Haberler

Oyuncu Hasibe Eren cinsel şiddete karşı 'Öyle Değil Böyle' kampanyasında: 'Ne giymişti, saat kaçta neredeydi' gibi sorular muhatabımız değil!

14 Kasım 2019 18:49

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, 'cinsel şiddete maruz kalanları suçlayan, failleri aklayan algı ve pratikleri görünür kılmak, bunlara alternatifler üretmek için' 'Öyle Değil Böyle' kampanyası başlattı. 

Hasibe Eren, Tülin Özen, Ayça Damgacı, Berrak Tüzünataç, Ceren Moray, Esra Dermancıoğlu, Laçin Ceylan, Seyhan Arman'ın da aralarında bulunduğu isimler, cinsel şiddetle ilgili üretilen yanlış inanışlara, bu inanışları besleyen dile ve yaklaşıma 'Öyle Değil Böyle' dedi.

Kampanya lansmanında 'toplumun her kesimi cinsel şiddet konusunda çözümün bir parçası olmaya' çağrıldı. 'Cinsel şiddetin toplumda herkesi ilgilendiren, toplum içinde öğrenilen ve önlenebilecek bir şiddet türü olduğu; onu besleyen toplumsal algının dönüşmesiyle ortadan kaldırılabileceği' vurgulandı. 

"Cinsel şiddet onayın varlığı ile önlenebilir" 

Kampanya koordinatörü Özge Karlık, 'toplumda bu konuda norm haline gelmiş kavramların aslında mit olduğunu' belirtti. Toplumsal dili dönüştürmeyi amaçladıklarına vurgu yapan Karlık, "Bu aslında bir medya projesi. Medyanın 3. sayfa haberlerini taradık. Mağdur suçlayıcılığın ne kadar yaygın olduğunu gördük. Cinsel şiddetin onayın varlığı ile önlenebileceğini düşünüyoruz. Onay kültürünü yaygınlaştırmak ve toplumun her kesimine ulaşmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.  

"Toplumdaki dil değişmeli"

Kampanyada yer alan oyuncu Hasibe Eren de projenin parçası olmaktan mutlu olduğunu dile getirdi.  Eren, "Üzerine düşündüğüm ve dehşetle sinirlendiğim bir konu. Öncelikle toplumdaki bu dil değişmeli. İnsanlar, toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine düşünmeli. Özellikle basında faili aklayan, mağduru suçlayan bir dil gelişiyor. 'Ne giymişti, saat kaçta neredeydi' gibi sorular cinsel şiddeti hafifletici nedenler değil, bu tamamen failin sorumluluğundadır. Bu anlayışın farkındalığı geliştirmeliyiz" dedi. 

Oyuncu Tülin Özen de "Şiddetsiz bir aşk, şiddetsiz bir hayat, şiddetsiz bir sevgi mümkün. 'Öyle değil böyle' de olur. Şiddetsiz bir hayat kurmak için bir araya geldik" diye konuştu.