03 Eylül 2019

Kulis: RTÜK ile pazarlık mı var; Netflix yöneticileri geçen hafta RTÜK yönetimi ile bir araya geldi

Netflix, Twitter ve Facebook gibi devletle iyi kötü anlaşmaya ve iş yapmaya mı çalışacak, yoksa gidecek mi?

Netflix, BluTV, DailyMotion, YouTube ve benzeri yayın akışlı video platformlarını etkileyen RTÜK yönetmeliği 1 eylül itibariyle devreye girdi. Şimdi sabahtan beri herkes “Netflix kalır mı, gider mi, lisans alır mı?” türü sorular soruyor.

Netflix’ten aldığımız bilgiye göre, bugün içinde bir açıklama yapacaklar ama bu açıklamanın saati ve içeriği henüz belirtilmedi.

Öncelikle Netflix’in geçen yıldan bu yana RTÜK ile bu yönetmelik çerçevesinde Dünya ve bölge yöneticilerinin görüşmeler yaptığını belirtelim. Yani konunun içeriğinden, tüm detayları ve kendilerini etkileyen yönleri ile bilgi sahibi durumundalar. En son geçen hafta RTÜK yöneticileri ile bir toplantı yaptıkları ve lisans için de başvurdukları bilgisini aldık. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin de, Netflix’in lisans başvurusunda bulunduğunu açıkladı. 

RTÜK, Netflix'in vergi ödemesini istiyor

Diğer yandan, RTÜK yöneticilerinin de kendilerine bazı tavsiyelerde ve önerilerde bulunduğu kaydediliyor. Örneğin, “vergi” konusunda. Tabi daha önemlisi içerik olayı var. Özellikle hemen her film ve dizide “gay” mesajı olduğu düşünülürse, bu içerik konusunda sorun çıkacağı anlaşılıyor. Ama şifreli bir ortam olması kaydıyla buna nasıl bir yorum yapılacak zaman içinde daha net göreceğiz.

Son olarak belirtelim; (bu benim şahsi yorumumdur) Netflix Türkiye’den şu anda çıkmayacaktır. Çünkü dünya liderliğini almış durumda ama bu sene Disney+, HBO gibi rakipleri fena halde gemi azıya almış bir şekilde peşlerinden koşuyor. Bunu geçen hafta yazmıştık [1].

Açıklamanın gecikmesi ise anlamsız. Çünkü, zaten 1,5 yıldır bilinen bir konu. Bu kadar gecikmesi akla öncelikle “RTÜK ile pazarlık mı var?” sorusunu getirse de, RTÜK ile sürmekte olan bir görüşme olmadığını öğrendik. O zaman 2ci olasılık, geciktirerek,  “zor karar verdik, mesajı mı veriliyor?” yorumu yapılıyor.

Sonuç olarak Netflix’in şifreli ya da şifresiz eskisi kadar rahat yayın yapamayacağı görülüyor. Eninde sonunda RTÜK ile karşılaştığı bir nokta olacak. Dolayısıyla, kendisinden önceki çok uluslular gibi (Twitter, Facebook) devletle iyi kötü anlaşmaya ve iş yapmaya mı çalışacak, yoksa gidecek mi? Bugün içinde görmüş olacağız. Ama bize ulaşan bilgiler lisans için başvurdukları şeklinde.

***

Güncelleme:

Haberimizi yayınladıktan hemen sonra Netflix’den bir açıklama ulaştı. Açıklama çok kısa, çıkıp, çıkmama konusunda bir şey demiyor. Ama lisansa başvurduklarını söyledikleri için çıkmayacakları anlaşılıyor. Mesaj aynen şu şekilde;

Netflix Sözcüsü: “İnternet yayınlarına yönelik getirilen yeni düzenlemenin gerektirdiği üzere lisans başvuru sürecimizi başlattık. Türkiye’de sayıları gittikçe artan 1,5 milyon üyeye sahibiz. Üyelerimizin dünyanın dört bir yanından sunduğumuz zengin içerik çeşitliliğine ve Türkiye’den dünyaya taşıdığımız yerel hikayelere değer verdiğine inanıyoruz. Bu nedenle bir yandan Türkiye’deki yatırımlarımızı artırmaya devam ediyor, diğer yandan da sunduğumuz ebeveyn kontrollerini daha da güçlendirecek adımlar atmak üzere yetkililerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Hedefimiz, üyelerimizin tercih ettikleri içeriklere keyifle ulaşmalarını sağlarken çocuklarımızı yaşlarına uygun olmayan içeriklerden etkin bir şekilde koruyabilmek.”

Biz de bu açıklamaya bakıp, doğrusunu isterseniz biraz kızdık. Çünkü açıklamada, insanları bu kadar bekletecek yeni bir şey yok. Olsa olsa müşteri kızıştırmak ve “Netflix bak ne kadar çok isteniyor” diye düşündürtmek için bir algı çalışması yapmış görünüyorlar. Bunu da kaydedelim.

Yazarın Diğer Yazıları

Depremi yaşayan 4 ilde nüfus 300 bin azalmış

Bölge nüfusundaki yüzde 7-8'lere varan azalma, sığınmacı açmazı ile birlikte düşünüldüğünde, Hatay başta olmak üzere bölgenin geleceği ve özellikle güvenliği açısından odaklanılması ve strateji geliştirilmesi gereken bir konu olarak önümüzde duruyor

Bakan "Türkiye emin ellerde" diyor, ama öyle mi?

USOM ya da Ulaştırma Bakanlığı gerçekten ülkemizin vatandaşlarının "emin ellerde" olması için çalışmak isterse, öncelikle operatörler-bankalar-savcılık-kolluk arasındaki eksik olan koordinasyon ve süreçleri tanımlamakla işe başlayabilir

Mahalli yönetim seçimlerin analizi (I)

Ekonomisi ve diğer tüm alanları güzel bir ülkede yaşamak istiyorsanız "cahil halk" retoriğinden kurtulun, iyi bir yurttaş olarak seçim kanunlarını, siyasi parti kanunlarını ve de ilgili mevcut gelişmeleri vs. yakından takip edin. En önemlisi gerçek verilere güvenin. O zaman "yine mi" mutsuzluğunu yenmek mümkün olur