28 Haziran 2022

"Bizi buluşturan festival": İstanbul Caz Festivali

29. İstanbul Caz Festivali geçtiğimiz hafta sonu Parklarda Caz konserleri ile başladı. 7 Temmuz'a kadar sürecek festivalde yine kalp atışlarımızı hızlandıran konserler var! Henüz biletlerini almayanlar için ya da biletlerini almış ve konserlere hazır olanlar için festivalin direktörü Harun İzer ile sohbet ettik

İstanbul 1 ay boyunca daha güzel olacak çünkü 29. İstanbul Caz Festivali başladı! Parklarda Caz'dan Gece Gezmesi'ne, Teoman'ın Koyu Antoloji'sinden Süreyya Operası'nda gerçekleşecek Portrait And A Dream ve Deniz Tekin'e hatta Melody Gardot'ya ağız sulandıran, zamanı yavaşlatan konserler var programda. Bu vesile ile festivalin direktörü sevgili Harun İzer'e sorularımı yönelttim. Sohbetin sonunu okuyunca anlayacağınız üzere, çok sıcak olmayan ama yağmursuz, fırtınasız konser günleri diliyorum festival ekibine!

- Selam Harun! Bu seneki Caz Festivali'nin teması nedir, nelere dikkat ettiniz programı hazırlarken?

Selamlar Heja ve T24 ailesi :) İstanbul Caz Festivali'nin 29.yılında bu sefer biraz köklere dönüş, biraz sevdiğimiz tanıdığımız isimlerle buluşma, yeniden alıştığımız festival aylarında bir festival yapmanın keyfini çıkarma niyeti ile yola çıktık. Aslında bizim festivalde bir tema belirlemiyoruz ama her program kendiliğinden temasını da oluşturuyor, bu yıl da "bizi buluşturan festival" diye ifade ettik bunu. Biz olabildiğince çeşitliliğe, farklı tarzlara yer vermeye dikkat ediyoruz. Tabii aynı zamanda festivalin başarılı ve sürdürülebilir bir festival olmasına da. Bu yıl halen şartların zor olduğu, çok dikkatli davranmamız gereken bir yıldı. Bu açıdan 25 yıldır bizimle beraber olan festival sponsorumuz Garanti BBVA ve aynı zamanda uzun yıllardır İKSV'yi destekleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı'na katkıları için tekrar teşekkür etmek isterim. 

- Bu sene ne gibi yenilikler var?

Her zamanki gibi birbirinden güzel konserlerle dolu bir festival var bu sene. Ben iki tane çok hoş yeni mekan ve etkinliğimizden bahsetmek isterim. İlki, aslında klasik müzik etkinlikleri ile tanınan, Kadıköy'ün en güzel konser salonlarından Süreyya Operası. Kadıköy Belediyesi'nin de destekleri ile bu yıl orada çok güzel iki konserimiz olacak, 2 Temmuz'da önce etkileyici Portrait And A Dream projesi ile genç caz davulcumuz Mehmet Ali Şimaylı ve ekibinin konseri, sonra ise çok sevilen bir ses, Deniz Tekin sahnede olacak. Böyle tarihi mekanları festivale kazandırmak ve seyircimizle buluşturmak çok değerli. Diğer taraftan 1 Temmuz'da da Tiktok ile birlikte Karaköy Sahil Parkı'nda yapacağımız çok güzel bir konser olacak, Ceren Gündoğdu ve grubu Tiktok'ta popüler olmuş parçaları caz yorumları ile çalarken, onlara yine Tiktok'taki yetenekli müzisyenler de eşlik edecekler. Bu konuda da özellikle İBB'ye bağlı Kültür AŞ ekibine tekrar bir teşekkür etmek isterim.

- Gece Gezmesi en sevdiğimiz bölümlerinden festivalin! Bu sene yeniden Kadıköy'de olacak, kimleri nerelerde dinleyeceğiz? 

Festivalin son yıllarda en sevilen bölümlerinden olan bu etkinlik, bu yıl +1'li Gece Gezmesi ismi ile güçlenerek tekrar Kadıköy-Moda sokaklarına geri dönüyor. 2 Temmuz akşamı beş farklı mekanda 10 konserimiz var +1'li Gece Gezmesi'nde. Öncelikle iki uluslararası konuğumuz, Hollanda'dan Yin Yin ve Portekiz'den Noiserv'in konserleri olacak, Yin Yin'e bağlama sanatçımız Velican Sagun da eşlik edecek. Diğer taraftan Hey! Douglas ve Ayyuka gibi popüler isimler de sahnede olacak. Ayrıca Cümbüş Cemaat, Ahmet Ali Arslan, Simge Pınar gibi farklı sesler, Karakter, Bahr, Deli Bakkal gibi kesinlikle keşfedilmesi gereken gruplar da var.  

- Bu seneye özel etkinlikler var mı? 

Bu yıl birkaç tane farklı özel proje geliştirdik, bunlardan biri bahsettiğim Tiktok iş birliğimizdi. Bir diğeri ise aslında İstanbul'un en önemli ve köklü caz kulüplerinden birinin şerefine düzenleniyor: Nardis Jazz Club, bu yıl 20.yaşını kutluyor, biz de geçen seneki festival sonrasında onlarla hadi böyle güzel bir konser yapalım diye yola çıktık ve festival programına ekledik. Sahnede Türkiye'den ve Amerika'dan konuklarımız olacak, 20'nin üzerinde müzisyen, bir anlamda Türkiye caz sahnesinin de geçit töreni gibi. Liste uzun, Amerika'dan Roberta Gambarini, İsveç'ten (aynı zamanda bu yıl yaşam boyu başarı ödülünü alacak olan) Hayati Kafe, tabii ki (Zuhal Focan ile) Nardis'in kurucularından Önder Focan, Sibel Köse, Ferit Odman, Cem Tuncer, Dilek Sert Erdoğan, Şenova Ülker, Ozan Musluoğlu, Yahya Dai… Daha bir sürü isim sahnede olacak 28 Haziran akşamı. Biletler bitmek üzere, ilgi yoğun oldu tabii. 

- Geçen sene muazzam bir Mabel Matiz konseri olmuştu, bu sene Kalben yeniden Caz Festivali sahnesinde. Bu kez neler neler bekliyor bizi?

Kalben bu yılın başlarında çok güzel bir albüm çıkardı, aynı isimde bir de kitap yayımladı, "Eski Dünyanın Yangını". Kendisini İstanbul Caz Festivali sahnesine ilk davet edişimiz değil bu, daha önce iki kere daha çıkmıştı. Ama bu sefer Cemil Topuzlu'da konser verecek, oradaki ilk konseri hatta, bunu birlikte hayata geçiriyor olmaktan dolayı da çok mutluyuz. Çok da özel bir program hazırlıyor, birbirinden güzel konukları olacak, biraz da sürpriz. 

- Bir de Teoman'ın "Koyu Antoloji"si var tabii… Hayranları çok heyecanlı! 

Teoman, Türkiye'de rock ve popüler müziğin son 20 yılına damgasını vurmuş bir isim. Aslında ilk çıktığında alternatif bir ses, o dönem için de çok farklı bir isimdi. Sözleri ve ifadesi ile çok güçlü bir iz bıraktı, son dönemde de farklı ve özel işler yapıyor. Kendisi ile yılın başında konuştuğumuzda "Koyu Antoloji" projesinin henüz hiç konserini yapmadığından bahsetmişti, birlikte bunu yapmaya karar verdik. Aslında sözlerin ve müziğin biraz daha öne çıktığı, sanatçının iç dünyasını biraz daha açığa çıkaran ve adında da geçtiği gibi koyu, farklı bir Teoman konseri olacak.

- Parklarda Caz'dan da bahsedelim mi biraz?

Parklarda Caz festivalin herkese açık, şehrin en keyifli parklarında ücretsiz olarak gerçekleşen bölümü, İstanbul'un farklı ilçe belediyelerinin de destekleri ile hayata geçiyor. Bu yıl toplam altı parkta konserlerimiz var, birini yukarıda saymıştım. Sırasıyla 25-26 Haziran'da Beşiktaş-Etiler Sanatçılar Parkı'nda ve Beylikdüzü Yaşam Vadisi'nde olacağız, 4-5-6 Temmuz'da ise önce Şişli Habitat Parkı, Kadıköy Göztepe Özgürlük Parkı ve son olarak da Küçükçekmece Göl Kenarı Kıyı Amfi'deyiz. Bütün bu etkinliklerde açılışı Genç Caz+ gruplarımız yapıyor, genç müzisyenler arasından seçtiğimiz en başarılı projeleri ile çok keyifli müzikler çalacaklar. Daha sonra hem Türkiye'den hem de uluslararası konuklarımız var. Özellikle Almanya'dan Boticelli Baby ve ABD'den Tuba Skinny gruplarının performansları kaçırılmamalı, çok eğlenceli geçeceği kesin. 

- Bu sene senin özellikle izlemek istediğin kimler var? 

Programın tamamı! Doğrusu benim için böyle bir seçim zor, hepsi severek davet ettiğimiz isimler oldu. Ama belki özellikle son akşam CRR'de konser verecek Yom'u tavsiye edebilirim. Fransız sanatçı klarnet ile farklı dünya müziği geleneklerini ve günceli bir araya getiren, çok başarılı bir isim. Piyanist arkadaşı Leo Yassef ile, rafine, incelikli bir konser sunacaklar bize.

- Peki festival süresince arkada devam eden operasyonda neler yaşanıyor?

Yaklaşık 150-200 kişilik bir ekip, festivalin hayata geçmesi için canla başla çalışıyor! Festivaller çok büyük kolektif çabalar, geçici bir süre için bir festival dünyası inşa ediyorsunuz ve sonra bu bitiveriyor. Konserler 1,5-2 saat sürüyor belki ama bunun olabilmesi için aylarca uğraşmak gerekiyor. Hem İKSV çalışanlarına hem de dönemsel olarak ekibimize katılıp bu festivalin gerçekleşmesi için uğraşan tüm kültür sektörü emekçisi arkadaşlarıma buradan ayrıca bir teşekkür etmek isterim.

- Hiç "Bu defa yandık" dediğiniz, toparlaması çok güç sorunlar yaşadınız mı festival tarihinde?

Çok oldu tabii ki, festival demek kriz yönetimi demek. Tam şu anda bile bir takım problemleri nasıl halledeceğimiz üzerine topluca veya farklı gruplar halinde kafa yoruyoruz. Doğrusu benim en çok aklımda kalanlar özellikle hava muhalefeti dolayısıyla mekan değiştirmek zorunda kaldığımız konserler, çoğu zaman yazın ortasında birden yağmura veya fırtınaya yakalanmak kadar tatsız bir durum yok. Ama bu sayede hepimiz meteoroloji uzmanı olduk, o karmaşık sembollerle dolu hava durumu haritalarını bir bakışta anlar olduk! 

- Son olarak, yine öğrenciler için güzellikler var mı?

Bu yılın başında İKSV, kurucu sponsorumuz Eczacıbaşı Holding iş birliği ile çok güzel bir kampanya açıkladı, Eczacıbaşı Genç Bilet kapsamında bütün İKSV etkinliklerinde öğrenci biletleri 10TL'den satışa sunuldu. Tabii ki yoğun bir ilgi oldu, biletlerin neredeyse tamamı festivallerin satışa çıktığı tarihlerde bitti. Umarız önümüzdeki yıllarda da böyle uygulamalar devam edecek.

Yazarın Diğer Yazıları

Türkiye için yeniden umutlanma vakti

İstatistiklere göre 2019’da büyükşehir belediye başkanlıkları için toplam 33 kadın aday yarışırken, 2024’te 94 kadın aday var listelerde. Belediye Başkanlığı kadın adayları ise 634’ten bin 624’e çıkmış. Net veriler yok ama 40 yaş altı aday oranında gözle görülür bir artış var. Şimdi bu ülke için yeniden umutlanma vakti değildir de nedir?

'3 Cisim Problemi'nin yıldızları T24'e konuştu: Uzaylılara inanıyorum, şu anda İngiltere'de hükümetteler!

Kabul edin, bu hafta gerçeklerden biraz uzaklaşmaya en çok ihtiyacımız olan haftalardan biri. Pazar akşamı açıklanacak sonuçların anksiyetesi arşa çıkmışken bizi yine sinema ve dizi dünyasına kaçış kurtarıyor. Neyse ki tam da bu duruma uygun olan 3 Body Problem (3 Cisim Problemi) Netflix'te gösterime girdi ve kafamızı kurcalamak için mükemmel bir senaryo sundu. Bu vesile ile dizinin oyuncuları ile sohbet ettik

Hayallerin ötesinde sentez | Sonsuza Uzanan Motifler: Yeniden Yorumlar

Çoğu hayranlık uyandırıcı yeni medya projesinin arkasındaki isim Lalin Akalan'ın hikâyesini dinledik ve işlerine bayıldığımız Selçuk Artut ile buluştuk