13 Eylül 2019

Futboldaki FETÖ tartışması

Aziz Yıldırım döneminde FETÖ’nün kumpasına maruz kaldığını savunan bir camia için büyük çelişki Belözoğlu’nun durumu

Futbolda yeni sezona girerken pek dikkate alınmayan konulardan birisi “futboldaki FETÖ yapılanması” oldu.

Futbol kulüplerine finansal düzenleme zorunluluğu getiren finansal fair play (FFP) ve takımların transfer haberleri arasında özellikle kaybedilmek istenilen bir konu başlığıydı futboldaki FETÖ yapılanması.

Kulüp yönetimleri ciddiyetle bakmasa da Beşiktaşlı taraftarların Orhan Ak’a yönelik “istifa” talebi, FETÖ’nün futbol yapılanmasına karşı duruşun başlangıcı oldu.

Her ne kadar spor camiası ve medyası, Başakşehir’den Abdullah Avcı’yla birlikte siyah beyazlı kulübeye transfer olan Orhan Ak’ı “Beşiktaşlı taraftarlarla eskiden kalma husumetini” ön plana çıkarsa da asıl sorun Ak’ın FETÖ’yle bağı olduğu iddialarıydı. Spor medyasının usta kalemleri nedense bu durumun pek üzerine düşmeden taraftara karşı, “af” konusunu hep gündemde tuttu.

Orhan Ak’ın FETÖ’nün ABD’de yaşayan firari lideri Fethullah Gülen’le olan fotoğrafı, gözaltına alındıktan sonra “etkin pişmanlık”tan yararlanan Ömer Çatkıç’ın ifadesindeki konumu görmezden gelindi. Kendisine yönelik tepkiler nedeniyle siyah beyazlı takımda “bordrolu olduktan sonra” taraftarlardan özür dileyen Beşiktaş’ın antrenörü, hakkında resmen yürütülen bir soruşturma olmasa da özrünü kabul etmeyen taraftarların baskısına dayanamayıp yönetime istifasını verip görevinden ayrıldı.

Tabii gelinen aşamada Ak’a teknik direktör yardımcılığını veren Beşiktaş yönetiminin durumu ayrı bir yazı konusu olur.

*             *             *

Beşiktaş’ta bunlar olurken Kadıköy’de de durum farklı değildi kuşkusuz.

Aynı zamanda Orhan Ak’ın karıştığı silahlı kavganın asıl muhatabı olan Emre Belözoğlu da Başakşehir’den yeniden sarı lacivertli camiaya dönen isimdi. Fenerbahçe’nin yeni yönetimi gerçek anlamda imza attığı ilk transfer sezonunda Belözoğlu’nu Samandıra’ya getirdi. Hem de kaptanlık pazu bandıyla birlikte.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’ndan mahkeme gönderilen yazıya göre, Belözoğlu hakkında “silahlı terör örgütü” üyeliğinden “gizli” soruşturma yürütülüyor.

Belözoğlu, formasını giydiği sarı lacivertli takımda kaptan olarak sahaya çıkıyor.

Aziz Yıldırım döneminde FETÖ’nün kumpasına maruz kaldığını savunan bir camia için büyük çelişki Belözoğlu’nun durumu.

*             *             *

Bu aşamada, kavram kargaşasına son vermek amacıyla şu tespiti yapalım:

Bürokratik yapılanma temelli ve bürokrat yapılanmasıyla devleti yönetme ya da ele geçirme amacındaki FETÖ, “yasa dışı” yapılanmasının lojistik desteğini yani adam kazanma stratejisini “yasal yapılanma” desteğiyle oluşturur. Yasal yapılanmayı alternatif sendika, dernek, vakıf gibi oluşumlardan sağlar.

1990’ların ikinci yarısından sonra örgüt yeşil sahaları kontrol etmek için adeta topyekûn saldırıya geçti. Süper Lig takımlarından başlayarak alt liglere kadar Türk futbolunu bir ahtapot gibi sardı.

Aynı dönemlerde futbolcuların katıldığı sohbet videoları, başkanlarla yemekler, teknik direktörlerin katılıp Fethullah Gülen’e övgüler yağdırdığı etkinlikler düzenlendi.

FETÖ’nün futbol yapılanmasında yer alan imamlarından biri, itirafçı olduktan sonra verdiği ifadede “Futbolcular sayesinde her yere ulaşabiliyorduk. Bürokrasi üzerindeki etkimizi artırıyorlardı” dedi.

*             *             *

Ve, tabii ki Milli Takım boyutu.

Ersun Yanal ve Abdullah Avcı’nın FETÖ futbol yapılanmasının isteği ve operasyonuyla milli hocalıklarının erken bittiği ya da bitirildiği iddiaları üzerinden zaman geçse de konu sıcaklığını koruyor.

Kimilerine göre, Milli Takım’a futbolcu seçiminde cemaate bağlı menajerlerin etkisi var.

Milli formayı giyen futbolcular primlerinden cemaate himmet verdi mi? Milli takımın ABD turnesi sırasında hangi isimler Pensilvanya’da örgüt lideri Fethullah Gülen’i ziyaret etti? Bu ziyarette ona ne hediye ettiler? Futbol dünyasında yer alan kaç kişiye Fethullah Gülen’in fanilası, takkesi, seccadesi hediye edildi?

Milli Takım demişken…

2020’deki Avrupa Şampiyonası Elemeleri kapsamında İstanbul’daki Andorra maçını sahada veya televizyon başında izleyenler Emre Belözoğlu’nu “Milli Takım kaptanı” olarak sahada gördü.

Ünlü futbolcu, Atatürkçü ve Cumhuriyet değerlerine bağlılığıyla bilinen teknik adam Şenol Güneş’in ilk maçı olarak başında bulunduğu Milli Takım’ın 2020 Avrupa Şampiyonası Elemeleri kapsamındaki Arnavutluk maçında ilk on birde sahaya adım attı.

Fransa maçının kadrosunda yer almayan Belözoğlu, İzlanda ve deplasmandaki Moldova maçında yedek olarak takımda yer buldu.

Benzer durumdaki, bu nedenle soruşturma geçiren binlerce kişi, aklandığında bile görevine dönememekten, haklarına kavuşamamaktan şikayetçiyken tablo ilginç.

Bu durum Belözoğlu’nun şahsıyla ilgili değildir.

Bu durum, kişilere, konumlarına göre devletin yaptığı farklı muamelenin göstergesidir.

Yazarın Diğer Yazıları

Emniyet'te "köstebek" skandalı: Ayhan Bora Kaplan dosyasından avukata bilgi sızdırdığı iddia edilen polis görevden alındı

Görevden el çektirmenin gerekçesi; dosyayla ilgili maddi menfaat karşılığında Kaplan'ın vekaletine sahip avukata bilgi sızdırma iddiası

Emniyet'te dikkat çeken iki istifa!

İki polis müdürünin, her ne kadar kamu görevinden istifa etse de, geçmişte yaptıkları görev sırasındaki sicillerinin kaybolmayacağı aşikâr