31 Aralık 2019

Mutlu haberler

Dünyada güzel şeyler de oluyor ve bu hafta 15 mutlu haberimiz var!

İşin piri Ceza

Yerli Rap'in geldiği noktada en çok emeği geçen ve haliyle en çok saygı duyduğumuz isimlerden olan Ceza'dan yine alkışlanacak bir iş geldi: Beatcoin. "Katta kaldık diye duracak değilim / Ki zaten kat be kat hep artıyor hile" gibi slogan olacak sözler Ceza'ya, müzik ise RokaBeat'e ait. Ali Demirel'in yönettiği klip ise çıtayı fena halde yükseltmiş, açıp tekrar tekrar izlemelik olmuş. 

Coldplay ve Massive Attack

Müzisyenlerin dünyayı koruma, insanları birleştirme ve kurtarma planları hep vardı. En azından duyarlı müzisyenlerin diyelim. Woodstock, Live Aid sadece iki büyük örnek. Şarkılarla da mesaj verenler çok oldu; Michael Jackson'ın We are the World ya da Earth Song şarkılarını hatırlayın… Fakat çok az müzisyen doğaya kendi verdiği ya da müzisyenlerin verdiği zararı fark etti ve kabul etti. Festivaller ve konserlerin yol açtığı kirlilik neredeyse hiç konuşulmadı. Milyonlarca plastik içecek bardağı, konserlere gitmek için harcanan enerji, festivallerin kurulması için harcanan enerji, müzsiyenlerin ekipleri ve ekipmanlarıyla konser ya da festival ülkesine varmak için harcadığı enerji, müzikseverler olarak bıraktığımız karbon ayak izinin sadece bir parçası… Bazı festivaller, (Ülkemizde de bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Festtogether gibi) bu konuya dikkat çekerek doğaya en az zarar verecek şekilde organize oldular. Ama yine de genel olarak müzik dünyasının "kirli" olduğu gerçeğini inkar edemeyiz. Coldplay geçen haftalarda artık sürdürülebilirliğe hizmet eden bir yol bulunmadığı sürece turneye çıkmayacaklarını duyurdu. Grubun efsane vokali Chris Martin BBC'ye yaptığı açıklamada yeni albümlerinin tanıtımı için dahi turne yapmayacaklarını söyleyince hayranları ne kadar üzüldüyse de alkışlayan çok oldu.

Onları takiben Massive Attack da benzer bir yol izlemeye başladı. Zaten grup "Hymn of the Big Wheel" gibi çevreci şarkılarla ve yaptıkları açıklamalarla hem politik hem de çevreci duruşlarını hep göstermişlerdi. Şimdi de İngiltere'deki Tyndall İklim Değişimi Araştırmaları Merkezi ve akadamisyenlerle birlikte hazırlanacak ve Mayıs 2020'de kamuoyuna sunulacak olan iklim değişimine yönelik çözüm önerileri raporuna dahil olacaklarını açıkladılar. "Bu rapora sadece bizim destek olmamız bir anlam ifade etmez. Sistematik bir değişim için kollektif bir bilinç gerekli" açıklamasını yapan Massive Attack bu yaz Liverpool'da dev bir konser vereceklerini ve bu konserin gerek yeme-içme gerekse ulaşım, sponsorluk anlamında karbon ayak izinde ciddi bir düşüşle yapılacağını söyledi. Diğer müzisyenlere örnek olması umuduyla! 

Yeni Bi Fest ile yeni bir yıl

TRT'de Yılbaşı Özel Programı'nı, TV'de gece 12'de çıkacak dansözü beklemiş bir neslin çocukları olarak Yenibifest'in yılbaşı özel programı Yeni Bi Yıl şahane bir nostalji getirecek ekranlara. Gazino kültürünü 2014 yılından bu yana günümüze taşıyan Türkiye'nin en büyük açık hava gazinosu Yeni Bi' Fest, yılbaşı gecesi "Yeni Bi Yıl" ile YouTube'da olacak. 2020'yi evlerinde karşılayacakların sevdikleri ile buluşacağı sofralara Selami Şahin, Emel Sayın, Can Bonomo, Gaye Su Akyol, ayfun, Reyhan Karaca, Mansur Ark'ın yanı sıra Mustafa Topaloğlu, Suzan Kardeş, Eda Baba, Güntaç Özdemir, Trion Stage ve A Capella Boğaziçi sahne alacak. Konserleri izlemek için Yeni Bi Yıl adresine girmeniz yeterli. Festival 31 Aralık gecesi 20:20'de başlayacak ve tam 4 saat sürecek. Keşke konserlerin sunumunu Halit Kıvanç yapsaymış da gerçekten nostaljik bir program olsaymış! 

Kamerun'da geri dönüşüm

Dünyanın az gelişmiş kısımlarında dünyaya daha duyarlı bir anlayış oluşmaya başladı. Bu anlayışı oturtmanın eğitim seviyesinin ve ekonomik gelirin daha yüksek olduğu ülkelerde daha zor olması gerçek bir ironi. Belki de dünya sona gelince modern olmayı dünyayı yok etmek olarak algılayan toplumlar yok olurken diğerleri yaşamaya devam edecektir ve asıl gelişmişlik indeksinin ekonomi ile olmadığını anlayacağızdır… Kim bilir? Bunun en iyi örneği Kamerun'da balıkçıların artık kullanılmış pet şişelerden yapılan kanolar kullanması. Ismaël Essome Ebone adlı bir genç, şehrindeki kirliliği önlemek için 2011 yılından beri plastik şişeleri topluyormuş ve sonunda "EcoBoat" adını verdiği bu araçları üretmeye başlamış. Bu botlar ilgi görünce bir de vakıf kurmuş ve hem çevrenin temizliği hem de eko-turizmin gelişmesi için çalışmaya başlamış. Dünyanın her yerine böyle gençler lazım! 

İade-i itibar

Tarih boyunca Amerikan yerlilerine yapılan soykırımın telafisi ya da özürü mümkün değil. Ancak en azından artık "beyaz adam" da onlar için bir şey yapıyor. California'da Amerika'nın en küçük Amerikan yerli kabilesi olan Esselen Kabilesi topraklarını geri aldı. İspanyol misyonerler tarafından zorla Hristiyanlaştırılan bu kabile o kadar küçük ki "Amerikan Yerlileri Sorunları Bürosu" kabileye yasal statü vermemiş. Buna rağmen, Esselen Kabile Toprakları Koruma Projesi kapsamında California'da yetkililer farkılı kültürel şehir etkinlikleri ile 37 milyon dolar toplamayı başarmış ve bu parayla da Esselen toprağı olarak bilinen bir bölgeyi satın almış. Bu toprak şimdi geleneklerin sürdürülmesi, ormanların korunması, düğünler ve ritüellerin gerçekleştirilmesi, geleneksel etkinliklerin yapılıp kültürün tanıtılması amacı ile kullanılacakmış. Burada artık beyaz adama söylenecek tek bir laf kalıyor: Ugh!

Hem yakışıklı hem vicdanlı

Sadece biriktirmek, yatırım yapmak, harcamak için kazanan herkese ve şöhreti daha çok kazanmak için kullananlara örnek olsun: Kıvanç Tatlıtuğ Beykoz'da hayvan barınağı kuruyor. 1 köpeği sokaktan kurtarmak için azıcık miktar bağış yapamayan hali vakti yerinde insanlar aramızdayken, hayvanları çanta gibi taşıyıp sonra sokağa atanlar varken, bir insanın hem bu kadar yakışıklı hem bu kadar yetenekli hem bu kadar kibar hem de kalbi büyük olması fazla değil mi? Gerçi kabul edelim diğer özellikleri olmasaydı yakışıklılığı bir işe yaramazdı… Örnekler çok. Tüm bunlar bir yana, keşke bir barınağa ihtiyaç duyulmasaydı tabii ama veteriner hekimlerle ve köpek eğitim uzmanlarıyla görüşerek bu barınağı kurmak için harekete geçen Kıvanç Tatlıtuğ'u alkışlıyoruz! 

Son günlerinde mutlu köpekler

İyi ve vicdanlı olmak için Kıvanç olmak gerekmediğinin kanıtı: Irak ve Afganistan'da görev yapmış olan eski deniz subayı Joel Rockey, kalabalık barınaklarda kalan ve yaşlı oldukları için ötenazi edilecek köpekleri kurtarmak, son günlerini, yıllarını mutlu ve huzurlu geçirmelerini sağlamak amacıyla bir vakıf kurmuş. Bu vakfın tek amacı köpekleri kurtarmak değil aynı zamanda savaş bölgelerinde görev yapmış travma sonrası stres mağduru eski subayları, özellikle de gazilerin yaşadığı izolasyonu ve depresyonu azaltmakmış. Bu amaçla kurulan Vet Friends Foundation beklenenden daha çok talep görmüş. Joel bu vakfı kurmayı da karda donmak üzereyken bulduğu yaşlı bir köpek sayesinde düşünmüş. Köpek sağır, kör ve yaralıymış ama Joel onu yaşatmayı başarmış. Genellikle istenmeyen ve barınaklara bırakılan bu köpeklerin ne kadar yaşadığı değil; nasıl yaşadıkları ve nasıl bir ortamda öldüklerinin önemli olduğuna karar veren Joel, onların ölümüyle üzülse de ne kadar çok köpeğin son zamanlarını iyi geçirmelerine yardım ettiğinin önemli olduğuna karar vermiş. Yaşlıları yaşlı köpeklerle buluşturmak ne kadar güzel bir fikir. Keşke bizde de yaşlılarda yoğun görülen dini önyargılar olmasaydı da böyle projeler yapılabilseydi!

Finlandiya'dan dünyaya Noel hediyesi

Finlandiya, tüm dünyaya Noel hediyesi olarak ücretsiz bir online hızlandırılmış yapay zeka kursu sundu. 6 haftalık "Elements of AI" kursu şimdilik İngilizce, Almanca, İsveççe ve fince dillerinde ama yakında daha çok dilde de olacak. Bu sene AB başkanlığını başka bir ülkeye devredecek olan ülke, bunun şerefine tüm dünyaya bu hediye verdi. Şimdiye kadar 220 binden fazla kişi tarafından alınan ve 110 ülkeye ulaşılan kurs, Helsinki Üniversitesi tarafından hazırlandı. 7 modülden oluşuyor ve tamamlanması 5-10 saat arasında sürüyor. Üniversitenin hedefi 2021 sonuna kadar bu kursu en azından 5 milyon kişinin alması. "Yapay zeka sadece elit bir grup kod yazarının elinde kalmamalı" düşüncesiyle yola çıkıldığından kurs, 20 farklı AB diline çevrilecek. 

Bionik pankreas

Şeker hastalarına müjde! Tip 1 diyabet hastaları için çığır açıcı bir gelişme olarak gösterilen biyonik pankreas FDA tarafından onaylandı. Beta Bionics, Inc adlı bir şirketin geliştirip ürettiği pankreas sayesinde şeker seviyesi kontrol edilebilecek. Pankreası geliştiren kişi aslında bu işe bebekliğinden beri tip 1 diyabet hastası olan oğluna çare bulmak amacıyla yola çıkmış ama şimdi milyonlarca hastaya umut verecek.

Öğrencilere müjde!

Çok sevdiğimiz bağımsız sinema platformu MUBİ, sinema öğrencilerinin platforma kayıt olarak öğretim hayatları boyunca ücretsiz olarak filmler izleyebileceğini duyurdu. Özellikle kült klasikler ve festivaller filmlerinin olduğu abonelik sistemiyle çalışan platforma üye olacak bütün sinema öğrencileri, MUBİ Türkiye'den ömür boyu ücretsiz faydalanabilecek.

Hediye seçenekleri

Hala yılbaşı hediyesi almanız gereken kişiler varsa ya da şimdiden 14 Şubat'a hazırlanıyorsanız; hiçbiri değilse de hediye almak için özle günleri beklemeyen güzel insanlardansanız tam size göre bir site açıldı. Sitede çocukların el becerileri ve zeka gelişimlerine yönelik oyuncaklar ve akıllı çantalar bulabilirsiniz. 

Funk ve davul ustası

Yok Öyle Kararlı Şeyler grubundan tanıdığımız ve Instagram'daki davul videolarını pek sevdiğimiz, daha çok çalsa dediğimiz Emre Uyar funk tarzında harika bir tekli şarkı yayınladı: Groggy Punch. Loop'a alıp defalarca dinlemelik ve havada davul çalıyormuş gibi hareketler yapmalık bir şarkı olmuş! Devamını dört gözle bekliyoruz. 

Dünya dostu süslemeler

İstanbul'da 10 küsur sene önce yakılan yılbaşı ışıkları nedense hiç kaldırılmadı ve sanki en büyük ihtiyacımızmış ya da yeterince elektrik tüketmiyormuşuz gibi İstiklal Caddesi gibi yerlerde bu ışıklar yaz-kış yanmaya devam ediyor. Öte yandan dünyanın en çok ziyaret edilen yaya/alışveriş caddelerinden biri olan Carnaby Street (Londra) tarihi dokusu hiç bozulmadan korunurken bir yandan da her mevsime özel süslemeleriyle de Londra'nın punk ruhunu koruyor. Bu yeni yıl süslemelerinde ise tek koruduğu punk ruhu değil dünya da oldu. "Project Zero" derneğiyle ortak hareket ederek okyanuslardaki kirliliğe ve 

Beklenen Pearl Jam turnesi

Pearl Jam'in merakla beklenen Avrupa turnesi bu yaz gerçekleşiyor. Grup, Londra'dan Zürih'e uzanarak 14 konser verecek. (Turnede İstanbul'un da olmasını ne çok isterdik ama en azından çok yakınımızda olacaklar!) 7 Aralık'ta biletlerin satışa çıkmasıyla birlikte çoğu kentte biletler neredeyse tükendi. Turnenin en heyecan verici 2 ayağı Londra'da ve Paris'te. 10 Temmuz'da Londra Hyde Park'ta American Express sponsorluğundaki BST Hyde Park festivalindeki konseri. Bu konserde Pixies ve White Reaper da sahne alacak! Pixies feat. Pearl Jam eminim muhteşem olacaktır ancak şimdiden gün saymaya başladığımız konser Lollapalooza Paris'te gerçekleşecek. Pearl Jam burada sahneyi Billie Eilish ve Vampire Weekend ile paylaşacak. Billie Eilish ve PJ birlikte zaten beklentiyi inanılmaz yükseltiyor ama bir de Vampire Weekend eklenince akan kan damarda durmayacak gibi görünüyor! 

Miras ajandası

Gezi'nin simgelerinden olan Ali İsmail Korkmaz adına kurulan ALİKEV, her sene farklı bir temayla çıkardığı ajandalar için bu sene miras temasını seçmiş. Ajandada Murat Çelikkan, Ercan Kesal, Deniz Türkali, Cahit Berkay, Zülfü Livaneli, Zeynep Altıok gibi harika isimlerden işler yer alıyor. En güzeli ise, satılan her ajandada çınar ağacı tohumu bulunuyor. Gözünüzün kestirdiği yere o tohumları atın! Şu adresten satın alabilirsiniz.

Yazarın Diğer Yazıları

"Dengeler: Biri Olmak" dizisinin başrolü Cihangir Ceyhan: Ferit kader kurbanı mı değil mi?

Teşekkür edip karavandan ayrılırken emin olduğum bir şey vardı; Ferit karakterini Cihangir Ceyhan'dan daha iyi canlandırabilecek bir isim düşünülemezdi

Türkiye için yeniden umutlanma vakti

İstatistiklere göre 2019’da büyükşehir belediye başkanlıkları için toplam 33 kadın aday yarışırken, 2024’te 94 kadın aday var listelerde. Belediye Başkanlığı kadın adayları ise 634’ten bin 624’e çıkmış. Net veriler yok ama 40 yaş altı aday oranında gözle görülür bir artış var. Şimdi bu ülke için yeniden umutlanma vakti değildir de nedir?

'3 Cisim Problemi'nin yıldızları T24'e konuştu: Uzaylılara inanıyorum, şu anda İngiltere'de hükümetteler!

Kabul edin, bu hafta gerçeklerden biraz uzaklaşmaya en çok ihtiyacımız olan haftalardan biri. Pazar akşamı açıklanacak sonuçların anksiyetesi arşa çıkmışken bizi yine sinema ve dizi dünyasına kaçış kurtarıyor. Neyse ki tam da bu duruma uygun olan 3 Body Problem (3 Cisim Problemi) Netflix'te gösterime girdi ve kafamızı kurcalamak için mükemmel bir senaryo sundu. Bu vesile ile dizinin oyuncuları ile sohbet ettik