29 Aralık 2019

Eskiz'den yeni albüm öncesi 'kopan fırtına'

Beatles hayranı bu coşkulu üçlü yeni yıla sayılı günler kala 'Fırtınalar Koparken' adlı single'ını yayınlıyor

Eskiz'in 2020'de çıkaracağı albüm öncesinde yayınladığı single'ı 'Fırtınalar Koparken' yeni albüm hakkında dinleyiciye ipuçları veren bir çalışma olmuş.

Grubun temeli aslında Taksim'deki alternatif rock mabedi Bronx'un Bronx olduğu döneme, yani 2000'lerin ikinci yarısına dayanıyor. O zamanlar çaldıkları cover'larla Bronx'u inleten grup 2010'ların başında başka platformlarda da tabiri caizse sahneyi yıkarak dinleyiciye farklı bir deneyim yaşatıyordu.

Grup ilk kayıtlarını 2014 yılında 'Kimsenin Ruhu Duymaz' adlı albümde birleştirdi. Ancak adlarını asıl 2015 yılında yayınladıkları 'Türkçe Sözlü Ağır Müzik' ile geniş kitlelere duyurmaya başladılar. Özellikle 'Patron' şarkısı birçok kişi tarafından çok beğenildi.

Üretkenliklerinden bir adım geri atmayan grup 2016 yılında da 'Sallan Yuvarlan' albümünü çıkardı.

Rock'n roll'un tabanıyla pschyedelic müziği harmanladıkları albüm alternatif tarafın en üst sıralarına tırmanmalarını sağladı. Gitar ve vokallerde Deniz Ağan, bas gitar ve synthesizer'da Can Tunaboylu ve davulda Uygar Çetiner'den oluşan Eskiz, 2017 yılında yayınladıkları 'Beterin Beteri Var' LP'siyle kendini iyice ispatladı.

Beatles hayranı bu coşkulu üçlü yeni yıla sayılı günler kala 'Fırtınalar Koparken' adlı single'ını yayınlıyor. Grubun 2020'de çıkaracağı albümünün müjdeleyicisi olan şarkı, Eskiz'in bildiğimiz enerjisine enerji katarak yükselişe devam ettiğinin bir kanıtı. Bol Rocky göndermeli klipiyle yine canlı izlemek için can atmamıza sebep olan 'Fırtınalar Koparken'i oturarak dinlemenin pek imkânı yok.

Yeni albümün heyecanını şimdiden hissettiren şarkı 2020'de neyle karşılaşacağımıza dair de bir ipucu niteliğinde.

Eskiz'le 3'te 3

  • Albüm öncesi 'Fırtınalar Koparken'i yayınlamanızın özel bir sebebi var mı?

Çok özel bir sebebi yok. Bir önceki albümümüz 'Beterin Beteri Var'ı hiç işaret vermeden, herhangi bir single veya klip olmaksızın bir anda çıkarıvermiştik ve çok hızlı tükendiğini gördük. Geçen zaman içinde single formatının daha da önem kazandığını düşünüyoruz. Biz de bu kez birkaç şarkıyı albüm çıkmadan yayınlamaya karar verdik, klipleriyle birlikte. 'Mümkün Değil' eski ve yeni işlerimiz arasında bir köprü görevi gördü. 'Fırtınalar Koparken' ise ilginç bir şarkı, net bir tarzı yok ve her türün dinleyicisinin ilgisini çekti. Daha çok insana ulaştık. Albüm çıkmadan 'Vahşi Büyü' isimli bir parça daha yayınlayacağız.

  • Sizin için, “Türkçe sözlü temiz gürültü” diye bir yorum okudum. Buna katılır mısınız?

Gürültü, genelde insanın yabancı olduğu ve tanımlayamadığı sese deniyor ama gürültünün içinde bir estetik bulup onu duyabilmek her zaman heyecan vericidir. Rock'n Roll biraz da böyle bir şey. Biz de bunun Türkçe'sini yapıyoruz.

  • Yeni albümde bizi neler bekliyor?

Yeni albüm önceki işlerimize pek benzemiyor. Nasıl hissettireceğini henüz tahmin edemediğimiz yeni şeyler denedik ve dinlediğimiz birçok tarzı kendi stilimizin içinde erittik. Albümün prodüktörlüğünü Alp Ersönmez üstlendi ve bu da bizim için oldukça ufuk açıcı, yepyeni bir deneyimdi. Kendimizi yeniden bulmamıza çok yardımcı oldu. Ve tabii hem üretim, hem de kayıt süresince Yasemin Özler bizimleydi. 'Fırtınalar Koparken'de duyduğunuz vokal ve klavyeler kendisine ait. İyi bir takım olduk ve albüm içimize sinene kadar her yolu denedik. Sizleri sıkı bir kayıt bekliyor.

Yazarın Diğer Yazıları

Ve 'perde'!

Ankaralı indie grubu 'Perdenin Ardındakiler' çok sevilen single’larının ardından ilk EP’si 'Düşüş' ile dinleyici karşısında

Kırkbinsinek: Elli yıl öncesinden gelen sesler

Kırkbinsinek, gerek dünyada gerek de Türkiye'de elli yıl önce yapılan müziği ayaklarımızın önüne getiriyor ve bunu yaparken de şimdinin zamanının ruhunu göz ardı etmiyor

Uzun bir aradan sonra yeniden Şirin Soysal

Kendine has tarzıyla Türkiye müzik piyasasında önemli bir yere sahip Şirin Soysal'ın yeni EP'si 'Melatonin' yayınlandı