Akustik 24

Senaryo Stüdyosu çevrimiçi erişime açıldı: 'Otosansür aynı zamanda bir anlatım biçimini de geliştirir; aslolan hikâye anlatmak"

Akustik24’te Ayşen Güven’e bu hafta Levent Kazak ve Kemal Gökhan Gürses konuk oldu.

26 Şubat 2021 18:11

Barış Pirhasan ve Levent Kazak tarafından 2004 yılında kurulan bir üretim, gelişim ve paylaşım platformu olan Senaryo Stüdyosu, 17 yıl aradan sonra online erişime açıldı.

Bu gelişmeyi Levent Kazak ve Senaryo Stüdyosu’nun atölye yürütücülerinden Kemal Gökhan Gürses birlikte anlattı.

Senaryo Stüdyosu'nun hoca ve danışman kadrosunda Barış Pirhasan, Ebru Nihan Celkan, Ezel Akay, Ercan Mehmet Erdem, Elif Çongur, Mehmet Ergen, Ayşenil Şamlıoğlu, Mahir Ünsal Eriş, Yiğit Güralp, Firuze Engin, Irmak Zileli, Hüseyin Kuzu, Ender Akay, Bertan Rona, Melisa Üneri, Mehmet Kurtuluş, Ümit Çırak, Selcan Özgür, Nida Dinçtürk, Cansın Dugan, Deniz Göktaş, Kadir Kurtuluş, Ümit Alan, Onur Orhan, Zeynep Güzel, Devrim Kunter, Levent Kazak ve Kemal Gökhan Gürses var. 

Sponsorlu ya da ücretsiz atölyelerde eğitim çalışmaları, senaryo yazma pratikleri ile öncelikli amaç ürün ortaya çıkarmak. Podcast yoluyla hikaye anlatıcılığı da atölye kapsamında yer alacak.

“Aslolan hikaye anlatmak” diyen Levent Kazak, “Oyunlar her ne kadar edebiyat alanına girse de senaryo bitmemiş bir şeydir ve edebiyat alanına girmiyor. Ama bizim için bütün hikaye anlatma biçimleri birbirlerine benziyorlar. Ve geçirgenler. Her birini her birine dönüştürebiliyorsunuz. Romandan bir podcast serisi yaratabiliyorsunuz yine romandan biz dizi yaratabiliyorsunuz diziyi filme dönüştürebiliyorsunuz” diye de ekledi.

Senaryo ve mizahın sürekli sansürle sınandığı bu dönemde gerçekleştirdikleri atölye çalışmalarının önemini vurgulayan Kemal Gökhan Gürses de şunları söyledi: “Şimdi ben 12 Eylül darbesini yaşadığımda karikatürcüydüm ve bu dönemi canlı olarak yaşamıştık. İkinci kez yaşıyoruz bunu ve evet böyle dönemlerde otosansür gelişir. Aslolan hikaye anlatmak. Otosansür gizli bir sansür biçimidir sonuçta. Her şeyi bunu temel alarak düşünmeye başlarsın. Anlatılmayacak konuları değil bu konuyu nasıl anlatırım diye düşünmeye başlarsınız. Bizim karikatür, mizah atölyesinde de temelde bu tür zamanlarda insanların düşünme biçimleri üzerine güncel olarak sorular ve yaklaşımlarla birlikte tartışma fırsatı bulacağız.”

Levent Kazak ve Kemal Gökhan Gürses’le Akustik24 yayında. İster izleyin, ister dinleyin!