29 Temmuz 2022

Akdeniz Belediyesi'nde neler oluyor: HDP'li meclis üyeleri muhalefeti azınlığa düşürmek için mi gözaltına alındı?

Tesadüfün böylesi... Akdeniz Belediyesi Olağanüstü Meclis toplantısının yapılacağı günün erken saatlerinde HDP'li beş meclis üyesi "terör örgütü propagandası" iddiasıyla gözaltına alındı. 

Yargının siyasallaştığını biliyorduk da "kör göze parmak" çalıştıklarına az şahit oluyorduk; ta ki Akdeniz Belediyesi'nde yaşananlara kadar.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Akdeniz Belediyesi'ni AKP kazanmış, Belediye Başkanlığı’na, daha önce de AKP'den milletvekili olan Mustafa Muhammet Gültak seçilmişti. Ama Belediye Meclisi’nde çoğunluk CHP, EMEP ve HDP'den oluşan muhalefetin elindeydi. 

Tesadüfün böylesi... Akdeniz Belediyesi Olağanüstü Meclis toplantısının yapılacağı günün erken saatlerinde HDP'li beş meclis üyesi "terör örgütü propagandası" iddiasıyla gözaltına alındı. Hem de ters kelepçe uygulandı. 

Meclis çoğunluğunun iki kişi fazlayla muhalefetin lehine olduğu genel tabloda Olağanüstü Meclis Toplantısı AKP ve MHP'li üyelerin katılımıyla yapıldı. Çünkü HDP, CHP ve EMEP'li üyeler gözaltı kararını protesto ederek toplantıya katılmadı. Cumhur İttifakı'nın üyeleri senaryoyu onlar yazmasa bile senaryoda figüran olarak rol aldılar ve muhalefetin itiraz ettiği kritik konu kabul edildi.

Kabul konusu sosyal medyadan duyuruldu: "Akdeniz Belediye Meclisi Temmuz Ayı Olağanüstü Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Meclisimizde, borçlanma için başkanımıza yetki verilmesi oy birliği ile kabul gördü" Sözü edilen borçlanma tutarı 50 milyon TL. Muhalefet üyeleri "belediyeyi iflasa sürükleyecek bir rakam" diyerek itiraz ediyorlar. 

Muhalefetin itiraz ettiği konuları Akdeniz Belediyesi Meclisi CHP Grup Sözcüsü Muhittin Ertaş açıkladı. Eski TEDAŞ binasının bulunduğu araziye belediye önce sosyal tesis yapacağını söylüyor, ancak son olağanüstü toplantıda buranın satışı ya da kiralanması için AKP'li Belediye Başkanı'na yetki verilmesi isteniyor. 

Muhalefetin itiraz ettiği bir başka teklif de, Yılmaz Güney Gençlik Merkezi'nin erkek öğrenci yurduna dönüştürülerek Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü adına 10 yıl süreyle bedelsiz tahsis edilmesi...

Diğer itiraz edilen teklif, Belediye Başkanı Güntak’ın daha önce spor sahaları yapacağı sözü verdiği belediye arsasının okul yapılmak üzere Milli Eğitim Müdürlüğü'ne "iki yıl süreli" tahsis edilmek istenmesi. Muhalefetin, "okul yapılacak bir arsanın iki yıllığına tahsis edilmesini anlayamadığını" kayda geçirdiğini de belirtelim.

İtiraz edilen bir diğer teklif de Atapol Taşımacılık isimli şirketin Akdeniz Belediyesi'ne dört adet aracı şartsız bağış yapma talebinin değerlendirilmesi. Muhalefet ise, bu şirketi tanımadıklarını, şartsız bağış için meclis kararına ihtiyaç olmadığını belirterek itiraz ediyor. 

Ve asıl bam teli konu ise, İller Bankası ve finans kurumlarından 50 milyon TL kredi kullanılması teklifi. Muhalefet asıl bu meblağa muhalif kalıyor. Çünkü belediyenin borcunu bilmeden yeni bir borca imza atmak istemediklerini söylüyorlar. Bunun bir iflas olacağını savunuyorlar. 

Belediye Başkanı'nın Olağanüstü Meclis Toplantısı yapma ısrarının altını çizen ve Meclis grubu çalışmasına "oynanmak istenen tiyatronun parçası olmayacağız" diyerek katılmayan CHP Grup Sözcüsü Muhittin Ertaş'ın bugün (29 Temmuz Cuma) dinleyelim:

"Olağanüstü Meclis Toplantısı yapmak için ısrarlı talebiniz... Ne tesadüftür, çarşamba gecesi beş Meclis üyesi emniyet güçleri tarafından gece evlerinden alınarak gözaltına alınmışlardır, üstelik uygun olmayan saatte ve uygunsuz bir şekilde. Keşke Meclis üyeleri emniyete davet edilselerdi. Bu gözaltıların neden olduğu ve gerekçeleri için bir yorum yapma şansımız olamaz. Sadece zamanlamaya dikkat çekiyoruz. Olağanüstü Meclis yapmak için ısrarlı talebiniz ve Meclis gecesi beş meclis üyesinin gözaltına alınması konusunda Mersin ve Akdeniz halkında çok ciddi infial ve şüphe yaratmıştır. Sokakta herkeste bu durumun bir tesadüf olamayacağı kanaati oluşmuştur. Sayın Başkan, oluşan bu şüphe konusunda bu saate kadar bir açıklama da yapmadınız. Sizden beklenen 'Madem böyle bir kuşlu oluştu bu Meclis'i yapmaktan vazgeçtim' deyin diye son dakikaya kadar bekledik. Bütün bunlar yaşanırken sizinle görüşmek istedik, ancak bizlere randevu dahi vermediniz. Ne yazık ki hâlâ bu Meclis'i yapma ısrarınızın olmasını üzülerek izliyoruz."

Konuştuğum HDP Meclis Üyesi ve aynı zamanda avukat olan Özgür Çağlar, süreçle ilgili olarak Belediye Başkanı'nın daha önce de Gaziantep ve Diyarbakır'ın kardeş şehir olması teklifine Diyarbakır'a kayyım atandığı gerekçesiyle itiraz ettiklerini, bunun yarattığı rahatsızlık nedeniyle Belediye Başkanı'nın Meclis toplantısında "PKK terör örgütü müdür değil midir" tartışması açarak oylama yapmaya çalıştığını, Belediye Meclisi toplantısının bu gündemi olamayacağını belirterek bu kurguya katılmadıklarını ifade ederek, bu olaydan hareketle arkadaşlarının şu an emniyette "terör örgütü propagandası" iddiasıyla ifade verdiğini söyledi.

Peki sonuç?

Beş HDP’li Belediye Meclisi üyesi gözaltındayken Akdeniz Belediye Meclisi bugün (29 Temmuz Cuma) olağanüstü toplandı ve muhalefetin itiraz ettiği teklifler, muhalefetin yokluğunda oylanarak kabul edildi. Akdeniz Cumhuriyet Başsavcılığı ve Akdeniz emniyeti "oylama ayarlı gözaltı operasyonu" tepkilerine henüz bir yanıt vermedi. Verecek bir yanıt bulunmadığından olabilir mi?

Yazarın Diğer Yazıları

A’dan Z’ye sandık güvenliği: Hangi hamleler gelebilir, CHP ne kadar hazır, İstanbul'a özel takip için ne planlandı?

2012 yılından bu yana seçim eğitimlerinin her kademesinde çalışan Özcan Baripoğlu, oy kullanacak seçmenin kullandığı oyun şeffaf ve doğru bir şekilde sandığa yansıması için kritik noktaları paylaştı

Gökhan Zan: TİP’in raporu hukuken geçersiz; yedi sülaleme yetecek param var

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın danışmanı Mehmet Güzel’in de adı geçiyordu kayıtlarda. Savcılık bakalım Güzel’in de ifadesine başvuracak mı?

“Ölmek, yaşamaktan daha merhametli Gazze’de"

Filistinli çocuklar ellerine isimlerini yazıyormuş ölürse kim olduğu bilinsin diye. Uzuv kaybı yaşayan çok çocuk varmış. Şu ana kadar hayatını kaybeden çocuk sayısı 15 bine yakın…