26 Haziran 2022

Erotik ninniler grubu: Cigarettes After Sex

Amerikalı grup Cigarettes After Sex yıllar sonra yeniden Türkiye'de +1 Gezgin Salon Festivali'nin ikinci gününde sahne alacak. Şarkılar, aşk ve grup hakkındaki sorularımızı cevaplayan Greg Gonzalez yani grubun kurucusu, şarkılarının söz yazarı ve bestecisi "Aşk bütün kalp kırıklıklarına değer" diyor 

2008 yılında sakin ve kendi halinde bir alternatif pop grubu olarak kurulan Cigarettes After Sex (CAS) seksi, romantik, huzurlu melodileri ve can yakıcı şarkı sözleri ile kısa sürede popüler bir grup oldu. Grubun beyni Greg Gonzalez, nevi şahsına münhasır biri, her müzisyen gibi. Kendisiyle bu röportajı yapmak kolay olmadı, defalarca ertelendi. Ama sonuçta öyle güzel cevaplar verdi ki, beklemeye değdi!

- CAS şarkıları nasıl doğuyor bize biraz anlatır mısınız?

Normalde besteyi ve şarkı sözlerini eş zamanlı olarak bazen birkaç saatte, bir gecede veya birkaç günde yazıyorum. Bazı şarkıları kaydetmeden önce biraz prova yapıyoruz ama stüdyoya kayıt döneminde grubun daha önce hiç duymadığı bir şarkıyla gelip o anda çalıp kaydettiğimiz de oldu.

- Bir röportajınızda grubunuzun adının eski bir aşk hikâyesinden geldiğini anlatmıştınız. Eğer şimdi başlasanız yine aynı ismi kullanır mıydınız? Sigara içiyor musunuz hâlâ?

İsim bir zamanlar tanıdığım eski bir arkadaş/özel arkadaşla olan bir anıdan geliyor. O kadın arkadaşım sigara içiyordu ve beni gruba adını veren duygu ile tanıştırdı. Ondan önce de sosyal olarak sigara içiyordum, hâlâ içiyorum ama kendimi hiç tiryaki olarak hatta sigara içen biri olarak görmedim. Hatta yalnız başımayken hiç içmem. 

- Aynı röportajda şarkılarınızı "erotik ninniler" olarak tanımlamıştınız. Ekşisözlük'te bir dinleyiciniz de şöyle demiş: "Şarkıları uyku öncesi iyi gider gibi geliyor kulağa başta ama dikkatli olun, aklınıza eski sevgilinizi düşürür ve uyku kaçırırlar." Bu da beni şarkıların sözleri ve besteleri arasındaki ayrımı düşünmeye itiyor…

Bu hem çok komik hem de çok doğru bir ifade olmuş. Bir ilişkiden yeni çıktığın dönemde bazı şarkıların psikolojin üzerinde olumsuz etkisi olabiliyor ama yıllar geçtikçe bu şarkıları yeniden dinleyebildiğimi ve hatta o şarkıların hatırlattığı anılar hakkında artık kötü duygularımın olmadığını fark ettim. İyi bir ayrılık yaşanmamış olsa da… 

- Şarkı sözlerinin müzikteki etkisi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Müzikteki sözler benim için çok önemli. Bazen doğru bir anda şarkıya giren doğru bir şarkı sözü hayatınızı kurtarmış gibi hissettirir. 

- Peki eğer müzik yapamıyor olsaydınız sadece bir şair olmayı tercih eder miydiniz? Ya da tam tersi, yazamasaydınız bir enstrümentalist olur muydunuz?

İkisini de denedim ve ikisinden de keyif aldım aslında. Bir şiir kitabı yazacağımı hiç sanmıyorum ama bazı senaryo fikirleri üzerinde çalışıyorum. Enstrümental müzik üzerine de çalışıyorum ve bir gün sadece enstrümental olan bir şeyler yayınlayacağıma da inanıyorum çünkü en sevdiğim şarkıların çoğu enstrümental.

- Yazarken hiç tıkanma yaşadığınız oluyor mu?

Teknik olarak "yazar tıkanması" denen şeyi hiç yaşadığımı sanmıyorum ama bazen şarkıları yazarken hiç iyi hissetmediğim, yapamıyormuşum gibi geldiği dönemler oluyor. Haliyle şarkılar da iyi çıkmıyor. Bunun bir süreç olduğunu ve geçeceğini, sonunda yine iyi şeyler çıkacağını kabullendim. Ama yaratıcı bir iş yaparken tıkanıklık durumları için bildiğim en iyi hile, her şeyi bırakıp yürüyüşe çıkmak. 

- Bir şarkınızda "Senin için seve seve kalbimi kırarım" diyorsunuz. Aşk sizce gerçekten bütün o kalp kırıklıklarına değer mi? 

Aşk bütün kalp kırıklıklarına değer. Sevmek, aşık olmak için güçlü olmak gerekli ve buna gücünüz varsa sonunda aşk size kendiniz ve çevrenizdeki her şey hakkında çok fazla şey öğretir. 

- Hentai şarkınızda ise bir uçak kazasında ölmeyi tercih edeceğinizi söylüyorsunuz. Bu doğru mu? 

Hentai, kız arkadaşımla yaşadığımız bazı anılarımıza dayanan gerçek hikâyesi olan bir şarkı. İlk aşık olduğumuz zaman kız arkadaşıma eğer seçme şansım olsaydı, bir uçak kazasında ölmenin romantik olacağını söylemiştim. Tamamen varsayımsal bir şeyden bahsediyorum tabii. Bu benim, trajik uçak kazalarında ölen Cline, Ricky Nelson, Buddy Holly, Richie Valens, Otis Redding gibi efsanevi müzisyenlere olan hayranlığımdan kaynaklanıyor. 

- Yine tamamen varsayımsal olarak… Cenazenizde hangi şarkı çalınsın-söylensin?

İki şarkı var cenazem için seçtiğim: Chopin tarafından yazılan ve Arthur Rubinstein tarafından icra edilen "Romance. Larghetto" ve Paris Sisters'tan "Yes, I Love You". İkisi de farklı şekillerde favori şarkılarım. 

- Bütün şarkılarınız gerçek birer aşk hikâyesinden geliyor gibi. Hayatınızdaki kadınların her birine ithaf edilen en az bir şarkı mı var?

Neredeyse bütün şarkılarım gerçek aşk hikâyelerine dayanıyor o yüzden hayatımda daha derin ilişkiler kurduğum herkesle ilgili bir şarkım var, o kişilerle hâlâ konuşuyor olsak da olmasak da. Şarkılar aslında hayatımdan fotoğraf kareleri gibi. Yani bazı insanların hayatınızın belli bir döneminde daha fazla fokusunuzda olması ama sonra o fokustan çıkması normal… 

- Elbette ama duyguları bu kadar derin yaşarken akıl sağlığınızı korumayı nasıl başarıyorsunuz?

A-ha! İşte tam da şarkılar sayesinde aklımı koruyorum çünkü şarkılar sayesinde duygularımı ifade edebiliyorum. 

- Bazen şarkılarınızı dinlerken, söylediklerinizin henüz çekilmemiş bir filmin sahneleri olduğunu hissediyorum. Siz de senaryo fikirleriniz olduğunu söylediniz. Sinemayla hep ilginiz var mıydı?

Hatırlayabildiğim tüm hayatım boyunca sinemaya aşıktım. Yakın zamanda yönetmenliği denemek istiyorum. Ama daha önce film yönetme şansım olmadığı için filmlerden aldığım duyguları şarkılarıma yerleştirmeye çalıştım hep. 

Forumlara ya da fan sayfalarına baktığım zaman herkesin başka bir favori CAS şarkısı olduğunu gördüm. Siz bir fan olsaydınız hangi şarkı favoriniz olurdu?

İnsanların tek bir şarkıya yönelmesinin yerine farklı şarkıları seçmesi çok güzel ve motive edici. Bu soruyu bana başka bir gün sorsan başka bir cevap verirdim ama bugün "Young & Dumb" şarkısı diyorum. Sevimli, esprili, romantik bir dünya şarkılarla yaratmak istediğim dünya ve "Young & Dumb" tam böyle.

- +1 Gezgin Salon Festivali'nde sahne alacaksınız. Büyük festivaller mi yoksa küçük samimi alanlarda konser mi sizi daha mutlu ediyor?

Küçük mekanları tercih edeceğimi düşünüyorsun muhtemelen ama tam tersi. Bir şekilde tanınmaya başladığımızdan beri hep çılgın festivallerde sahne aldık ve çığlıklar içinde şarkılarımızı söyleyen izleyiciler grubun sesini bile geçti bazen. Bunu tercih ediyorum, muhtemelen küçükken gittiğim rock konserlerini hatırlattığı için. 

- Türkiye'deki fanlarınız için bir mesajınız var mı?

Hepinize sevgilerimizi yolluyoruz ve sizi yeniden göreceğimiz için çok heyecanlıyız!

Yazarın Diğer Yazıları

Hayallerin ötesinde sentez | Sonsuza Uzanan Motifler: Yeniden Yorumlar

Çoğu hayranlık uyandırıcı yeni medya projesinin arkasındaki isim Lalin Akalan'ın hikâyesini dinledik ve işlerine bayıldığımız Selçuk Artut ile buluştuk

Oyuncu Umut Karadağ: Düğüm'de hiçbir karakterin yerinde olmak istemezsiniz

İzlemesi öfke uyandıran bir karakteri canlandırmanın nasıl bir deneyim olduğunu anlamak için Umut Karadağ ile konuştuk

Funda Eryiğit ve Mehmet Günsür anlatıyor: Aşk, İstanbul, sadakat, evlilik ve Kül filmi

Okuduğunuz bir kurgu romanın gerçekliğini ne kadar sorgularsınız? Kitaptaki sokaklar, fırın hatta insanlar ne kadar gerçek olabilir? 9 Şubat'ta yayına giren ve Netflix'te izleyebileceğiniz Kül, okuduğu kitaptaki kelimelerin peşinden giden bir kadının hikâyesini anlatıyor. Filmde bir karı kocayı canlandıran Funda Eryiğit ve Mehmet Günsür ile hem Kül'ü hem aşkı, ilişkileri hem de hayatlarını konuştuk