Akustik 24

‘Sevgili Arsız Ölüm-Dirmit' oyunu sahnede: “Latife Tekin romanında öyle bir dil kuruyor ki o insanlara acımıyoruz”

Oyuncu Nezaket Erden, Ayşen Güven’in sorularını yanıtladı

05 Şubat 2021 18:04

Tiyatro Hemhal’in kurucularından Nezaket Erden, Akustik24’te, Ayşen Güven’in sorularını yanıtladı.

Latife Tekin’in Sevgili Arsız Ölüm romanını yüksek lisans bitirme projesi olarak hazırladıktan sonra izleyiciyle buluşturan ve salgın öncesinde oyunuyla büyük ilgi gören Nezaket Erden’le oyunculuk hikâyesini ve romanın uyarlanma sürecini, tiyatrolarının yolculuğunu, Dirmit kızla kendi hikayesinin benzerliklerini konuştuk.

Taşradan büyük şehre göç eden orta-alt sınıf bir ailede hayalleriyle yaşamaya çalışan genç bir kadın üzerinden anlatılan hikâye, ülkedeki pek çok kadının hayatından izler taşıyor.

Köyden şehre göç eden kalabalık bir ailenin şehirle mücadelesini, ailenin en küçük kızı Dirmit'in gözünden dinliyoruz.

Sıkıştıkları tek odalı evde, şehre tutunma mücadelesinde hepsi kendilerince bir yol tutturuyor. Dirmit kız ise durmak bilmeyen merakı ve direnme gücü sayesinde karşısına çıkan zorluklarla baş etmenin türlü yollarını buluyor. Onu şehirden korumaya çalışan annesi Atiye, babası Huvat ve abileri Dirmit'in türlü yollarından huylanıyor, ona adet ve geleneklerin rehberliğinde türlü engeller koyuyorlar. Ama Dirmit durur mu, durmuyor!

Romanla kurduğu hikayenin Latife Tekin’in bakış açısıyla ilgili olduğunu anlatan Nezaket Erden, “Romanında öyle bir dil kuruyor ki o insanlara acımıyoruz. Dışarıdan değil içeriden anlatıyor” diyor.


Akustik24 yayında ister izleyin ister dinleyin!



KÜNYE:
Yazan: Latife Tekin
Uyarlayan- Yöneten: Hakan Emre Ünal
Uyarlayan- Oynayan: Nezaket Erden
Proje Danışmanı: Zeynep Günsur Yüceil
Afiş Tasarım: Kardelen Akça