'ne nihayet ben de katıldım. Mülkiyeliler Birliği İstanbul Şubesi'nden bir grup temsilci, 17.00'den 20.00'ye kadar arada bir sloganlar atarak hukuk ve taleplerimizi dile getirdik.

TMMOB'nin İstanbul şubesinin bahçesinde Mülkiyeliler'den başka Fizik Mühendisleri Odası ve Yeşil Sol Parti'den temsilciler de vardı. Bizim nöbetimiz eylemin 30'uncu gününe denk geldi, daha da devam ediyor. 

Hem cenaze hem reunion

Prof. Dr. Erdal Yavuz'un cenazesi aynı zamanda genellikle aynı yaşta olan Robert Kolejli, Mülkiyeli, ODTÜ'lülerin bir araya gelmesiydi.

Oktay Varlıer, Şahin Alpay, Melek Ulagay, Cenap Nuhrat, Kemal Danacı,  Nadir Topçuoğlu, Handan Deniz, Zerrin Edipoğlu, Akın Evren, "Hurşit" Kemal, Laz Ercan... Hem ağladık hem güldük. Ben çok yorgun olduğum için Alp Orçun'un düzenlediği Asmalımescit'teki  "Erdal'ın şerefine içmek" toplantısına katılamadım. 

Prof. Dr. Erdal Yavuz'un cenazesine oğlu Devrim ve gelini Allison da yetiştiler.
Fotoğraf: Faik Gür 

Her boydan, her renkten Cihangirli

Başta biraz korkmuştuk ama Cihangir'deki Geri Dönüşüm Festivali çok başarılı geçti. Önemli önemsiz, ünlü ünsüz insanlar Cihangir sokaklarını doldurdu, sokak hayvanları için eşyalarını satışa çıkardı ya da takas etti.

İşte size Cihangir'i çok iyi anlatacak bir fotoğraf:

Festivalde bazı sokaklar geçici olarak trafiğe kapatılmıştı. 

Festival süresince Beyoğlu Belediyesi'nin desteğiyle sokaklar trafiğe kapatıldı, yenildi içildi. Cihangir Parkı'ndaki kapanış konserinde Melis Sökmen ve öğrencileri her dilden söyleyerek hepimizi mest ettiler. Hele bir Elmira vardı ki, bir konser vermesini dört gözle bekliyorum. 17 yaşında gepegenç bir kız Elmira.

Muhtarlarımız ve mahallenin şarkıcılarından Melis Sökmen.

Mahallemizin oryantali Didem, kıyafetlerini bir saatte tüketerek sokak hayvanları için bin lira kazandı.

Tabi ki LGBTİ+ bireylerin bu festivali kaçırmaları mümkün değildi.

İlle de bir sokak dansı görmek istiyorsanız Tülay Günal ve Tuğrul Eryılmaz'ın oynayıp söylediği videoya bir göz atın. 

Heyecanlanmayın, Seray'ı unutmadım

Yine mahallemizin kızlarından Seray Şahiner de evindeki son okuduğu kitapları getirerek müthiş bir stant açmıştı. Birbirinden ünlü yazarların kitapları gençler tarafından iki saatte kapış kapış edildi.

Seray Şahiner ayrıca Duygu Asena Roman Ödülü'nü kazandığı için çok mutluydu. Bayağı da süslü püslüydü stant başında.

Seray Şahiner, Ülker Abla adlı son romanını bazı okurlarına da imzaladı.

Emekli bürokratlarla yemek

Bu arada punduna getirip sınıf arkadaşlarım olan iki güzel hatunla bir yemek yedim. Okuldayken aşırı solcu, şimdi ise sosyal demokrat olan canım arkadaşım Samiye Aydar ve emekli büyükelçi Fatoş Fırat Topçuoğlu ile sürekli onlar gibi bürokrasi kurbanı arkadaşlarımız hakkında gıybet yaparak eğlendik. Gıybetin çoğu devlet sırrına gireceği için o konuda bilgi veremeyeceğim.

İnanmayacaksınız, kadınlar Cihangir'i hiç bilmiyorlardı, onlara bir de Cihangir turu attırdım. Tabii ki, yemek paramı onlar ödediler.

 Dede Tuğrul Eryılmaz, nineler Samiye Aydar ve Fatoş Fırat Topçuoğlu.

 

Linkler ve çağrılar

* Müze Gazhane’de duvar resmi engeli, federasyon pikniğine valilik engeli ve konser engelleri, 16 – 23 Mayıs 2022 arası sansür gündemi Susma Platformu'nda

* Bozcaada Caz Festivali albümü, 5. yıl belgeseli ve dijital programı yayında. 

* Oxfam'ın yeni raporuna göre "Yaşadığımız krizler her 30 saatte yeni bir milyarder yaratıyor". Raporun İngilizcesi için tıklayın. 

***

Ortaylı 75 yaşında

Prof. Dr. Erdal Yavuz'u sonsuzluğa uğurladıktan sonra bir başka sınıf arkadaşım Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın yaş günü toplantısına gittim. Karaköy Ma'Nâ restoran-meyhanesinde yaş ortalaması 65+'ydı. İlber'in kızı Tuna ulaşabildiği herkesi çağırmıştı ama koca Mülkiye'den bir tek ben vardım. Umarım bu, İlber Ortaylı'yı biraz alarme etmiştir.

Ma'na'ın sahibi Görkem Girav dört dörtlük bir ev sahibiydi ve üstelik benden para almadı.

Ma'Nâ'nın baş köşesinde İlber Ortaylı, torunu Deniz Ali, ben ve duayen tiyatrocumuz Zeliha Berksoy.
(Fotoğraf: Nurhak Kaya)

Küçük çaplı skandallar 

Sırf Halk TV ve KRT'ye mahkum olmayayım diye izlediğim Fox Haber'de tuhaf şeyler oluyor. Selçuk Tepeli, köylü çocuğu olduğu için çok duygusallaşıp haberin ortasında bardakları fırlatıyor. Kendinin hayvanlar konusunda en duyarlı olduğuna inanmış olan Gülbin Tosun, sosyal medyada kavgalar çıkarıyor. 

Düşündüm taşındım, niye böyle yapıyorlar diye. Sonucu sizinle paylaşıyorum. Bu iki değerli meslektaşım kendilerini haber sunucusundan çok tek kişilik oyun kahramanı ya da stand-up'çı olarak görüyorlar. Bu yüzden de başlarına bu sıkıntılı durumlar geliyor. Kendilerini biraz daha az önemseseler ne kadar iyi olacak. 

Bir türlü iflah olmayan, her konuda bilgi sahibi ('fikir' demiyorum) olan Ertuğrul Özkök, yalnızca T24 Doğan Akın'ın favorisi değil. Tansu'ya Mektuplar her yerde. Gerçekten bulaşmayacaktım ama arkadaşım Berna Semercioğlu'nun eşi Cengiz'in MedyaTava'sında arka arkaya üç tane Ertuğrul Özkök haberi görünce dayanamazdım.  Rasim Ozan Kütahyalı'dan başlayarak, kimlere akıl vermiyor ki. Ali Koç dahil, tanımadığı zengin yok. Kılıçdaroğlu'nun iddialarına rağmen, Tayyip Erdoğan'ın kaçmayacağını hemen anlamış, tabii Batılı olduğu için de rock müziği ihmal etmeyip Mor ve Ötesi'ni de yazmayı unutmamış. 

Gelelim T24'e 

Hafta ortasında editörüm Melis Karaca'yla sayfa düzenlemek için ofise gittiğimde beni müthiş bir sürpriz bekliyordu. Allahım dedim, "Acaba Halk TV, La Martin plazaya mı taşındı?" diye düşündüm.  Tanıdığım kadarıyla Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş, programcıları Şirin Payzın, Murat Sabuncu oradaydılar. 

Ne oluyor diye sorduğumda, tamamen tesadüf olduğu söylendi. Fakat ben yine de belki biraz daha sonra İsmail Saymaz, Kadri Gürsel ve Timur Soykan da gelir diye hızla ofisi terk ettim. Yazımı internet kafeden gönderdim. 

Sıkça sorulan sorular ve cheap shots

* Evet, Instagram'da doğru görmüşsünüz. Torunum Asya, birkaç günlüğüne Paris'teydi çünkü onun dedesi zengin. Övünmek gibi olmasın ama ben Asya'ya" Louvre'daki bu fotoğrafın çok güzel" dediğimde bana, "Dede, Picasso Müzesi de çok güzeldi" yanıtını verince keyiften uçtum. 

Belli oldu ki, oğlum Hüso ve gelinim Gülizar'a değil, bana benzeyecek çocuk. 

Torunum Asya, Louvre Müzesi'nde.
Fotoğraf: Asya'nın babası, benim oğlum Hüseyin Özdemir.

Advertorial (!)

Yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz kişiler, ben ve Karaağaç Biraderler'in Cihangir'deki 21'inde tanıştığım Dersim Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül. 

Eğer sağlığım el verseydi (CHP'li olmasına rağmen) Fazıl Say ve Serenad Bağcan konserine gidecektim. Çünkü Munzur kenarında rakı balığı özledim. 

Müzik önerisi

Rock dünyasında 60'ıncı yılını kutlayan The Rolling Stones, Avrupa'da haziran ayında "Sixty Tour"a çıkıyor.

30 yıl önce İstanbul'a gelmişlerdi ama ne yazık ki bu kez, programda İstanbul yok. 

Yazarın Diğer Yazıları

Bu yazıda bol bol Hackney ve de Newroz var

Londra'dan Banksy, Hackney Tiger ve Hackney Diamonds; Cihangir'den oyuncular...

Seçimler, Mülkiyeli abiler ve dostlarla bir hafta

Bu hafta Cihangir Fames'de yazdığımız bu yazıyı 13 yaşındaki Diyarbakırlı okurumun şarkı önerisiyle kapattım

8 Mart, 12 Mart ve 31 Mart'ın bana hatırlattıkları...

İyiden iyiye seçim atmosferine girdik, bu yazıda bunu biraz hissedeceksiniz... Seçimi sevmiyorsanız Beyonce dinleyin!