Akustik 24

Sanatçı Ali Kazma yeni sergisi Avrupalılar’ı anlattı: ‘’Herkesin Avrupa’sı farklı’’

Sanatçı Ali Kazma, Akustik24’te Ayşen Güven'in konuğu

09 Nisan 2021 10:39

İnsan yaşamlarının bireysel ve sosyal yapılarını ya da sanatçının deyimiyle ‘insanla alakalı her şeyi’ konu edinen eserleriyle adını duyduğumuz video sanatçısı Ali Kazma, bu kez 'Avrupalılar' ile bazı sorulara cevaplar arıyor. 2000 yılında New York’tan İstanbul’a kesin dönüş yapan sanatçı kısa film ve reklam projelerinin yanında video çalışmalarıyla da çeşitli uluslararası sanat kurumlarında ve Venedik, İstanbul, Sao Paulo, Curitiba, Selanik, Lyon ve Havana bienallerinde sergilere imza attı. Bu kez bazıları Türkiye’de ilk kez gösterilen 11 video eserden oluşan Avrupalılar’da sanatçı yine yalın bir kelimeyle adlandırdığı seçkisiyle Yeraltı ve Zamancı sergilerinde de olduğu gibi izleyiciye tüm kavramı sorgulatıyor.

Kıraathane/ İstanbul Edebiyat Evi’nde açılan ‘Avrupalılar’ sergisi, sanatçı Ali Kazma’nın Avrupa’da geçirdiği 15 yılda devamlı sorduğu ve cevabı herkese göre değişen birtakım sorular üzerinde anlam buluyor: "Avrupa neresi ve kim Avrupalı?"

Sanatçının Avrupa’da deneyimlediği 'an’lar sorulara dönüşüyor ve Avrupa’yı çeşitli perspektiflerden sorgulamaya başlıyoruz. Sanatçı, Avrupa Birliği projesiyle de karışan kavramlarla alakalı sorduğu soruları şöyle ifade ediyor:

"Avrupa bir coğrafi alan mı yoksa bir kültür mü? Ya da hristiyan kültürünün bir parçası mı? Diğer kültürleri nereye koyuyoruz, mesela Avrupa tarihinde büyük rol oynamış Yahudi kültürü, Endülüs…Türk nerede o zaman? Herkesin Avrupa’sı farklı mı? Avrupa konusu üzerine yeni birkaç açılım yapmak istedim. Avrupalılar bir avrupa portresi."

Bazıları günlük aktiviteleri bazıları da hayatın nadir 'an’larını konu alan kesitlerin ortak noktası olan Avrupa’nın, hatta belki tüm insanlığın sınırlarını araştırıyoruz. Bizi tanık konumunda kabul eden bu sergide insanın kendi dünyasını yaratışına ve bitmeyen bu inşa halinin sınırlarına şahit oluyoruz. İnsanlar, mekanlar, robotlar, laboratuvar, ralli pisti, cam sanatı, dövme yaptıranlar... Çekimlerini Almanya, İsveç, Fransa, İtalya, İsviçre ve İngiltere’de yapan Ali Kazma, geçirdiği 15 sene içerisinde ‘Avrupa’ ekolü hakkında kendisinin de ‘enteresan’ olarak nitelendirdiği birçok 'an’a şahit olmuş. Sanatçının aracı olarak video da, neredeyse bir uzuv haline dönüşerek, izleyiciye bu enteresan inşa halini, belki de Avrupalı olmayan bir gözden aktarma şansı tanıyor.

Sanatçı, kodlanmış anlamları dayatmadan -hatta belki bu anlamları sorgulatarak- bizi kendi bakışına dahil ediyor. Bir yandan tarihin en unutulmak istenen olaylarının yaşandığı, bir yandan da insanın günümüz modern kimliğine kavuşmasında epey rol oynamış Avrupa topraklarının farklı yerlerinden bize kendi Avrupa'sını işaret ediyor.

Ali Kazma’nın sergisine dair incecik notlarla Akustik24 yayında. İster izleyin ister dinleyin!


Ali Kazma’nın 11 video eserden oluşan Avrupalılar sergisi 5 Mart-30 Nisan 2021 tarihleri arasında Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nde ziyaret edilebilir.
Kamera - Kurgu: Mustafa Ünlü