Akustik 24

Redd’den Güneş Duru, Maçka konserini anlattı: Tanınan arkadaşların bu eylemlilik haline devam etmesi gerekirdi, bu olmadı

Redd grubunun gitaristi Güneş Duru, Akustik24'te Ayşen Güven'e konuk oldu

18 Haziran 2021 15:39

“Sahnelerimizi geri istiyoruz” mesajı ile Maçka Parkı’nda konser eylemi gerçekleştiren Redd’in gitaristi Güneş Duru, eylemin amacını, sürdürdükleri çağrıyı, popülizmle ilişkilerini, sözünü sakınmamanın haklı ama zorlu halini ve 'Yersiz Göksüz Zamanlar' albümünün perspektifini Ayşen Güven’e anlattı.

Hem duruşu hem de müziğiyle dikkat çeken rock müzik grubu Redd’in gitaristi Güneş Duru Akustik24’te Ayşen Güven’e Maçka’daki konserleriyle işaret etmek istediklerini anlattı. Sanatçı ayrıca Redd’in politik olmaya bakışını, sözlerini sakınmadıkları için karşılaştıkları sansürü ve sözünü sakınmadığı için bir akademisyen olarak da 'izole edildiğini' ifade etti.

Akustik24 yayında, ister izleyin ister dinleyin!

Tükenen müzik sektörü

1,5 yıl sonra konser vermeyi 'romantize etmediklerini' vurgulayan Güneş Duru, asıl motivasyonlarının müzik sektörünün tükeniyor olmasına dikkat çekmek olduğunu söyledi.

Müzisyenlere aşı çıkmasına bizim yaptığımız eylemin de biraz faydası olmuş olabilir” diyen müzisyen, “Orada bizi dinleyenler de bir çeşit kendi eylemlerini yaptılar” diye ekledi. Bu eylemin tanınan sanatçılarca sürdürülmesini umduklarını ancak bu noktada hayal kırıklığına uğradıklarını söyleyen Güneş Duru, “Basında yer alması ve daha çok konuşulması için tanınan arkadaşların farklı kamusal mekanlarda bu eylemlilik haline devam etmesi gerekirdi” diyerek çağrısını yineledi.

“Virüsü hiçe saydılar” şeklinde hedef gösterilmeleri konusunda ise gitarist, “Özellikle söz konusu basını ciddiye almıyoruz” yorumunu yaptı.

"Meslek birliklerinin birinin başında kayyum var"

Kademeli açılmada müzik sektörünün, müzisyenlerin görmezden gelinmesine tepkilerini bu konserle gösteren Redd, konserlerin yapılamaz kılınmasını ideolojik olarak değerlendirdi. “Meslek birliklerinin birinin başında kayyum var, Candan Erçetin’i ise hiç görmedik” diyen müzisyen, sadece Burhan Şeşen’i işaret ederek, çok çabaladığının altını çizde.

Redd olarak şu dönemde “Söylenmemesi gereken yapılmaması gereken şeylerin pek çoğunu yaptık; maalesef bu bize iyi dönmüyor” diyen Güneş Duru, bir çeşit sansüre uğradıklarını da bu yayında anlatıyor.

Redd olarak çoğunlukla doğru yerde durduklarını bildiklerini de ifade eden Duru, akademisyen kimliğinin de kendi ifadesiyle 'susması gereken yerde susamadığı' için etkilendiğini ve izole edildiğini ifade ediyor.

2019’da ilk şarkılarını yayımladıkları Yersiz Göksüz Zamanlar albümünün bu dönemin ruhuna ne kadar yakın olduğunun konuşulduğu söyleşide Duru, “Kimse kimseyi aramıyor artık, ses bile duymuyoruz; telefonunuz çalmıyor ama sosyal medyada sürekli birileri size 'like' atıyor. Yeryüzüne ve gökyüzüne bile filtrelerin arkasından baktığımız bir süreç yaşıyoruz" dedi.