Haberler

Sinpaş inşaat sahasından gelen görüntüler "inşaat durduruldu" diyen Marmaris Belediyesi'ni doğrulamadı

"Bir kentin “mahkeme kararı uygulansın” çığlığını kısmaya çalışmak, tüm sorumluların utancıdır"

19 Ağustos 2022 17:28

T24 Video Haber

Muğla’nın Marmaris ilçesinde Kızılbük Koyu’nda başlatılan ve sonrasında Sinpaş GYO’ya satılan otel-devremülk projesine ilişkin mahkeme, "ÇED raporu gerekli değildir" kararını iptal etmişti. Marmaris Belediyesi, karar sonrası 9 Ağustos tarihinde inşaat faaliyetlerinin durdurulduğunu açıkladı. Marmaris Kent Konseyi ise bu süreçte inşaatın devam ettiğine dair görüntüleri paylaşarak; "Bir kentin “mahkeme kararı uygulansın” çığlığını kısmaya çalışmak, elde ettiği bilgi ve belgeleri yeniden yeniden sunmaya zorlamak ve gereğini yapmamak olsa olsa tüm sorumluların utancıdır" dedi.

Marmaris Kent Konseyi, Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi, Marmaris MUCEP Meclisi, inşaatın mahkeme kararı ve mühürleme işlemi olmasına rağmen çalışmaya devam etmesi sonrası nöbet başlattı. Marmaris Belediyesi ise "Belediyemizce ivedilikle taşınmaza gidilerek ilgili yasal mevzuat uyarınca o andaki inşaat durumu tespit edilmiş, 3194 sayılı İmar Kanunu 32. maddesi uyarınca yapı tatil zaptı tanzim edilerek inşaat durdurulmuş ve faaliyete son verilmiştir. İnşaat alanında bulunan çalışanlar alan dışına çıkartılmıştır" açıklaması yaptı. Ancak Sinpaş inşaat alanında dün gece çekilen görüntüler Marmaris Belediyesi'ni açıklamasını teyit etmedi. 

Marmaris Kent Konseyi’nin avukatı Arzu Alper, yaptığı açıklamada; “Hukuksuz bir süreç gidiyor. Şirketin mahkeme ve mühürleme işlemi sonrası faaliyetine devam ettiği gün gün ortada. Videolar, fotoğraflar her şey gün yüzünde. Bunu söyledik diye, buna tepki gösterdik diye arkadaşlarımız gözaltına alındı. Biz konu hakkında suç duyurusunda bulunduk. Mücadelemiz devam edecek. Doğamızı koruyacağız. Bu hukuksuzluğu yeneceğiz” dedi.

Marmaris Kent Konseyi'nin bugün yaptığı basın açıklamasında şunlar aktarıldı:

"Dün basına yansıdığı biçimiyle Marmaris Belediye Başkanlığı ve Sinpaş/Kızılbük GYO tarafından İçmeler/Kızılbük’te yer alan inşaatta tüm faaliyetlerin durduğu, aksi bilgilendirmelerin kamuoyunu yanıltıcı nitelikte olduğu bilgisi paylaşılmıştı.

Mücadelemizin her aşamasında bilgi ve belge olmadan hiçbir paylaşım yapmadık. Dün farklı noktalardan elde ettiğimiz inşaat faaliyeti görüntüleriyle, duygusal yakınlık içerisindeki belediye ile firmanın yanıltıcı beyanlarda bulunmayı alışkanlık haline getirdiğini bir kez daha görmüş olduk. Firmanın yanıltıcı açıklamalarını parasal çıkarı olması nedeniyle anlamak mümkün ancak kamusal görev yapan Marmaris Belediyesi’nin gerçekleri görmemek için yukarıya bakmasını, hakikatı tahrif etmesini kamu vicdanında affetmek mümkün değil. Belediyeyi bugün verdiğimiz dilekçede yer aldığı gibi yapı tatil tutanağını yasalara uygun biçimde düzenlemeye, mahkeme kararının uygulanmasındaki yasal sorumluluğunun hakkını vermeye davet ediyoruz. Yapı tatil tutanağının mevcut ruhsat sayısı kadar yani 16 adet düzenlenmesi gerekirken firmanın itiraz etmesi halinde iptal edilmesinin önünü açacak şekilde yasalara aykırı biçimde 1 adet düzenlenmiştir.

Basına yansıyan açıklamaların aksine inşaat mühürleme işlemi şuana kadar durmamıştır. Bu gerçeğe karşın ne belediye ne de kolluk kuvvetleri bir tek tutanak tutmamıştır.

Ruhsat resimlerinden açıkça görüleceği üzere evraklar yasa ve mevzuata aykırı biçimde düzenlenmiştir. İsim ve Tadilat adı altında yasalara aykırı biçimde yapıların vasıfları değişmiş, 555 odalı otel ruhsatı (ek 57/B) 555 mesken ve 1 adet otel ruhsatına dönüşüvermiş, metrekaresi 46.000’den, 117.000 metrekareye çıkarılmıştır (ek-17/B). Yine 04.01.2022 tarihli isim değişikliği ruhsatında ise (ek-1) inşaat alanının bu kez 122.000 metrekareye çıkarıldığını görüyoruz. Ruhsatlardaki bu durum ile belediyenin firmanın kaçak çalışmasını görmezden gelmesi anlaşılır olmaktadır.

Bir kentin “mahkeme kararı uygulansın” çığlığını kısmaya çalışmak, elde ettiği bilgi ve belgeleri yeniden yeniden sunmaya zorlamak ve gereğini yapmamak olsa olsa tüm sorumluların utancıdır."

TIKLAYIN | Kızılbük'te Sinpaş'a direnen yaşam savunucuları yeni nöbet alanına geçti: "Milli parkın işgal edildiği yeni bir kapı yaptılar; onu da kaldıracağız!"

TIKLAYIN | Marmaris Kent Konseyi: Marmaris Milli Parkı'nın anahtarını Şinpaş'tan alın!

TIKLAYIN | Mahkemenin inşaatı mühürlemesine rağmen Sinpaş Marmaris'teki projesine devam ediyor; nöbet eyleminde yaşam alanı savunucuları gözaltına alındı

TIKLAYIN | Sinpaş, mahkemenin ‘dur’ demesine rağmen inşaata devam ediyor

TIKLAYIN | Mahkeme, Sinpaş'ın Kızılbük projesine dair verilen 'ÇED gerekli değildir' kararını iptal etti

TIKLAYIN | Marmaris Kent Konseyi'nden Şinpaş'ın Kızılbük'teki inşaatı önünde protesto: "Tüm derdimiz kanunların uygulanması"

TIKLAYIN | “Sinpaş/Kızılbük inşaatı için dinamit kullanılıyor, hafriyat denize boşaltılıyor ama hiçbir kurum ‘dur’ diyemiyor”