Akustik 24

Zeynep Bakşi Karatağ oyuncu Fırat Çelik'le Neşet Ertaş türküsünde buluşmasını anlattı: Bir gün 'Güzel Günler Göreceğiz' videosu düştü önüme...

"Geleneksel müziğimizin olduğu gibi korunmasını isteyen bir kesim de var"

18 Eylül 2020 17:57

Türküleri güncel soundlarla yorumlayan Zeynep Bakşi Karatağ, Neşet Ertaş eserlerinden oluşan üçleme projesiyle buluştuğu oyuncu Fırat Çelik’le beraber Akustik24’te Ayşen Güven’e konuk oldu.

İkilinin, geçen haftanın en çok dinlenenleri arasındaki “Niye Çattın Kaşlarını” yorumuna Fırat Çelik’in yeğeni de dansıyla eşlik etmişti.

Karantina döneminde dansçı olan yeğeni ile birlikte çektiği dans videolarıyla dikkat çeken ve çok beğeni alan Fırat Çelik Fransa’dan katıldığı yayınımızdan yaşadığı internet problemi nedeniyle erken ayrıldı.

Yayın öncesinde Zeynep Bakşi Karatağ’ın projeyi anlattığı mesajla ilk adımın atıldığını anlatan Fırat Çelik, “Ondan sonra Zeynep diye her şeyi araştırmaya başladım. Ardından telefonda konuştuk, sonra şarkı yollandı ve tabii ki dinler dinlemez kabul ettim çünkü muhteşem bir projeydi. Çok fazla düşünmedim, her zaman kalbimi dinleyerek bir işi yapıyorum. Yine aynı şeyi yaptım ve o yüzden çok hızlı ilerledi her şey” dedi.

Ülkelerinden uzakta olan iki sanatçı Dersimliyken nasıl yan yana geldiklerini Zeynep Bakşi Karatağ “öyle planlanmış bir süreç değildi aslında” diye anlattı.

"Fırat çok güzel türkü söyler dedim"

Eşi Murat Karatağ ile müzikal çalışmalarını sürdüren Zeynep Bakşi Karatağ, pandemi döneminde bol bol müzik yaparak, kayıtlar alarak pek çok çalışma biriktirdiklerini ve bu projenin de aynı dönemde gündeme geldiğini söyledi ve ekledi: “Tesadüfen bunlardan üçü de Neşet Ertaş eseriydi, üçünün de düete çok müsait ruhu vardı. Biz acaba düet mi yapsak bu üç farklı Neşet Ertaş türküsünü üç farklı isimle diye düşündük. Kimler olabilir diye düşünürken sosyal medyada Fırat'ın bir videosu düştü önüme. “Güzel Günler Göreceğiz” şarkısını söylemişti; çok tatlı, çok pozitif bir hali vardı. O videoyu görünce kafamda ampül yandı ve sayfalarını taramaya başladım diğer videolarını da gördüm. Sonra “Fırat çok güzel türkü söyler” dedim ve ona ulaşmaya karar verdim”. Geri dönüşlerden çok mutlu olduğunu anlatan Fırat Çelik de “Her yorumu okuyunca o kadar mutlu oluyorum ki tepkiler muazzam ötesi. Çok mutluyuz hakikaten” diye de vurguladı. Diğer iki türkünün hangileri olduğunu söylemeyen Zeynep Bakşi Karatağ “onlar süpriz olsun” derken diğer düetin REDD grubundan Doğan Duru ile olacağını ise ilk kez Akustik24’te paylaştı.

"Bambaşka bir nesil var..."

Türkülerin daha modern ele alınışlarının eskiden büyük eleştirilerle karşılaştığını hatırlattığımız Zeynep Bakşi Karatağ, “Bir kırılma var, eskisi kadar sert bakılmıyor bu konuya ama hala geleneksel müziğimizin olduğu gibi korunmasını isteyen bir kesim de var. Hatta bunun yaş aralığı genç kesimden tut da ileri yaşlara kadar uzanıyor. Her müzisyen kendi müzik yolculuğunda ilerlerken kendi tarzını oluşturabilme adına haliyle kendi müzikal anlayışı ve doğrularına göre hareket edip, ona göre üretimler yapıyor. Bu bizim için de geçerli. Biz türkülerin biraz daha modern bir altyapı ve çağdaş bir yorumlama ile de, 'de'yi tırnak içine alıyorum, günümüze taşınması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bambaşka bir nesil var, bu nesle çağımızdan dokunuşlar yaparak türküleri tanıtmanın daha hızlı bir yolu olduğunu düşünüyorum. Bunun yanı sıra eserin dokusunu bozmadan kendi ruhumuzdan da bir renk katmak istiyoruz. Bunun da hayatın her alanında olduğu gibi sanatta da ve bunun paralelinde de müzikte de yenilikçi olmanın bir zenginlik olduğu kanısındayım” dedi.

Salgınla beraber müzik sektörünün aldığı yara konusunda ise Zeynep Bakşi Karatağ, “Burayla kıyasladığım zaman durum daha çok üzüyor beni. Almanya'da Sanatçılar Sosyal Kasası diye bir kurum var mesela, sanatçılar buraya kayıtlılar ve sağlıkla emeklilik sigortaları bu kurumdan ödeniyor. Almanya devleti sanatçısını böyle bir korumaya alıyor ve pandemi döneminde başvuran her sanatçıya 9000 Euro'ya kadar bir kereye mahsus bir yardım yapıldı mesela. bu çok müthiş bir yardım. Maalesef ülkemizdeki durumla kıyasladığımız zaman içler acısı bir durum” diyerek üzüntüsünü anlattı.

Zeynep Bakşi Karatağ ve Fırat Çelik’in “Niye Çattın Kaşlarını” düeti tüm dijital platformda ve bu çalışmaya dair ilk röportajları ise Akustik 24’te. İster izleyin ister dinleyin!