19 Ağustos 2019

Video streaming (yayın akışı) dünyasında neler oluyor? - II - Disney+

Disney+'ta hangi orijinal içerikler olacak; seyirciye ne sunulacak?

Bir önceki yazımızda Netflix konusundaki gelişmeleri anlatmıştık [1]. Ama “Yayın Akışı” [2] dünyasında gelişmeler daha yeni başlıyor. Gerçi, 10 yıldan fazla süredir bu konu gündemde. Mesela ABD'deki Hulu 2007'de kuruldu[3]. Ancak bu ortamların yaygınlaşmaya başlaması son birkaç yılda başladı. Netflix'in başı çektiği globalleşme ve kazançların ortaya çıkmasıyla [4] birlikte ise, bu işe soyunanların sayısı arttı.

Geleneksel TV yayıncılığının karşısına çıkan ve önceleri "talebe bağlı video (Video on Demand) olarak adlandırılan "Yayın akışlı platformlar” artık televizyon ve sinema dünyasını değiştiriyor. İnternet teknolojileri yıkıcıdır (disruptive) ve bu sinema-televizyon alanına da hızla geliyor demiştik [5]. İşte artık bu hızlandı. Netflix’in kazancı, diğerlerini de bu yola sokuyor [4].

Bu yazının bir önceki bölümünde[1], Disney'in Marvel dizilerinin de kaldırılan diziler arasında olduğunu yazmıştık. Bunun nedeni ise, Disney'in -basketbol deyimi ile söyleyelim- "kendin gir" felsefesi. Evet Disney'in, yayın akışlı platformu olan "Disney+", duyumlara göre kasım ayında yayına başlıyor. Dolayısıyla Netflix üzerindeki Disney içeriklerinin yıl sonuna kadar büyük oranda kaldırılabileceğini not edelim.

1923 yılında kurulan animasyon stüdyosunun yarattığı Mickey Mouse dünyanın en popüler çocuk filmleri kahramanıydı ama tek kalmadı. Disney önce animasyon kahramanlarını arttırdı. Sonra da bunlara Marvel altında topladığı "süper güçleri" olan kahramanları ekledi.  Klasik Disney animasyonları, National Geography dökümanterler, Pixar’ın harika animasyonları, gösterişli Marvel filmleri ve "Star Wars" filmlerini içeren arşivinin gücü sayesinde, Disney'in yayın akışlı platform açması son derece kolaydı. O da öyle yaptı. 12 Kasım 2019'da ABD'de açılması beklenen servisin adı önce "Disney Play" olarak duyurulsa da, şimdi “Disney Plus” ya da kısaltma ile “Disney+” olduğu kesinleşti[6].

Ne zaman ve kaça?

Disney Amerika'da pazara 6,99 dolar (50 TL civarı) aylık ve 69,99 dolar yıllık fiyatla çıkıyor. Bu ABD'de HBO ve Netflix fiyatının yarısı anlamına geliyor. Ayrıca bu paket dışında, spor kanalı ESPN ve Hulu ile paketler de gelecek. Şu anda böyle bir paketin 13 dolar (75 TL civarı) olarak satılacağı kaydediliyor.

Zaten Disney+, ESPN ve Hulu ile aynı platform üzerinden yayın yapacak ve diğerlerine üye olanlar aynı şifreleri kullanabilecek. Ancak bir hesapla kaç eşzamanlı seyretmenin mümkün olacağı henüz belli değil.

Disney, global olarak, 2 yıl boyunca dünya çapında genişlemeler (açılışlar) yapmayı planlıyor. Şirket, dünyanın belli başlı bölgelerinde ne zaman piyasaya sürüleceği konusunda genelleştirilmiş bir zaman çizelgesi veriyor. Ancak ABD'de belirtilenler dışında herhangi bir başka lansman tarihini henüz belirlemedi.

Şöyle ki; bu yılın son üç ayında, muhtemelen Kanada’yı içeren Kuzey Amerika’da piyasaya sürülecek. Batı Avrupa'da, bu yıl ekim ile gelecek yılın mart ayları arasında geçen altı ay arasında bir tarihte lansman yapılacak. 2020 Ekimi’nden itibaren 3 ay içinde Güney Amerika'da, 1 yıl içinde Doğu Avrupa'da başlayacak. Asya Pasifik bölgesi için ise önümüzdeki 2 yıl içinde diye tarih veriliyor.

Türkiye'nin ne zaman başlayacağı bilinmiyor. Şu anda kayıt olunabiliyor ama Türkçe olarak başlangıcının önümüzdeki 1-1,5 yıl içinde olması beklenebilir.

Hangi platformalarda seyredilebilecek?

Firmanın açıklamasına göre, Disney+, telefonlar, tabletler, bilgisayarlar, akıllı TV'ler, Playstation 4 üzerinden seyredilebilecek. Nisan ayındaki yatırımcı sunumunda slaytlar Chromecast, Apple TV ve Amazon Fire TV'nin fotoğraflarını içeriyordu, ancak şirket bu cihazları henüz kesinleştirmedi.

Disney, CNET'e Disney Plus'ın 4K ve HDR içeriğini yayınlayabileceğini, ancak hangi başlıkların, kaç başlığın veya bu daha yüksek kaliteli biçimlerin ekstra maliyet getireceğini belirlemediğini açıklıyor.

Disney'in arşivi çok büyük

Disney'in en büyük avantajı, kendi orijinal programlarından oluşan çok büyük bir arşivi olması. Bunların bir kısmı da çok yüksek seyirci çeken yapımlar.

Disney'in birkaç özelliğine bakalım; biliyorsunuz Disney çocuk filmleri ile başladı. Bu nedenle de, Amerikan film endüstrisinin "R Dereceli" olarak sınıflandırdığı yani çocuklara uygun olmayan içerikleri yok.  Başka bir ifade ile filmler "çocuk dostu" olarak yorumlanıyor.

Lansmanda MCU (Marvel Cinematic Universe) filmleri yani Kaptan Marvel, Iron Man, Iron Man 2, Thor: The Dark World hazır olacak. Ama sadece eskiler değil, gelecek olan -mesela yaklaşan Aslan Kral, Ragnarok, Kara Panter, Ant Man ve WASP- yeni filmler de öncelikli olarak Disney+'dan sunulmaya başlanacak.

Çok seyredilen Marvel filmleri, Star Wars filmleri de Netflix'den çekiliyor. Bunları Disney+'dan seyretmek gerekecek.

Disney+'da her şey indirilebilir olacak. Netflix ve Amazon, çevrimdışı görüntüleme için bir miktar içerik indirmenize izin veriyor. Disney+ ise, platformdan herhangi bir içeriği indirmenize izin verecek. Böylece wi-fi olmadığında bile izleyebileceksiniz.

Disney+'nın sürprizi: "The Mandalorian" mı olacak?

Arşiv diyoruz ama listede yeni ve orijinal dizi ve filmler de var. Sadece bunların özellikle büyük bütçeli olanlarını, önce büyük ekranda (sinema) ve video satışı şeklinde pazara sunacak. Sonra Disney+'a getirme stratejisi güdecek.

George Lucas'ın ünlü "Star Wars"u, dünya çapında -ve ülkemizde de- milyonlarca hayranı olan bir seridir. Şimdi Disney+ yeni bir uzay macerasını sunacak. Büyük bütçeli bu prodüksiyonun çekimlerinin bittiği kaydediliyor ama açılışta yer alacak mı belli değil. Çünkü henüz kesin bir tarih verilmiş değil. Jango ve Boba Fett sonrasında Star Wars serisindeki yeni savaşçı olarak sunuluyor.

"The Mandalorian", İmparatorluğunun düşüşü ve First Order'ın ortaya çıkmasından az önceki zaman aralığında geçiyor. Yalnız bir silahşörün, Galaksinin uzak bir bölgesinde, Yeni Cumhuriyet'in güç alanından uzaktaki maceralarını izleyeceğiz. Seride çeşitli başka dizilerden tanıdığımız pek çok aktör yer alıyor.

Disney+'da Clone Wars da yer alıyor. 5’inci sezon sonrasında animasyon film şeklinde süren, 2014'ten bu yana yeni sezonu olmayan dizi Disney+ planlarında yer alıyor.

National Geography programları

Disney+'nın bir kozu da National Geography serileri. Açılışta 250'den fazla film ve belgesel sunulacağı görülüyor. Yanı sıra iki yeni seri geliyor. Bunlardan birisi "Jeff Goldblum'a Göre Dünya" ismini taşıyor ve aktör Goldblum, kendisinin ilginç bulduğu esrarengiz olayları aktaracak. Goldblum bildiğiniz gibi ilk Jurassic Park’ın başoyuncularından biriydi.

National Geography’nin ikinci yeni serisi ise, "Hayvanların Sihirli Krallığı" adını taşıyor. Bu dizide Disney'in "Animal Kingdom" parkı ve "Disney World'deki Epcot Akvaryumu" sahnelerinin arkasına gidecek. Dünyanın en ikonik tema parkındaki hayvanlar için neyin önemli olduğunu gösterecek.

Aile filmleri ve gerçek hayattan yansımalar

Disney ve Fox birleşmesi ile birlikte, Simpsonlar’ın 30 sezonu da Disney+'da yer alacak. Yanı sıra Home Alone, Müzede Bir Gece, 3 Erkek ve Bir Bebek, Gelinin Babası gibi çok sayıda Disney aile filmi de, öne geçeceği programlar arasında.

Yemek programlarının cazibesini biliyorsunuz. Bu nedenle olsa gerek; "Chef's Table" ilginç bir program olarak yer alacak. Aynı kapsamda "Be Our Chef" de, farklı kültürdeki ailelerden Disney temalı yemekler yaratılacak bir yemek yarışması olarak planlanıyor.

Bir yarışma programı da öğrenci mühendisler arasında. Shop Class adı taşıyan bu yarışmada kendi tasarımlarını yapacaklar.

Kristen Bell, bir lisedeki eski sınıf arkadaşlarının Broadway'in ilk günlerdeki orijinal performanslarını yeniden oluşturacakları "Encore" isimli bir seri hazırlıyor. Benzer bir dizi de, "Cinema Relics: Filmlerin İkonik Sanatı" adını taşıyor. Bu dizide aktör ve artistlerle yapılan röportajlar üzerinden çok beğenilen filmlere ve filmlerdeki giysilere bir bakış sunacak.

Bir uzmanın, parçalanmış ailelerin sorunları üzerinde çalışmasını gösteren "Yeniden Birleşme ((Re) Connect)",  Rogue Trip, tüm dünyada göz ardı edilen tatil yerlerine bir rehber.

Eşcinsel film de unutulmamış. "Love Simon", eşcinsel olduğunu ailesine ve çevresine anlatmakta zorluk çeken Simon'un hikâyesini anlatacak.


[1] Video Streaming (Yayın Akışı) Dünyasında Neler Oluyor? - I - Netflix

[2] Wiki-Turk : Yayın Akışlı Medya (Streaming Media)

[3] NBC TV’larından Yeni Video Web Sitesi : Hulu

[4] Netflix 2018’de 15,7 Milyar $ Kazandı

[5] Sinema-yapımcı kavgası bir yana, Netflix ve benzeri platformlardan dünyaya bakmak…

[6] New Star Wars and Marvel Series Announced for Disney+ Streaming Service

Yazarın Diğer Yazıları

Neden internetten bihaber bakanlar atanıyor?

Bu fiber altyapı ile çoktan dijital uçuruma düşmüş durumdayız. AKP ekonomiyi beceremediği gibi, telekom - internet sektörünü yönetmeyi de beceremiyor

Uydudan telefon görüşmesi yakınlaştı

Mevcut fiber altyapımızla, beklenen İstanbul depreminde, haberleşmenin yine çökmesi şaşırtıcı olmaz. Bu duruma bir çözüm uydudan mobil telefona teknolojilerinin gelişiyor olması. Acaba ülkemizde ne zaman kullanabiliriz?

Depremde bant daraltma yapan BTK nedenini açıklasın

Kahramanmaraş merkezli depremde, bant daraltma kararının nasıl verildiğini veya neden böyle bir karar verilebildiğini öğrenmemiz, bir daha aynı hatanın tekrarlanmaması için çok önemli. O nedenle BTK'nın binlerce belki on binlere kişiyi etkileyen bu kararı nasıl verdiğini ya da uyguladığını açıklaması lazım