Ne Oluyor?

"Ters kelepçeyi kadınların katillerine değil, 'kadınlar öldürülmesin' diyenlere taktılar"

10 Aralık 2019 14:10

Dünyada dans ediyorlar, Türkiye’de gözaltına alınıyorlar. Şilili kadınların danslı protestosu 'Las Tesis'i İstanbul’a taşıyan Kadın Meclisleri'nden Fidan Ataselim, ‘Eşitlik, Adalet Kadın Platformu’ndan Gülseren Onanç, Şirin Payzın’a anlattı.

İstanbul Kadıköy'de Las Tesis performansı sırasında gözaltına alınan Fidan Ataselim, ters kelepçe takılarak gözaltına alındığını vurgulayarak, "Kadın katillerine değil 'Kadınlar öldürülmesin' diyen bizlere teres kelepçe takıyorlar.  Bu kadar mı tehlikeli görüyorlar bizi? Kadınlar devletten çok, hakları için mücadele eden kadınlara güveniyor" dedi.

Ataselim, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Las Tesis hareketine katılan kadınlar için "İnsanları kutuplaştırmaya çalışıyorlar" sözlerine ilişkin "Asıl bu açıklamalarla kadınları kutuplaştırmaya çalışıyorlar. Kadınlar birbirine düşmanlamaşyacak. Biz yaşam hakkımız için bir aradayız. Bir sonraki eyleme Soylu'nun eşini de bekliyoruz" diye konuştu.

Gülseren Onanç da bu tür açıklamaların kadına şiddeti ve kadın cinayetlerini muğlaklaştırdığını söyleyerek Las Tesis performansına katılan kadınların gözaltına alınmasına ilişkin konuştu. Onanç, "Sistem talebe karşılık vermiyor, baskıyı artırıyorlar. Bu tür tutumlar, zaten bozuk olan sistemi tümden bozar. Baskı arttıkça direnç de artar" ifadelerini kullandı. 

Kadın hareketlerinin demokrasi için önemli bir hareket olduğunu ve Türkiye'de kamusal alanda kendi taleplerini dillendiren başka grup kalmadığını dile getiren Onanç, "Toplum, kadın hareketine minnet borçlu" dedi.