Akustik 24

'Ormanlardan Hemen Önceki Gece’ bu defa Moda Sahnesi’nde; "Bütün ötekileri anlatan metinleri oynamamız bir bakıma tesadüf değil"

Çevirmen/edebiyatçı Ayberk Erkay ve oyuncu Barış Yurtsever Akustik24’te Ayşen Güven’in konuğu

11 Haziran 2021 16:25

Çevirmen/edebiyatçı Ayberk Erkay ve oyuncu Barış Yurtsever Akustik24’te Ayşen Güven’in konuğu oldu. Sanatçılar, Moda Sahnesi’nin bu sene içerisindeki ikinci prömiyeri olan ‘Ormanlardan Hemen Önceki Gece’ oyununun yolculuğunu tüm incelikleriyle anlattı.

Sahnelerin zor günler yaşadığı bu dönemde etkileyici bir alt metne sahip ‘Ormanlardan Hemen Önceki Gece’ oyununu sahneleyen Moda Sahnesi, ‘adaletsiz ve eşitsizlik olan her zamana uygun’ bu metni ve sahnelerine uzanan hikayesini paylaştı.

Oyunu Moda Sahnesi için çeviren Ayberk Erkay'ın, "Edebiyat tarihinde kendinden sonra gelenleri etkileyen metinler var, bu onlardan biri" dediği Bernard-Marie Koltès’in 1977 tarihli oyununu "30-40 yıl öncesinden bugünün çağdaş edebiyatını yapıyor" şeklinde tanımlıyor. ‘Ormanlardan Hemen Önceki Gece’yi tek kişilik performansıyla sahneye taşıyan oyuncu Barış Yurtsever, "Ayberk’in çevirisi bize yakın hissettiren şey aslında" diyor.

Ayberk Erkay: İngiliz Tiyatrosu’nda bireysel kavgalar betimlenirken, Fransız Tiyatrosu daha çok toplumsal eşitsizlikleri tartışmak istiyor

Yalın bir sahnede, tek kişilik bir performansla oyunu sahnelemeyi tercih ettiklerini anlatan Barış Yurtsever, kostüm ve dekor gibi unsurlara bu metinde ihtiyaç duymadıklarına değiniyor. Moda Sahnesi’nde sahnelenen diğer oyunlarda da sınıfsal eşitsizlikleri merkezine alan ve öteki-egemen dinamiğini betimleyen metinlerin seçilmesi yönündeki yorumun tesadüf olmadığını vurgulayan sanatçı ‘Oyun tiyatroyu seçmiyor, tiyatro oyunu seçiyor’ diye ekliyor.

Fransız Tiyatrosu’nun da bu örgüde ilerlediğinin altını çizen Ayberk Erkay, ”İngiliz Tiyatrosu’nda bireysel kavgalar betimlenirken, Fransız Tiyatrosu daha çok toplumsal eşitsizlikleri tartışmak istiyor” diyor.

Erkay, "Moda Sahnesi’nde sahnelenen 'Ormanlar, Kıyı, Babamı Kim Öldürdü?' gibi oyunların bir derdi olduğu için birbirini tamamlıyor. Bir tiyatro topluluğu için bir tutarlık sergilemesi önemli bir nokta. Hepsinde bir dert var, hep aynı dertler. Egemenlere karşı öfkemizle bizi tüketmeden nasıl baş ederiz bunu anlatıyor bu metinler" diyerek bu örüntüye açıklık getiriyor.

Barış Yurtsever: Bu metin gördüğüm en öfkeli metinlerden bir tanesi

Oyuncu Barış Yurtsever, "Bu metin gördüğüm en öfkeli metinlerden bir tanesi. Ancak Kemal Aydoğan ile bu metni çalışırken ötekinin egemen karşısındaki pozisyonunu ele alarak gülümseyen bir tavır seçtik. Günlük hayatta da bir öteki öfkesini egemene gerçek bir şekilde ifade edemiyor, baskı görüyor çünkü. Oyundaki ‘öteki’yi öfkeli yerden almamanız gerektiği kanısına vardık bu yüzden, çünkü öfke egemenin yapacağı bir şey. Öfkeyi daha zekice ve daha egemen olmayan bir yerden anlatan bir yabancı yarattık" diyor.

Akustik24 rotasını yeniden tiyatroya çevirdiği bölümüyle yayında! İster izleyin, ister dinleyin!