24 Aralık 2019

Mutlu haberler

Dünyada güzel şeyler de oluyor... Haftanın 6 mutlu haberi...

LGBTQ Huzurevi

New York'ta ilk gökkuşağı huzurevi açıldı. Stonewall olaylarının 50'inci yılı sebebiyle huzurevine Stonewall House denildi. 69 yaşındaki bir lezbiyen, evin ilk misafiri olacak. Brooklyn'deki binada 145 daire olacak ve tabii ki sadece LGBTQ bireylerini kabul etmeyecek, herkese açık olacak. 

Netflix'te Atiye

Netflix'in ikinci Türkiye yapımı olan Atiye dizisinin ilk sezonu 27 Ocak'ta yayınlanacak. Geçtiğimiz hafta Beykoz Kundura Fabrikası'nda ilk bölümünü izleme fırsatını yakaladığımız dizinin beklentinin çok üstünde olduğunu söylemek gerekli! Nuran Evren Şit ve Jason George'un yazdığı, Şengül Boybaş'ın romanından uyarlanan dizide, Beren Saat'in canlandırdığı ressam karakteri güçlü ve modern bir kadın. Bir Türk dizisinde başrolde hiç durmadan ağlayan bir kadın yerine güçlü bir kadın görmek çok güzel! Metin Akdülger'in canlandırdığı karakterin nasıl gelişeceği merak uyandırıyor ve tabii ki Metin yine oyunculuk yeteneğini sergiliyor. Mehmet Günsür ise kendisine çok yakışan arkeolog rolünde şimdiye kadar canlandırdığı karakterlerden biraz daha mesafeli ve kontrollü birini canlandırıyor. Dizinin gizemli küçük kızı ise ilk konuşmaya başladığında heyecan yarattı çünkü Kürtçe konuştuğunu düşündü bütün izleyenler. İlk kez bir dizide Kürtçe'yi duyma heyecanı, küçük kızın doğal olmayan, zorlama konuşmasına rağmen çok güzeldi. Sonradan araya Kürtçe kelimelerin karıştığı gizemli bir dil olduğu anlaşılsa bile gelecek bölümler için çok daha büyük bir beklenti doğmasını sağladı. Kürtçe "kaset" satanların polisten köşe bucak kaçtığı, anadili Kürtçe olanların dillerini konuşmasının bile engellendiği günlerden böyle zamanlara gelebilmek çok güzel. Ama buna fırsat veren bir platformun, bunu düşünen yapımcıların, senaristin, yönetmenin olması da ayrı bir takdir unsuru! Bu ülkede anlatılacak, izlenecek öyle güzel yerler, öyle hikayeler var ki sonsuz bir kaynak gibiyiz. Göbeklitepe'deki gizemli Atiye sadece bir başlangıç olsun. Bu başlangıcı sağlayan Netflix'e teşekkürler! 

Dizi ile ilgili ayrıntılar şurada.

Otizmli çocuklarla Noel Baba

Amerika'daki alışveriş merkezleri, otizmli çocuklar için özel bir uygulama yapmaya başladı. Gürültü ve kalabalıktan rahatsız olan otizmli çocukların da diğer çocuklar gibi Noel Baba ile zaman geçirme fırsatını yakalayabilmeleri için, Autism Speaks vakfı tarafından anlaşılan alışveriş merkezleri kapılarını normal saatinden önce açtı ve otizmli çocuklarla Noel Baba'yı buluşturdu. Gerçek bir Noel ruhu bu değilse nedir? 

Yadigar

Çok sevdiğimiz eklektik rock grubu The Ringo Jets'in yeni EP'si Yadigar müzik platformlarında yayında. Şarkı, 70'ler esintili psychedelic dönemlere selam çakıyor. Gitarlarda Tarkan Mertoğlu ve Deniz Ağan ile davulda Lale Kardeş tarafından 2012 yılında İstanbul'da kurulan The Ringo Jets, ilk günden beri hayal kırıklığı yaratmayan bir grup. Ayrıca Lale Kardeş gibi kadın davulcusu olan bir grup kadar cool bir şey olabilir mi? 

İhtiyaç Haritası

Son senelerde Türkiye'de yapılan en güzel girişimlerden biri İhtiyaç Haritası. Mert Fırat'ın öncülüğündeki İhtiyaç Haritası şimdi iyzico ile işbirliği yaparak artık yerel esnafa  da destek oluyor. İhtiyaç Haritası, yurdun farklı yerlerinden ihtiyaç sahibi kişilerin, okulların kurumların gereksinimlerini duyuruyor. Bunlar bilgisayar da olabilir, oyuncak da, süt de gelinlik de… Siteden yardım etmek istediğiniz ihtiyacı rahatlıkla göndermenizi sağlayan bu işbirliği sayesinde ihtiyaçlar yerel esnaftan alınacak hem esnaf kalkınacak hem de ihtiyaç sahibine daha hızlı ulaşılacak. 

Güvenlikli siteler

PİLOT, 27 Aralık-1 Şubat tarihleri arasında, Serra Tansel'in İstanbul'daki ilk kişisel sergisi HIGHER'a ev sahipliği yapıyor. Çalışmalarında, dünyaya yerleşme yöntemlerimizi ve evlerimize çizdiğimiz sınırları ele alan Tansel, HIGHER sergisinde, İstanbul'da 1980'lerden sonra hızla yükselen ve küresel emlak pazarında da yer edinen özel güvenlikli sitelere odaklanıyor. Bekçiler, kameralar, duvarlar ve tellerle örülen bu yerleşim alanları, hapishaneleri ve askeri üsleri akla getirirken, Tansel'in konu edindiği gayrimenkuller, toplumda büyük kırılmalara yol açıyor. Deprem yasasından faydalanarak, rant paylaşımı, ekonomik eşitsizlikler ve etnik temizlik gibi sarsıntılı zeminlerde yükselen sitelerin etraflarındaki duvarlar, sınıflar arası çizgileri maddileştiriyor ve 'öteki'ni daha da yabancı ve tekinsiz bir hale getiriyor. Bu sitelerin, hatta uzantılarındaki emlakçı ve ev dekorasyon mağazalarının modern-lüks-değerli algısı yaratan batı dillerinde isimlendirilmesi ise, toplumu kendi kültür ve diline yabancılaştırıyor. Eğreti batılılaşma serüvenimizde, bu gayrimenkullerin reklamları aynı zamanda heteroseksüel çiftlere, inci dişler ve sıcak yuvalarının yemyeşil çimlerinde koşuşturan sarışın ve "renkli" gözlü çocuklar vadediyor.

Yazarın Diğer Yazıları

Türkiye için yeniden umutlanma vakti

İstatistiklere göre 2019’da büyükşehir belediye başkanlıkları için toplam 33 kadın aday yarışırken, 2024’te 94 kadın aday var listelerde. Belediye Başkanlığı kadın adayları ise 634’ten bin 624’e çıkmış. Net veriler yok ama 40 yaş altı aday oranında gözle görülür bir artış var. Şimdi bu ülke için yeniden umutlanma vakti değildir de nedir?

'3 Cisim Problemi'nin yıldızları T24'e konuştu: Uzaylılara inanıyorum, şu anda İngiltere'de hükümetteler!

Kabul edin, bu hafta gerçeklerden biraz uzaklaşmaya en çok ihtiyacımız olan haftalardan biri. Pazar akşamı açıklanacak sonuçların anksiyetesi arşa çıkmışken bizi yine sinema ve dizi dünyasına kaçış kurtarıyor. Neyse ki tam da bu duruma uygun olan 3 Body Problem (3 Cisim Problemi) Netflix'te gösterime girdi ve kafamızı kurcalamak için mükemmel bir senaryo sundu. Bu vesile ile dizinin oyuncuları ile sohbet ettik

Hayallerin ötesinde sentez | Sonsuza Uzanan Motifler: Yeniden Yorumlar

Çoğu hayranlık uyandırıcı yeni medya projesinin arkasındaki isim Lalin Akalan'ın hikâyesini dinledik ve işlerine bayıldığımız Selçuk Artut ile buluştuk