Haberler

Suriyeli gençler hem fotoğraf çektiler hem hikâyelerini yazdılar

'Gençlerin Gözünden Suriye Krizi' sergisi açıldı

10 Aralık 2019 20:36

İstanbul, Gaziantep ve Hatay'da yaşayan Suriyeli gençlerin fotoğraflarının ve hikâyelerinin yer aldığı 'Gençlerin Gözünden Suriye Krizi' sergisi İstanbul Beyoğlu'ndaki Divan Brasserie'de açıldı. 

Avrupa Birliği Sivil Koruma ve İnsani Yardım (ECHO) ile ABD Hükümeti’nin sağladığı finansmanla Relief International (RI) tarafından hayata geçirilen sergide, çoğu engelli olan Suriyeli kursiyerlerin çektiği fotoğraflar arasından seçilen 40 adet fotoğraf yer aldı. 

Sergide, 5 gün boyunca temel fotoğrafçılık eğitim alan genç kursiyerleri savaş öncesinde yaşadıkları ortam ve kendileri için manevi değeri olan nesnelerin fotoğraflarına da yer verildi. Fotoğraf altlarında da fotoğrafın hikayesi var.

Kursiyerlerin sertifika takdim töreni sonrasında T24'e konuşan Relief International Türkiye Direktörü Andrea Patterson, serginin amacını, ''Suriye'de savaşın devam ettiğini dünyaya göstermek ve toplumun geniş kesimleri tarafından sesleri duyulmayan engelli mülteci gençlerin sesini duyurmak' sözleriyle açıkladı. 

Sergide duygusal anlar yaşandığını belirten Paterson, "İnsanların duygularına hitap eden fotoğraf ve hikâyeler vardı. Gördüğümüz kadarıyla insanların bu konuya şefkât ve sevgiyle yaklaşmasına imkân sağladı diyebiliriz" dedi. 

Halep'te giydiği kıyafetin fotoğrafını çeken bir kursiyer anısını "Bu elbisemi çok seviyordum küçükken. Şimdi onu kardeşim giyiyor" ifadeleriyle anlattı. 

Gittiği bir parkta hacca giden insanların fotoğrafını çeken başka bir kursiyer de, "O anı fotoğraf çekmek için değerli buldum ve çektim. Bu fotoğrafı çektiğim için çok memnunum" dedi. 

Savaş öncesi yaşadığı şehir olan Halep'te annesinin kendisine verdiği paraların fotoğrafını çeken başka bir Suriyeli genç de "Bu paraları sakladım çünkü bana Halep'i hatırlatıyor. Orası çok güzel bir yer. O yüzden paraları görünce bir yandan üzülüyorum. Paralara baktıkça Halep'i görmüş gibi hissediyorum" ifadelerini kullandı. 

Sergi, 11 Aralık 2019 tarihine kadar ziyarete açık olacak.