Haberler

Ulusal Programlama Yarışması genç bilgisayar mühendislerini bir araya getirdi

16 Eylül 2019 19:18

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), ICPC Foundation ve Birebir Eğitim Vakfının bir projesi olan inzva işbirliği ile düzenlenen TPC 2019 (Turkish Programming Contest); 12-15 Eylül 2019 tarihleri arasında İstanbul Beykoz Kundura’da düzenlendi.

Ülkede programcılığın önemine dair farkındalığın artması adına büyük önem taşıyan yarışma, Türkiye’nin dört bir yanındaki 14 üniversiteden 18’i kadın 152 öğrencinin katılımıyla gerçekleşti.

Katılımın tamamen ücretsiz olduğu yarışmanın amacı, bilgisayar mühendisliği okuyan öğrencilerin takım çalışması ve algoritma bilgisini geliştirmek ve Türkiye’yi dünya çapındaki yarışmalara hazırlamak.

En başarılı takımlar Türkiye’yi temsil edecek

TPC’ye katılarak ilk 10’da yer alan takımlar Birebir Eğitim Vakfı sponsorluğunda bu yıl Bükreş’te gerçekleşecek olan Güneydoğu Avrupa Bölgesel Yarışması’na (SEERC) katılmaya hak kazandı. SEERC’te başarılı olan takımlar ise dünyanın en prestijli algoritma programlama yarışması olarak kabul edilen ICPC’nin Dünya Finallerine katılma hakkı kazanacak.

Hedef dünya finalini İstanbul'a taşımak

Türkiye'deki bilgisayar mühendisleri topluluğunu kurarak onların sesi olmak isteyen inzva’nın kurucularından Utku Yavuz, başarıyla tamamlanan Ulusal Programlama Yarışması’nın Türkiye’nin gelecek vaadeden bilgisayar ve yazılım mühendisleri için önemli bir fırsat sunduğunu belirterek Birebir Eğitim Vakfı’nın desteğiyle algoritma üzerine kamplar ve çeşitli çalışmalar düzenlediklerini aktardı. Beykoz Kundura’da gençlerin birlikte çalışma ve koordinasyon yeteneklerini güçlendirecek bir ortamda iş ve akademi dünyası ağına ulaşabilecek adımları atmalarına yardımcı olduklarının altını çizen Yavuz, algoritmik, analitik ve üretken düşünmeyi teşvik etmeyi sürdüreceklerini açıkladı. ICPC ile yapılan işbirliği protokolünün de gelecek adına son derece önemli olduğunu vurgulayan Yavuz, yazılım dünyası ekosisteminin ülkemizdeki gelişimi için işbirliğinin yeni kapılar anlamına geldiğini ve uzun vadede hedeflerinin ICPC Dünya Finallerini İstanbul’a getirmek olduğunu belirtti.

Bayrak Boğaziçi Üniversitesi'ne devredildi

Yarışmanın bu yılki ayağına destek veren Orta Doğu Teknik Üniversitesi, 2020’de yapılacak
Ulusal Programlama Yarışması bayrağını, ilk 10’da 5 ayrı takımla yer alan Boğaziçi Üniversitesi’ne devretti. Kapanış konuşmasını Yıldırım Holding CEO’su Yüksel Yıldırım’ın yaptığı Ulusal Programlama Yarışması’nın bayrağı 2020’deki yarışma için ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tolga Can tarafından, Boğaziçi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tuna Tuğcu’ya verdi.


İlk 10'a giren ve Bükreş'teki bölge yarışmasına gitmeye hak kazanan takımlar şöyle:

1. Trie Hard (Boğaziçi Üniversitesi)
2. Here for Meal (Boğaziçi Üniversitesi)
3. Symphony of Coding (TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi)
4. Send Nodes (Boğaziçi Üniversitesi)
5. Unagi (Bilkent Üniversitesi )
6. Güçlü (İstanbul Teknik Üniversitesi)
7. Ship Shipping Ship Shipping Shipping Ships (İstanbul Teknik Üniversitesi)
8. Redshifted (Boğaziçi Üniversitesi)
9. ITUbitak (İstanbul Teknik Üniversitesi)
10. Etliekmek (Boğaziçi Üniversitesi)