Videoröportaj

Mülkiye'nin efsane hocası Mümtaz Soysal'ı 68 ve 80 kuşağından öğrencileri Tuğrul Eryılmaz ile Doğan Akın anlattı

11 Kasım 2019 18:14

Türkiye'nin toplumsal hayatına ve siyasetine yön veren isimlerin yetiştiği Mülkiye'nin efsane hocası Mümtaz Sosyal'ı 68 ve 80 kuşağından öğrencileri Tuğrul Eryılmaz ile Doğan Akın anlattı.

90 yaşında hayata veda eden Mümtaz Sosyal'la ilk dersini anlatan Tuğrul Eryılmaz, "Yıl 1964... Kendimizi dünyanın kralı hissediyoruz. Mümtaz Hoca da yeni doçent olmuş. Sınıfa girdi, hiçbir şey söylemiyor. Biz kendi aramızda konuşuyoruz. 'Susun' demiyor. O zaman anladık ne yapmak istediğini. Bir daha da çıt çıkmadı o sınıftan" dedi. 

Mümtaz Sosyal'ın yaşamından kesitleri hatırlatan Doğan Akın da "12 Mart 1971 darbesi sürecinde efsanevi kitabı “Anayasaya Giriş”te “komünizm propagandası” yaptığı gerekçesiyle tutuklandı. Cezaevinde öğrencileriyle aynı koğuşta kalırken koğuş temizliğini yapmaktan geri durmayan, herkesle eşit ilişki kuran biriydi. Özelleştirmelerin kamu yararı gözetmediğini savunarak Anayasa Mahkemesi'nde dava açan, idari bir karar hakkında AYM kararlarına 'yürütmeyi durdurma' içtihadını sokan kişidir" ifadeleriyle Soysal'ı andı.