Videoröportaj

"Suriyelileri 'taşıma' planı bütün aileleri bölecek; çözüm yolları kapandı"

24 Temmuz 2019 12:35

İstanbul Valiliği'nin 22 Temmuz'da yaptığı açıklamada, İstanbul'da yaşayan ancak kimlik kaydı başka şehirde yapılmış olan Suriyeli sığınmacıların, şehri 20 Ağustos tarihine kadar terk etmesi istenmişti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, bugün yaptığı açıklamada, Suriyeli sığınmacıların kimlik kayıtlarının olduğu şehirde bulunmaları gerektiğini söyledi ve "Gitmiyorum derseler de gidecekler" dedi.

Suriyeli sığınmacı kadınların da aralarında bulunduğu birçok gruba yönelik sosyal sorumluluk projeleri yürüten Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV) ile bu konuda yaşanan son gelişmeleri görüştük. KADAV danışanlarından alınan bilgiye göre İstanbul'da kimlik kaydı olmayan göçmenler işe gitmek için olsa bile evlerini terk etmekten korkuyor. Öte yandan iş verenler de göçmenleri çalıştırmaktan çekindikleri için bir çok ailenin gelir kaynağı kesilmiş durumda. Suriyeliler gidecek bir yerleri olmadan, işsiz, evlerine sıkışmış, tedirginler. 

KADAV gönüllüsü Nurten Demirbaş Çelik, sığınmacıların kimlik kayıtlarının bulunduğu şehirlere gönderilmelerinin aileleri böleceğini söyledi ve "Altı ay öncesine kadar biz şunu diyebiliyorduk, 'İl Göç'e gidin ve aile birleşimi isteyin.' Ama artık bunu söyleyemiyoruz çünkü biliyoruz ki yapılmıyor böyle bir şey. Bütün yollar kapandı" dedi.

Gönüllü Özgül Kapdan da, Suriyelilere kimlik kayıtlarının olduğu şehre geri gittiklerinde yeni bir hayat kurmak için sunulan bir destek olmadığını belirtti. Göçmenlerin ülkelerine gitmelerini talep etmeden önce savaşın bitirilmesi gerektiğini söyleyen Kapdan, "Bunlar yapılmadan göndermek bir halkı ikinci kere zorla yerinden etmektir. Türkiye'nin içinde bir yerden bir yere göndermek de aynı anlama geliyor" diye konuştu.