Ne Oluyor?

"Türkiye hukuku AİHM kararını yok sayıyor; Osman Kavala AKP iktidarının siyasi rehinesidir"

Aydın Engin ve Murat Sabuncu, Şirin Payzın'a yorumladı

24 Aralık 2019 14:20

Gezi Parkı eylemleri hakkında 784 gündür tutuklu bulunan Osman Kavala ve 15 sanığın yargılandığı davanın 4. duruşması bugün Silivri'de İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada, savcının, Kavala'nın tutukluluğunun devam etmesi yönündeki mütalaasının ardından ara kararını açıklayan mahkeme, tutukluluğa devam kararı verdi.

Aydın Engin ve Murat Sabuncu, Osman Kavala için tutukluluğa devam kararını Şirin Payzın'a yorumladı.  

"Hukuki bir karar değil, siyasi bir karardır"

Aydın Engin, bugüne kadar yapılan bütün duruşmaları yerinde takip ettiğini belirterek "Bu işin bir yanı siyasal magazine dönüştü. Biz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarının, Türkiye yargısında üretilen kararların hepsinin üzerinde olduğuna ve buna uymak gerektiğine devlet olarak imza koymuş bir ülkeyiz. Bugün öğrendik ki AKP yargısı için AİHM kararları bağlayıcı değildir. Çünkü bu hukuki bir karar değil, siyasi bir karardır. Avrupa da davaya siyasal açıdan bakmak zorunda" diye konuştu. 

Mahkeme heyetinin kararlarının hukukla açıklanamacağını vurgulayan Engin, "Ortada yargı ve hukuk yok; siyasi kararlar var. Osman Kavala, AKP iktidarının siyasi rehinesidir" dedi. 

"Tahliyeyi isteyen, hukuk isteyenler sürüldüğü bir noktaya gelmiş durumda"

Murat Sabuncu da AİHM'nin aldığı tahliye kararını hatırlatarak, "Türkiye geçmişte Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararların tanınmadığını gördü. Şimdi Türkiye Adalet ve Hukuk'u bir üst aşamaya geçti. 'AİHM kararlarını tanımıyorum' diyor" şeklinde konuştu. 

Osman Kavala için tahliye isteyen mahkeme başkanının davadan alındığı örneğini veren Sabuncu, "Tahliyeyi, hukuku isteyenlerin sürüldüğü bir noktaya gelmiş durumdayız. Birinci derece mahkemelerin kendisini herkesin üzerinde gördüğü çünkü arkasını siyasete dayayanların yükseldiği bir sistemden bahsediyoruz" dedi. 

TIKLAYIN: Mahkeme, AİHM kararına rağmen Osman Kavala'nın tutukluluğunun devamına karar verdi