19 Haziran 2021

Keman tüfekten daha güçlüdür

Aydınlık güler güzel bir yüz, elinde Deniz'in içindeki güzellikleri dışa vurmasına aracı olacak bir enstrüman: Keman

Deniz Poyraz'ın öldürülmesi insan olan herkes gibi beni de derinden sarstı.

İki gündür Deniz'in keman çalarken çekilmiş fotografına bakıyorum. Aydınlık güler güzel bir yüz, elinde Deniz'in içindeki güzellikleri dışa vurmasına aracı olacak bir enstrüman: Keman. Uygarlığı, insanlığı görüyorum bu fotografta, yaşamanın güzelliğini.

Öbür tarafta da bir yaratığın fotografları var. Elinde türlü silahlar, sakallı, komando giysili, arkasında ne yazık ki Türk bayrağı, at ya da araba üstünde saldırmaya hazır. Halkımızın bayıla bayıla seyrettiği pis tv dizilerinin rol model yaptığı magandaların, maganda kültürüyle karışık güya milliyetçi, aslında ırkçı, hastalıklı bir zihin ve ruh yapısının temsilcisini görüyorum. Elindeki tüfeği kendinden farklı olan herkese doğrultmuş, özgür kadınlara, Kürtlere, Alevilere, insan haklarını, demokrasi savunan hepimize. Bu canavardan kaç tane var ülkemizde? Nereden çıkıyorlar? Nasıl böyle kolayca silahlanıyorlar? Nasıl oluyor da özellikle son dönemde arttı bu canavarlar?

Mafya ile devletin birbirine karıştığı, kimsenin mahkemelere güveninin kalmadığı, muhalefet liderlerinin devlet tarafından tehdit edildiği, devletin ve toplumun içerden çürüme görüntüsü verdikleri bir ortamda canavarların sayısı daha da artabilir. Bu cinayetin bireysel bir hareket olduğuna inanmak için çok saf olmak gerekir. Olayın bütün boyutları ortaya çıkarılabilecek mi? Evet diye yanıt vermekte çok güçlük çekiyorum. Gene de, en azından, bu canavarların milliyetçilik, vatanseverlik, terörle mücadele adına hareket ettiklerini öne sürmelerinin insan olan hiç kimsenin aklını çelmemesini umut ediyorum.

Artık Türkiye'de her an her şey olabilir. Vatandaş olarak güvenebileceğimiz tek bir kurum kalmadı. Karanlık yoğun. Kimse ABD'den, AB'dan filan medet ummasın. AB Konseyi ve Komisyonu, Suriyeli mültecileri bakmamızın (ve Yunanistan ile Kıbrıslı Rumları rahatsız etmememizin) karşılığında bizdeki insan hakları, demokrasi konusuyla ilgisini kesti. ABD de Kabil havalanını yönetmemizin karşılığında "Bana ne Türkiye'deki demokrasiden?" havasına girdi. Türkiye'ye gerçek demokrasiye getirecek, Cumhuriyeti demokrasiyle taçlandıracak olan TC vatandaşlarıdır. Muhalefet partileri tarihsel bir sorumluluk altındadır. Demokrasi ortak paydasında eşgüdümlü hareket etmeleri gerekir.

Kemanın tüfekten daha güçlü olduğuna inanarak hepimizin ülkemizin geleceği için çalışması gerekir. Tüfek kemanı yenerse Cumhuriyet yenilmiş olacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları

Ölüm ana

Yaşamamıza izin veren Ölüm Ana olduğunu düşünüyorlar. Ondan medet umuyorlar. Ölümün yaşamdan güçlü olduğunu görüyorlar. Yılda yirmi, otuz bin cinayetin işlendiği bir ülkede ölüme "insaf et, bizi yaşat" diyorlar. Hayat o kadar ucuz olunca ölüme yakıştırılan güç artıyor. Ölümde ana rahminin, kucağının sıcaklığı aranıyor

Meksika'daki kadın

İnanılır gibi değil ama gerçek! Meksika'nın dini Guadalupe Bakiresi dinidir. Başka bir deyişle, bizim açımızdan önemli olan, Meksika'nın kendine özgü bir hristiyanlık, nerdeyse yeni bir din benimsemesidir. Başat figürü de bir kadındır. İşte maço Meksika! Ey Kibele! Sen nelere kadirsin!

Okuyan kadın

Kadını kitaptan ayıramazsın, yoksa elma boğazına takılır